De Sănătate

Punem punctul pe știi

Se redeschide Spitalul Leţcani. O echipă de medici, asistenți, infirmieri, pregătită de luptă

miercuri, 26 ianuarie 2022, 03:00
3 MIN
 Se redeschide Spitalul Leţcani. O echipă de medici, asistenți, infirmieri, pregătită de luptă

Spitalele COVID şi suport-Covid sunt luate cu asalt din nou. De data aceasta, nu este vorba despre secţiile ATI, care erau supraaglomerate în dramaticul val 4, ci în secţiile destinate celor cu forme medii de boală. Autorităţile se pregătesc ca, în două zile, să redeschidă unitatea mobilă de la Leţcani.

În Terapia Intensivă, lucrurile nu stau foarte rău, în sensul că rata de internare este mult mai mică în comparaţie cu valul 4. Situaţia se schimbă însă atunci când este vorba de saloanele destinate celor cu forme medii spre severe de boală.

„Rata de infectare în secţiile non-ATI COVID a crescut foarte mult. De exemplu, în weekend, rămăseseră foarte puţine locuri, respectiv doar la Spitalul de Boli Infecţioase. De aceea, am decis să pregătim şi unitatea mobilă de la Leţcani pentru a prelua cazurile. Acum s-a deschis sistemul de încălzire şi se pregăteşte funcţionalitatea lui. Au fost pregătite echipele de medici, personal mediu şi personal de îngrijire, încât mâine, poimâine, în funcţie de creşterea numărului de cazuri, vom începe să internăm şi acolo”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

În acelaşi timp, numărul solicitărilor de testare la domiciliu este într-o continuă creştere. Practic, s-a dublat faţă de acum două săptămâni.

„Am atins aproape 500 de solicitări pe zi. Avem suficiente echipe care să recolteze de la domiciliu şi putem să mai creştem numărul de echipe. Avem 12 echipe, dar putem creşte până la 30 de echipe”, a adăugat dr. Vasile Cepoi.

În acest moment, cele 11 centre de evaluare sunt accesate prin intermediul medicului de familie pentru a evita necesitatea ca pacientul să stea la telefon să anunţe DSP că are simptome sau este contact, dar şi pentru a face o selecţie a cazurilor corespunzătoare, în funcţie de gravitatea bolii, de existenţa factorilor de risc. În acelaşi timp, pacienţii se pot prezenta la centrele de evaluare şi din proprie iniţiativă, dacă nu doresc să discute cu medicul de familie, lucru care însă nu este recomandat de către oficialităţi.

“Pacienţii care nu au medic de famile, sau al căror medic de familie nu este disponibil, pot accesa linkul postat pe site-ul DSP prin care pacientul se poate înregistra singur pentru a fi testat la domiciliu. Pe linkul respectiv, persoana înregistrază datele personale şi simptomatologia pe care o prezintă, iar echipele care fac testări se vor deplasa, iar recoltarea se va face fără ca pacientul să părăsească domiciliu. Precizăm faptul că un pacient cu simptomatologie de COVID 19, testat pozitiv, nu are voie să părăsescă locuinţa decât dacă se poate deplasa cu maşina personală în interes medical, iar dacă nu are maşină personală, cu ambulanţa, care poate fi obţinută prin intermediul medicului de familie”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

Ieri, la Iaşi erau ocupate 380 de paturi, dintre care 19 la ATI. Incidenţa la Iaşi a intrat în cel mai negru scenariu. Avem 8,44 de noi cazuri raportate la mia de locuitori, pe reşedinţa de judeţ. Comunele care sunt însă în top sunt Valea Lupului cu 14,07 cazuri noi la mia de locuitori, Miroslvala – 13,73, Rediu – 11,73 şi Bârnova – 10,87.

Comentarii