anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Iau amploare dezbaterile despre folosirea drogurilor uşoare

Specialiştii ieșeni îi dau cu canabisul peste nas ministrului Teodorovici

GALERIE
Cannabis
 • Cannabis
- +
O serie de declaraţii pe tema folosirii legale a unui drog uşor cum este canabisul, făcute de ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici, au provocat un val de reacţii în societate, dar şi în rândul medicilor. Unul dintre cei mai buni specialişti din ţară în problema adicţiilor, şi în special a dependenţei de droguri, este revoltat că astfel de dezbateri au loc. „Sistemul medical românesc are probleme mult mai grave. Unde e urgenţa pentru România?“, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Institutul „Socola“, coordonator Programe „No addict“. Dezbaterile vin în contextul în care, în unele ţări dezvoltate, consumul de drog uşor este permis. „Deja ne confruntăm cu cazuri multe şi grave de tineri care consumă etnobotanice. Cu atât mai periculos mi se pare ca în acest moment să aduci brusc în discuţie legalizarea canabisului“, spune specialistul ieşean.

„Din punct de vedere medical, consider că discuţia a demarat într-un moment nepotrivit. Nu aceasta era urgenţa pentru sistemul medical din România. Există alte medicamente dovedite a fi foarte eficiente care se pot administra în condiţii de siguranţă pentru afecţiunile oncologice, cât şi pentru cele potenţial beneficiare de îngrijiri paliative sau din sfera neurologică“, spune dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, coordonator Programe „No addict“.

Dr. Alexinschi: „Unde este urgenţa pentru România?“

„Există o întreagă farmacopee cu medicamente din gama de opioidelor care sunt deja folosite cu rezultate, cu predictibilitate, în condiţii de siguranţă în oncologie sau în medicina paleativă. Deci există variante. De unde urgenţa pentru canabisul în scop medical? S-a făcut o situaţie să ştim câte cazuri există în România pentru care nu mai există altă variantă decât canabisul utilizat în scop medical? Nu. Asta în timp ce dosare pentru alte medicamente necesare pacienţilor oncologici sau cu boli autoimune aşteaptă prea mult timp aprobarea în sertare. Dar, brusc, se propune lega­lizarea canabisului în scop medical. Iar lucrurile se mişcă foarte repede, cu o viteză uluitoare apare şi o comisie care se ocupă de această problemă de parcă ar fi urgenţa numărul 1 a sistemului medical din România“, a de­clarat dr. Ovidiu Alexinschi.

Acesta a adăugat că propunerea circuitează mie­zul problemei - „Unde este urgenţa pentru România?“, dar poate reprezenta preambulul pentru a aduce în dezbatere legalizarea de canabis în scop recreaţio­nal. Situaţie pentru care România nu este pregătită, subliniază medicul ieşean, care cunoaşte foarte bine problema adicţiilor de diferite substanţe cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi tineri.

Pericol mare pentru tineri

„România nu este pregătită pentru legalizarea consumului de canabis. Nu avem o strategie de educaţie şi informare a populaţiei, mai ales a tinerilor, vizavi de efectele consumului de canabis în scop recreativ pe termen lung: efectele asupra dezvoltării creierului, asupra dezvoltării psihomotorii... Avem mari probleme privind nivelul de cunoaştere şi de înţelegere despre efectul şi impactul consumului de canabis recreaţional pe termen lung, mai ales în rândul adolescenţilor. Deja ne confruntăm cu cazuri multe şi grave în rândul tinerilor care consumă etnobotanice. Cu atât mai periculos mi se pare ca în acest moment să vii şi să aduci brusc în discuţie legalizarea canabisului în scop medical, agumentând astfel o dezbatere publică pe tema legalizării canabisului în scop recreaţional. Care altul ar fi motivul unei asemenea propuneri apărute din senin, în condiţiile în care sistemul medical din România are urgenţe mari de rezolvat? Poate dorinţa de a propune în final ca şi România să intre pe lista ţărilor unde este permis consumul de canabis în scop recreaţional? Este o posibilitate foarte periculoasă, mai ales pentru tinerii care se confruntă deja cu flagelul celorlalte substanţe ce creează dependenţă“, a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.

Declaraţiile ministrului

Ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici a fost întrebat săptămâna trecută, la o emisiune TV, în legătură cu o discuţie care a avut lor anterior la Ministerul Sănătăţii, privind legalizarea canabisului în sopuri medicinale.

„Am discutat şi eu ieri cu dna ministru. Şi am aflat că există o astfel de comisie pentru a se analiza şi a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale“, a spus el.

Teodorovici a vorbit despre cazuri de pacienţi cu cancer, mai ales în fază terminalăm şi a spus că „se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens“.

Întrebat dacă ar putea fi legalizat şi canabisul pentru recreere, el a spus: „Dacă vreţi un răspuns care cât de cât să fie în zona asta, tot timpul ne raportăm la ce este în alte state. Sunt practici în ţări europene, să spunem, de mult legalizate, şi care aduc avantaje şi au argumentele pentru care au fost şi făcute. Deci sunt avantaje. Desigur, unii în România văd dezavantaje pe mai multe subiecte, nu doar acesta. Dar deocamdată e prematur să ne pronunţăm“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.