Senatorul USR Dan Lungu vrea să fie şeful Uniunii Scriitorilor din România

miercuri, 17 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Senatorul USR Dan Lungu vrea să fie şeful Uniunii Scriitorilor din România

Senatorul ieşean Dan Lungu intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte al USR, făcând public programul de candidatură pe pagina sa de Facebook. Intitulat „Candidez. Pentru o Uniune a Scriitorilor în spirit european”, programul scoate în evidenţă inclusiv actualele conflicte dintre membrii USR.

„În opinia mea, viitorul preşedinte al USR trebuie să facă din rezolvarea acestei situaţii o prioritate. Mă gândesc la o rezolvare pe cale paşnică, prin dialog, care să nu ne expună, ca breaslă, mediatizării negative şi deriziunii opiniei publice. Cu cât mai puţine rufe în public, cu atât mai bine!”, spune senatorul ieşean. Certurile din USR au apărut după ce Comisii de Monitorizare, Suspendare şi Excludere (CMSE) din cadrul USR au exclus, fără argumente solide, din februarie 2016 şi până în luna ianuarie a anului trecut, nu mai puţin de 19 scriitori, printre care şi nume foarte cunoscute.

Senatorul ieşean a ocupat, înainte de funcţia sa politică, poziţia de director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi în perioada 2013-2017, poziţie la care a renunţat în favoarea celei politice. Acum, dacă va fi ales ca preşedinte al USR, scriitorul ieşean nu va fi nevoit să renunţe la funcţia de senator, organizaţiile profesionale nefiind incompatibile cu funcţia sa de senator.

Ce promite Dan Lungu

În prima parte a programului său de candidatură, Dan Lungu scoate în evidenţă această responsabilitate a preşedintelui USR de a rezolva problemele interne. Astfel, unul dintre punctele de pe programul său este şi „căutarea soluţiilor pentru încetarea conflictului şi începerea dialogului cu autorii excluşi din Uniunea Scriitorilor, precum şi cu cei care au demisionat din solidaritate cu aceştia. Restabilirea legitimităţii neproblematice de care se bucura USR înainte de acest conflict prelungit nepermis de mult şi reconstrucţia imaginii publice a uniunii.”

De asemenea, Dan Lungu promite şi „prezervarea beneficiilor patrimoniale şi financiare”, precum suplimentul de pensie, indemnizaţiile de merit şi finanţarea revistelor, dar şi „multiplicarea surselor de finanţare a activităţilor şi programelor uniunii”. Dan Lungu indică şi care ar putea fi aceste surse, indicând parteneriatele cu autorităţile publice locale sau aplicaţii pentru proiecte şi programe USR la nivel de primării şi consilii judeţene, dar şi alăturarea la proiecte europene din domeniul culturii alături de diferite „ONG-uri puternice şi credibile”. De asemenea, Dan Lungu intenţionează să obţină „facilităţi pentru membri USR de la operatori economici sau prestatori de servicii (după modelul sindicatelor sau în asociere cu un sindicat)”, dar şi încurajarea mecenatului cultural, adică protecţia şi sprijinirea artelor.

Pe lângă drepturile pe care intenţionează să le obţină pentru membrii USR, Dan Lungu doreşte şi înfiinţarea, la nivelul uniunii, a unui fond de solidaritate pentru cazurile sociale, vrea să promoveze colaborarea cu ONG-uri pentru măsuri de asistenţă socială şi medicală. Dan Lungu doreşte şi realizarea unui sistem de rezidenţe de creaţie pentru autori şi traducători, dar şi conectarea la reţele de rezidenţă internaţionale sau realizarea unui sistem de burse de creaţie pentru autori. De asemenea, în finalul programului, senatorul ieşean menţionează şi realizarea unei campanii naţionale de încurajare a lecturii şi de promovare a scriitorilor români, dar şi introducerea de întâlniri „sistematice” ale elevilor cu scriitorii prin intermediul activităţilor didactice. 

Comentarii