EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
În schimb, proba la limba si literatura româna i-a creat emotii „Atunci când (...)
citeste totsambata, 25.06.2022
În ciuda unei deschideri aparente a Ministerului Educaţiei Naţionale de a primi studenţii ucraineni la studii în universităţile din România, procesul este unul complicat şi favorizează mai degrabă studenţi din ţări non-UE care frecventau cursurile instituţiilor de învăţământ superior din ţara aflată sub asediul Rusiei. Sorin Cîmpeanu a emis un ordin de ministru la începutul lunii martie prin care se explică felul în care studenţii din Ucraina pot să fie primiţi la studiu de universităţile din România.
Sunt mai multe situaţii tratate în ordin, validate de „Ziarul de Iaşi” în urma discuţiilor cu rectorii universităţilor din Iaşi. De principiu, sunt primiţi toţi studenţii care pot face dovadă că au fost înmatriculaţi la studii la o universitate din Ucraina, pe specializarea pe care o urmau dincolo de graniţă. Cei care sunt ucraineni, sunt primiţi pe locurile de la buget, fără să plătească vreo taxă, şi îşi pot alege specializările care au predare într-o limbă străină, în general fiind în engleză. Cei care vor să studieze în limba română, dacă nu cunosc limba, trebuie să facă un an de studiu pregătitor sau o formă a unui program intensiv de limbă română şi să se înmatriculeze la vară pentru anul care începe toamna viitoare.
O altă categorie este cea a studenţilor străini, mulţi pe care i-am văzut trecând inclusiv prin Iaşi ca refugiaţi, care studiau medicină sau ştiinţe exacte la universităţile din Ucraina, în special din Kiev. Aceştia au primit dreptul să se înmatriculeze la universităţile din România, pe aceleaşi programe de studii pe care le-au urmat, dar vor fi la locurile cu taxă în valută, care variază între 2.000-2.500 şi 7.000 de euro, în funcţie de specializare, cele mai mari fiind la medicină.
Sortaţi de universităţi, validaţi de minister
Cum arată însă acest proces de selecţie a studenţilor? În primul rând, în ordinul de ministru de la începutul lunii martie, Ministerul Educaţiei dă posibilitatea universităţilor să primească aceşti studenţi şi pe liniile de predare unde aveau locurile completate integral. Conform documentului citat, există o marjă de 20% peste cifra maximă de şcolarizare aprobată de către ARACIS, destinată exclusiv celor care fug de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. În al doilea rând, există problema actelor de studii.
„Universităţile au primit acceptul să primească studenţi care aduc documente de la universitatea lor care să ateste în ce an este, ce studii a urmat, dar sunt suficiente şi acte care nu vin direct de la instituţie. Spre exemplu o adeverinţă de student emisă pentru alte motive sau carnetul de student vizat în anul în curs, unde explică facultatea şi nivelul studiilor”, a declarat un oficial din Ministerul Educaţiei pentru „Ziarul de Iaşi”.
Apoi universitatea are dreptul să decidă nivelul studentului, fiindcă există o diferenţă curriculară: dacă el este în anul al IV-lea ar putea fi înscris în anul al III-lea la Iaşi, mai ales că anul este spre final. După această evaluare şi după ce universitatea îşi dă acordul pentru înmatriculare, studentul este trimis la Ministerul Educaţiei pentru evaluarea situaţiei sale. Dacă ministerul îşi dă la rândul său acordul, atunci studentul se întoarce şi poate fi înmatriculat în orice moment la studii. Singura condiţie este ca, într-o unitate de timp stabilită de acord cu universitatea, să îşi completeze integral dosarul cu actele necesare pentru a deveni „student plin” la instituţia de învăţământ superior din România.
Sute de cereri de înmatriculare la universităţile din Iaşi
În momentul de faţă, cererile ca studenţi ucraineni să înveţe la universităţile din Iaşi sunt destul de reduse ca număr, sub 20 la nivelul tuturor instituţiilor. Sunt însă de ordinul sutelor solicitările pentru ca studenţii din alte ţări care învăţau în Ucraina să îşi termine studiile în capitala Moldovei. Ţinând cont de faptul că vor plăti taxe în valută, pornind de la 2.000 de euro, aceştia pot fi o sursă de venit importantă pentru universităţi în anii care urmează, funcţionând şi ca „ambasadori locali”, care să promoveze mai departe Iaşul în ţara lor de provenienţă.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sunt cele mai multe astfel de solicitări. Sunt 140 de candidaţi care au dosarul complet, care sunt trimişi la minister pentru validare şi care ar putea urma cursurile. Mulţi dintre aceştia sunt din ţări precum India, iar la UMF ar urma să fie încadraţi pe linia de predare în engleză sau franceză. Doar doi ucraineni au solicitat însă să înveţe la UMF până în prezent, iar aceştia au dosarul încă incomplet.
