Controversatele protocoale dintre SRI şi Parchete ar putea fi devoalate de o instanţă de judecată din Iaşi

Somaţie explozivă pentru DNA Iaşi! Va păta imaginea SRI și va deschide Cutia Pandorei

joi, 08 noiembrie 2018, 03:00
3 MIN
 Somaţie explozivă pentru DNA Iaşi! Va păta imaginea SRI și va deschide Cutia Pandorei

Decizie „bombă“ luată de Curtea de Apel Iaşi într-unul dintre cele mai importante dosare de corupţie din ultimii ani. DNA Iaşi a fost obligată de această instanţă să spună public dacă a colaborat sau nu cu SRI, în baza controversatelor protocoale atât de mult discutate la nivel naţional. Procurorii sunt obligaţi să răspundă inclusiv dacă au existat echipe mixte DNA – SRI care să fi efectuat acte de urmărire penală. Răspunsul DNA la somaţia Curţii de Apel Iaşi ar putea avea repercusiuni ample la nivel naţional, mai ales în mari dosare de corupţie în care SRI a jucat vreun rol.

Decizie-bombă luată de Curtea de Apel Iaşi în timpul procedurii de cameră preliminară dintr-unul dintre cele mai importante dosare de corupţie din Iaşi. Judecătorii ieşeni au trimis o adresă către DNA căutând răspunsuri la o serie de întrebări extrem de fierbinţi despre posibila colaborare pe care, în trecut, DNA Iaşi ar fi avut-o cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Astfel, potrivit unor surse judiciare, Curtea de Apel Iaşi a solicitat procurorilor să spună dacă au primit note informative de la SRI, dacă a existat un plan comun de acţiune cu serviciul secret, dacă a existat o echipă operativă comună SRI – DNA sau dacă au fost acte de urmărire penală care să fi fost efectuate de echipe mixte SRI – DNA.

Solicitarea, care ar putea deschide o cutie a Pandorei în justiţia ieşeană, şi nu numai, a fost remisă DNA în cadrul dosarului în care doi oameni de afaceri din Iaşi, dar şi alte persoane, sunt inculpate pentru deturnare de fonduri europene într-un dosar al DNA. Dosarul se află în procedura camerei preliminare, în contestaţie, după ce Tribunalul a stabilit încă din vară că rechizitoriul întocmit de DNA, prin care 18 persoane – oameni de afaceri şi romi, au fost deferiţi justiţiei, este legal întocmit. Curtea de Apel Iaşi aşteaptă răspunsuri de la DNA Iaşi până în data de 20 noiembrie.

Care sunt acuzaţiile

În acest dosar sunt judecaţi oameni de afa­ceri precum Cristina Bălănici, Maria Monica Rabei, Cristinel Ioan Ionescu, Costel Pânzaru, Ovidiu Mariciuc, Mircea Pepine, Irina Sîrghi, toţi reprezentanţi ai unor firme. Aceştia sunt acuzaţi de folosirea de documente false sau incomplete pentru a obţine fonduri europene. Aceeaşi infracţiune li se impută managerului unui proiect cu finanţare europeană, Ciprian George Radu, dar şi economistului Vasilică Ţugui, lui Ion Păduraru, preşedintele unei cooperative agricole, precum şi Mihaelei Sandu. Un alt inculpat, Gabriel Nicolau, acuzat şi el de fapte similare, a fost trimis în judecată în lipsă, după ce nu a răspuns solicitărilor procurorilor de a fi audiat. Lista inculpaţilor este încheiată de fraţii Dănuţ, Ferdinand, Dragoş Stănescu, precum şi de Gagarin Munteanu, toţi din Grajduri, membri ai comunităţii rome de acolo, acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

În mijlocul investigaţiei procurorilor se află două societăţi, Pandora SRl şi Urbis SRL. Cele două firme ar fi obţinut finanţare europeană pentru construcţia a două ferme de porci situate în vecinătate, pe un teren din comuna Andrieşeni. Procurorii spun însă că societăţile ar fi falsificat documente în cadrul procedurii. Autorităţile s-au constituit parte civilă cu suma de 3,38 de milioane de lei de la Pandora Impex şi cu 3,45 de mi­lioane de lei de la Urbis Design.

Comentarii