anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Şeful CFR Iaşi, amendat cu 10.000 de lei din cauza kilogramelor în plus ale unei subordonate

GALERIE
radu_pipa_CFR-Iasi
 • radu_pipa_CFR-Iasi
- +

Kilogramele în plus ale unei angajate i-au adus şefului sucursalei ieşene a CFR o amendă drastică. Încălcarea prevederilor legii privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor a fost sancţionată de poliţişti cu o amendă de 10.000 de lei. Judecătoria a înlocuit o parte a amenzii cu un avertisment, dar a menţinut grosul sancţiunii. Pe acesta, îl va analiza Tribunalul.

Unităţile care manipulează valori monetare, inclusiv CFR, sunt obligate prin lege să respecte o serie de prevederi menite să garanteze reducerea riscului de furt sau jaf. În februarie anul trecut, inspectorii poliţiei au verificat sediul Regionalei CFR, condusă de Radu George Pipa.

De la intrare, au constatat o primă încălcare a legii: paznicul femeie T.T. nu purta decât sacoul uniformei, în loc de pantaloni având blugi. În plus, ecusonul său nu conţinea fotografia persoanei şi nici nu menţiona numele ori datele obligatorii referitoare la atestatul profesional, ci doar inscripţia generică „PAZĂ”.

Uşa casieriei era din PVC, cu geamuri termopan, uşor de forţat, mai ales că avea doar încuietori de tip butuc, cu chei, fără încuietori de siguranţă. Mai mult, era larg deschisă, încât ar fi putut intra oricine.

Banii erau ţinuţi într-un seif cu cheie, necertificat de organismele naţionale în domeniu. În zona de clienţi a casieriei nu era instalată o cameră video, iar sistemul de televiziune cu circuit închis nu era funcţional.

Echipamentul era pur şi simplu depozitat pe un dulap. Postul de pază mobil pentru asigurarea ordinei publice şi securităţii pe peroane fusese desfiinţat de doi ani. Urmarea a fost o amendă totală de 10.000 de lei, aplicată nu sucursalei CFR, ca persoană fizică, ci directorului acesteia, personal.

În faţa instanţei, Pipa a contestat legalitatea procesului-verbal întocmit de poliţişti, apreciind totodată că sancţiunea era mult prea drastică faţă de gravitatea faptelor constatate.

„Doamna care este portar la intrare purta atunci blugi albaştri, deşi nu este dovedit că o face constant. Purta sacoul oferit de angajator şi a primit pantaloni pe care nu-i poartă că nu-i convine mărimea; de parcă fluctuaţiile de greutate ale doamnei portar ar putea fi imputate directorului sucursalei. Experienţa fiecăruia atestă că nicio persoană nu este atentă la datele de pe ecusonul unui portar, dar atrage atenţia inscripţia «PAZ|». Nu exista post de pază a unei societăţi specializate, deşi totuşi exista pază proprie la intrarea în clădire”, a argumentat Pipa.

Magistraţii Judecătoriei nu au găsit nicio problemă de legalitate procesului-verbal, constatând că acesta fusese corect întocmit.

Au respins majoritatea criticilor aduse de Pipa, dându-i dreptate într-o singură privinţă. Într-adevăr, nu putea fi făcut responsabil de ţinuta portarului, această sarcină revenind angajatorului în general, nu directorului.

În schimb, toate celelalte probleme legate de paza gării ţineau direct de el. Ca urmare, judecătorii au înlocuit amenda de 2.000 de lei aplicată pentru blugii portăriţei cu un avertisment, dar Pipa va trebui să plătească restul sancţiunii. Acesta a contestat sentinţa, apelul său intrând vineri pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.