„Avem 140 de cereri cu dosar complet şi avem o metodologie proprie de a evalua fiecare candidat, fiindcă diferenţa de curriculă este destul de importantă, nu ştim exact cum să îi încadrăm, diferă de la caz la caz. Străinii vor veni la engleză şi franceză, vor trebui să studieze într-un program mai intensiv pentru a se încadra cu nivelul anului şi mă bucur să văd că avem studenţi din India, spre exemplu, care sunt foarte serioşi din ce experienţe am avut până în prezent”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Toţi străinii care vor fi acceptaţi la UMF trebuie să treacă şi printr-un alt pas: trebuie să înveţe în regim de urgenţă limba română, fiindcă partea de practică în spitalele din Iaşi presupune cunoaşterea limbii române la un nivel conversaţional de minimum B2 până în anul al III-lea de studiu. Pe lângă cele 140 de cereri cu dosar complet, la UMF mai sunt câteva zeci de studenţi care trebuie să îşi completeze dosarul, iar universitatea a stabilit ca dată limită 1 aprilie, pentru a mai putea fi înmatriculaţi în anul curent.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Reacția președintelui Franței după ce Curtea Supreme din SUA a revocat dreptul la avort
ATP: Stefanos Tsitsipas și Roberto Bautista Agut se vor întâlni în finala turneului de la Mallorca
Un francez fără mâini şi picioare va participa la Raliul Dakar 2024
Robert Glință, calificat în două finale la Campionatele Mondiale de la Budapesta
UE face planuri pentru o viață fără gaz rusesc. Urmează „o iarnă grea”
Cum sunt păcăliţi turiştii pe litoral. Ce este şprotul, servit clienţilor pe post de hamsii
Pensiuni de sute de mii de euro făcute cu fonduri europene, folosite în scop personal
(VIDEO) Rachetele „inteligente” rusești se întorc și distrug lansatorul de unde au plecat
Un bebeluș de un an a murit după ce a căzut din mașină într-o curbă, în Caraș-Severin
Scene ireale în războiul din Ucraina: o capră a scos din luptă 40 de soldați ruși
Hoții au pus ochii pe spălătoriile auto: spargeri similare în Iași, Bacău și Vaslui
FOTO Coliziune între un tractor și o mașină, la Stroești. Doi răniți
Un nou proiect major în Bucium: 135 de vile pe un teren de 10 hectare
Opt candidaţi pentru funcţia de preşedinte al USR; primul tur de scrutin, între 6 şi 10 iulie
Coada de la Sârca până la Budăi, cauzată de lucrările DRDP Iași FOTO
EXCLUSIV Șoferița care a izbit un refugiu, un taxi și un stâlp în Nicolina era beată criță
ANALIZĂ România, printre cele mai mici prețuri din UE la servicii și mâncare. Salariile ne „omoară”
Legiunea Internațională din Ucraina, apel la Elon Musk să sprijine lupta contra lui Putin
Halep nu mai joacă în semifinale la Bad Homburg. Cauza retragerii fostului lider WTA
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Asistentul vocal Amazon Alexa va putea imita vocea rudelor decedate
USR: Coaliţia securisto-socialistă PSD-PNL-UDMR face totul pentru a controla votul românilor
Kate şi William au prezentat primul lor portret oficial - FOTO
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
FOTO: Vicepremierul Ucrainei a plâns de bucurie după decizia liderilor europeni
Două persoane au murit, după ce o maşină Nio a căzut de la etaj. Reacţii furioase
Un politician nigerian şi soţia sa ar fi răpit un băiat pentru a-i preleva organele
Interimatul la Agricultură ar putea fi asigurat de Sorin Grindeanu – surse
Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită în Guadelupa
Doliu în muzica rock din România: A murit unul dintre fondatorii formaţiei Compact, Leluţ Vasilescu
Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din Severodoneţk
Alimente care trebuie evitate pe caniculă. Medic ieşean: ”E mai grav decât consumul de cafea”
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
Pavel LUCESCUSă ne pregătim pentru ce-i mai rău |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
George PLEȘUIaşi, oraşul teilor |
Codrin Liviu CUȚITARUOmul textual, noul protagonist postmodern |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.