Secetă – ApaVital strânge şi mai mult robinetul. Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localităţi

joi, 21 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Secetă – ApaVital strânge şi mai mult robinetul. Programul de furnizare a apei, restrâns dramatic în zeci de localităţi

Zeci de localităţi din mai multe comune din judeţ sunt în continuare în regim strict de alimentare cu apă. Este vorba despre Bârnova, Belceşti, Coarnele Caprei, Deleni, Fântânele, Focuri, Gropniţa, Movileni, Plugari, Probota, Româneşti, Şipote, Trifeşti şi Vlădeni, toate puse „la regim” până pe 31 iulie inclusiv. Pentru Lespezi şi Tătăruşi, restricţiile sunt menţinute până pe 31 august. În cazul unora dintre aceste comune, este vorba de prelungirea programului limitat de furnizare a apei.

ApaVital invocă necesitatea refacerii rezervelor de apă şi solicită localnicilor consumarea raţională a apei.

Restricţiile sunt impuse diferit, astfel:

– Lespezi va avea apă în intervalele orare 5-10 şi 19-23

– Tătăruşi, între 18-8 (în localităţile Tătăruşi, Uda şi Pietrosu)

– Bârnova 5-9 şi 18-22 (Pietrăria şi Păun)

– Movileni (satele Movileni, Potângeni, Larga Jijia şi Iepureni) şi Româneşti (satele Româneşti, Avântu şi Ursoaia), 7-12 şi 17-22

– Belceşti (Munteni, Satu Nou, Ruşi, Ulmi şi Liteni), Coarnele Caprei (localităţile Coarnele Caprei şi Arama), Deleni (satele Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia şi Maxut), Focuri şi Gropniţa (Mălăieşti, Gropniţa, Forăşti, Bulbucani, Sîngeri şi Săveni), doar între orele 8-10 şi 18-21

– Fântânele, Plugari, Probota, Şipote, Trifeşti şi Vlădeni vor avea apă pe tot parcursul zilei, între orele 6-22.

CITESTE SI: Vine apa în deşertul din vestul judeţului. Secaseră fântâni vechi de 100 de ani

„ApaVital reaminteşte utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creştere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăţi în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal”, se precizează în anunţurile de pe site-ul societăţii.

Reprezentanţii ApaVital au dat asigurări în mai multe rânduri că municipiul Iaşi nu va avea program restricţionat de furnizare a apei şi că restrângerea furnizării apei potabile a fost aplicată în anumite localităţi din judeţ cu profil agricol.

CITESTE SI: Restricţii severe la apă rece. ApaVital închide robinetul în zeci de localităţi din judeţ. Cum va fi la Iaşi?

Potrivit prognozelor meteo, în următoarele două săptămâni temperaturile maxime vor depăşi constant 30 de grade, iar regimul precipitaţiilor va fi extrem de deficitar în regiune. 

Comentarii