Şi-a băgat DNA coada: După ce a aprobat ilegal edificarea unui bloc, Primăria vrea să-i demoleze ultimul etaj

joi, 10 august 2023, 01:50
3 MIN
 Şi-a băgat DNA coada: După ce a aprobat ilegal edificarea unui bloc, Primăria vrea să-i demoleze ultimul etaj

Împinsă din spate de procurori, municipalitatea încearcă să dreagă busuiocul în urbanismul ieşean, lipind oalele sparte de ea însăşi. Primăria a obţinut în instanţă demolarea parţială a unei construcţii ilegale din Moara de Vânt, pe care tot ea o aprobase în urmă cu trei ani. Decizia de demolare a fost luată în primă instanţă, iar până la rămânerea definitivă a sentinţei şi până să se ajungă eventual la desfiinţarea propriu-zisă a construcţiei va mai curge apă pe Bahlui.

În 2015, SC Vixen’s SRL a obţinut autorizarea împrejmuirii unui teren din Moara de Vânt şi a construirii a două locuinţe individuale. Cinci ani mai târziu, Primăria a emis şi certificatul de atestare a edificării construcţiei, conform căruia noua lucrare respecta autorizaţia. În locul a două case însă, se construise un bloc cu 18 apartamente. Ulterior, Vixen’s SRL a cerut o nouă autorizaţie, pentru „modernizarea podului” construcţiei. Anul trecut, pe când procurorii DNA şi DIICOT făceau cărare bătută spre Palatul Roznovanu, municipalitatea a cerut în instanţă constatarea nulităţii absolute a propriului certificat de atestare emis în 2020. Acţiunea Primăriei a fost respinsă însă, ca tardivă.

Între timp, podul blocului din Moara de Vânt se transformase într-un nou nivel, construit retras faţă de celelalte. De această dată, Primăria nu a mai certificat edificarea noii construcţii, ci a reacţionat. În octombrie anul trecut, municipalitatea a cerut obligarea Vixen’s SRL la demolarea ultimului nivel al blocului, fixarea unui termen limită pentru demolare, iar în cazul în care Vixen’s SRL nu demola singură etajul, autorizarea demolării cu forţa. De partea cealaltă, reprezentanţii firmei au afirmat că ceruseră Primăriei în ianuarie 2021 emiterea certificatului de urbanism pentru modernizarea podului existent, solicitare rămasă nesoluţionată. Ulterior, în martie 2022, societatea ceruse intrarea în legalitate, din nou, fără niciun răspuns.

Practic, reprezentanţii Vixen’s SRL arătau că au intenţionat să respecte legea, dar se plictisiseră să mai aştepte aprobare din partea Primăriei. Argumentul a fost însă respins de magistraţii Judecătoriei, care au afirmat că firma nu avea dreptul să construiască fără autorizaţie, nici chiar în situaţia în care Primăria nu răspunea solicitărilor în termenul legal. „Emiterea autorizaţiei de construire reprezintă ultima etapă a procesului de autorizare a executării lucrărilor de construcţii. Pârâta nu a dovedit existenţa unor piedici în procesul obţinerii autorizaţiei de construire ce sunt independente de culpa sa, iar invocarea generică a procesului greoi de obţinere a autorizaţiei de construire nu poate constitui singurul motiv de respingere a cererii de chemare în judecată”, au explicat magistraţii.

Judecătorii au aprobat cererea Primăriei de demolare a ultimului nivel al blocului Vixen’s, stabilind pentru aceasta un termen de 90 de zile. Dacă Vixen’s nu-şi va demola singură etajul, municipalitatea va avea dreptul să efectueze demolarea, pe socoteala firmei. Sentinţa nu este însă definitivă, ea fiind contestată de reprezentanţii Vixen’s. Apelul declarat de aceştia a intrat pe rolul Tribunalului, această instanţă urmând să stabilească primul termen al procesului.

Comentarii