Și-a bătut tatăl cu ranga, dar a susținut că victima a călcat pe o cioată și s-a lovit

miercuri, 08 mai 2024, 03:43
3 MIN
 Și-a bătut tatăl cu ranga, dar a susținut că victima a călcat pe o cioată și s-a lovit

Un ieșean și-a băgat propriul fiu în pușcărie, după un scandal în familie. Plângerea depusă la Poliție de tată, coroborată cu faptul că fiul nu și-a recunoscut vina, a echivalat cu o pedeapsă cu executarea în regim de detenție. Fiul va trebui să-i plătească tatălui și daune morale.

Între Vasile Rusu și tatăl său exista un conflict mai vechi legat de proprietatea asupra unui teren moștenit, aflat în imediata vecinătate a gospodăriilor celor doi. Nu o dată, animozitatea dintre tată și fiu degenerase în violențe fizice și de limbaj reciproce. O nouă ceartă a izbucnit pe 21 februarie 2019, când tatăl își chemase un cunoscut să îi are cu tractorul terenul disputat. În jurul orei 16.00, la fața locului a venit și Rusu, clamându-și drepturile asupra terenului. Discuția în contradictoriu a fost curmată de fiu, care și-a lovit tatăl în cap cu o rangă. Apoi a continuat să-l lovească cu pumnii și picioarele, după care a plecat de la fața locului. Tatăl a fost transportat la Spitalul Municipal Pașcani, pentru a primi îngrijiri medicale. A avut nevoie de aproximativ o săptămână de îngrijiri.

Vasile Rusu pare să fi făcut tot posibilul pentru a ajunge după gratii. În cursul urmăririi penale, a refuzat să dea declarații ca suspect și ca inculpat. Trimis în judecată, a declarat în fața Judecătoriei Pașcani că nu se consideră vinovat și că nu își dă acordul pentru prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității. Întrebat de judecători dacă vrea să propună martori în apărarea sa, a precizat că nu dorește administrarea acestei probe. El a acceptat doar să dea o singură declarație în timpul cercetării judecătorești. A precizat că ieșise la cules de urzici cu fiul său și și-a văzut tatăl arând terenul respectiv, cu un consătean. Le-a strigat să plece, dar numai vecinul s-a conformat. Și-a urmat drumul, iar la întoarcere a auzit că tatăl îl acuza că l-ar fi bătut. Nu era adevărat. Probabil, bătrânul călcase pe vreo cioată, s-a împiedicat și s-a lovit singur de tractor ori de capătul plugului. Coroborând declarațiile martorilor cu certificatul medico-legal obținut de bătrân, judecătorii au respins declarația lui Rusu ca nesinceră.

Magistrații Judecătoriei Pașcani au ajuns la concluzia că fiul își agresase într-adevăr tatăl, nefiind de altfel pentru prima oară când se manifesta violent. Mai fusese condamnat o dată la o amendă penală de 1.800 lei, tot pentru agresarea tatălui său și o a doua oară, la o amendă penală de 1.200 lei, pentru o altă bătaie în care fusese implicat. Judecătorii au ținut cont de vârsta tatălui, de 74 de ani, lovirea cu un obiect contondent metalic putând avea consecințe deosebit de grave. În plus, tatăl obținuse la scurt timp după incident un ordin de protecție împotriva fiului. „Instanța apreciază că inculpatul a recurs cu multă uşurinţă la agresarea fizică a persoanei vătămate, fată de care, deși îi este tată, s-a manifestat în mod frecvent violent fizic și verbal. Apreciază instanta că fapta a fost comisă în condiţii umilitoare pentru persoana vătămată, în public și de față cu alte persoane, ceea ce denotă o îndrăzneală deosebită a inculpatului în ignorarea normelor elementare de conviețuire socială”, au reținut judecătorii.

Rusu a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție, ca și la plata unei amenzi penale totale de 2.400 de lei. La solicitarea tatălui său, Rusu a fost obligat și la plata unor daune morale în valoare de 10.000 de lei. Sentința a fost contestată atât de inculpat, cât și de tatăl acestuia. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel.

Comentarii