Șoareci albi de laborator pe malul pârâului Dobrovăț. ,,La origini sunt specii sud-americane”

marți, 09 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Șoareci albi de laborator pe malul pârâului Dobrovăț. ,,La origini sunt specii sud-americane”

Mai mulți șobolani de laborator au fost văzuți de câțiva  ieșeni  duminică, 7 aprilie, în pădurea Dobrovăț.

Surprins de viețuitoarele din iarbă, la marginea pădurii, pe malul pârâului Dobrovăț, într-o zonă foarte folosită pentru campare, în special în weekend, un bărbat a  realizat o filmare pe care a încărcat-o ulterior pe un grup de Facebook, primind din partea internauților sute de reacții și comentarii.

Unii utilizatori s-au declarat uimiți de prezența unor astfel de animale acolo, întrebându-se de unde au apărut și dorind chiar să vină să le preia.

,,Sunt șobolani albi de laborator. Teoretic sunt foarte blânzi și pot fi manipulați de coadă. Dacă este cineva care este dispus să-i prindă, aș putea eu să-i preiau apoi. Din păcate eu sunt plecat din oraș până spre seară și nu cred că pot ajunge acolo”,  a scris cineva.

O tânără, care  a văzut grupul de șobolani albi tot duminică, a declarat: ,,Stăteau unii în alții și când a vrut să le arunce un biscuit nici nu s-au uitat la el. Au mers pe lângă ei și efectiv nu reacționau. Ne gândeam că poate au fost lăsați liberi de la un laborator sau ceva de genul”.

Pe de altă parte, autorul postării a fost sfătuit să anunțe Garda de mediu. ,,Faceți sesizare la Garda de mediu. Specificați în sesizare și coordonate gps pentru a putea fi identificată locația”, a mai menționat cineva. Reporterii ,,Ziarul de Iași” au luat legătura cu directorul instituției, Gheorghe Bacușcă, care a declarat că a luat legătura cu reprezentanții Ocolului Silvic, însă nu se știe deocamdată cine este responsabilul, și nici șobolanii nu au fost identificați.

,,Am văzut videoclipul și am luat legătura cu cei de la Ocolul Silvic. Nu este voie să se introducă animale de acestea în pădure, plus că vorbim despre protecția animalelor, de abandon, și de un anumit risc epidemiologic. Nu știm cine este autorul, nu am identificat nici șoarecii, dar dacă apar elemente de noutate, împreună cu Poliția Animalelor vom lua măsuri. Până la acest moment nu există o sesizare oficială”, a precizat Gheorghe Bacușcă.

,,Mi-e greu să cred că ar putea să se adapteze acolo”

Biologul Carmen Gache a explicat că astfel de rozătoare nu s-ar putea adapta noului mediu.

,,La origini sunt specii sud-americane, mi-e greu să cred că s-ar putea adapta acolo. Cel mai probabil i-a abandonat cineva, pot proveni din orice loc în care se fac studii experimentale, inclusiv de la cineva care s-a plictisit de ei. Originea e foarte greu de stabilit, cum nu se știe nici proveniența țestoaselor de California din iazuri ori a puilor de pisică sau câine din pădure”, a declarat specialistul.

Se spune că șoarecele de laborator este născut ca să moară, fiind utilizat de către oamenii de știință sau tehnicieni biologi pentru a efectua cercetări științifice sau teste biologice.

Este un mamifer al cărui genom rămâne destul de apropiat de cel al omului (99% din genele omoloage dintre om și șoarece, adică de gene apropiate, dar nu neapărat identice.); șoarecii sunt astfel adesea utilizați în medicină și toxicologie, în special pentru stabilirea unor indicatori, cum ar fi LD50, care este un indicator de toxicitate acută.

Vârsta reproducției este de 8 săptămâni, iar pentru nevoile laboratoarelor, fermele speciale produc tulpini de murin foarte standardizate.

 

Comentarii