anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Studenţii refugiaţi ajung la universităţile ieşene: 90% nu sunt ucraineni

Ce spune legea şi unde sunt cele mai multe cereri.

GALERIE
studenti
 • studenti
- +

În ciuda unei deschideri aparente a Ministerului Educaţiei Naţionale de a primi studenţii ucraineni la studii în universităţile din România, procesul este unul complicat şi favorizează mai degrabă studenţi din ţări non-UE care frecventau cursurile instituţiilor de învăţământ superior din ţara aflată sub asediul Rusiei. Sorin Cîmpeanu a emis un ordin de ministru la începutul lunii martie prin care se explică felul în care studenţii din Ucraina pot să fie primiţi la studiu de universităţile din România. 

Sunt mai multe situaţii tratate în ordin, validate de „Ziarul de Iaşi” în urma discuţiilor cu rectorii universităţilor din Iaşi. De principiu, sunt primiţi toţi studenţii care pot face dovadă că au fost înmatriculaţi la studii la o universitate din Ucraina, pe specializarea pe care o urmau dincolo de graniţă. Cei care sunt ucraineni, sunt primiţi pe locurile de la buget, fără să plătească vreo taxă, şi îşi pot alege specializările care au predare într-o limbă străină, în general fiind în engleză. Cei care vor să studieze în limba română, dacă nu cunosc limba, trebuie să facă un an de studiu pregătitor sau o formă a unui program intensiv de limbă română şi să se înmatriculeze la vară pentru anul care începe toamna viitoare.

O altă categorie este cea a studenţilor străini, mulţi pe care i-am văzut trecând inclusiv prin Iaşi ca refugiaţi, care studiau medicină sau ştiinţe exacte la universităţile din Ucraina, în special din Kiev. Aceştia au primit dreptul să se înmatriculeze la universităţile din România, pe aceleaşi programe de studii pe care le-au urmat, dar vor fi la locurile cu taxă în valută, care variază între 2.000-2.500 şi 7.000 de euro, în funcţie de specializare, cele mai mari fiind la medicină.

Sortaţi de universităţi, validaţi de minister

Cum arată însă acest proces de selecţie a studenţilor? În primul rând, în ordinul de ministru de la începutul lunii martie, Ministerul Educaţiei dă posibilitatea universităţilor să primească aceşti studenţi şi pe liniile de predare unde aveau locurile completate integral. Conform documentului citat, există o marjă de 20% peste cifra maximă de şcolarizare aprobată de către ARACIS, destinată exclusiv celor care fug de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. În al doilea rând, există problema actelor de studii.

„Universităţile au primit acceptul să primească studenţi care aduc documente de la universitatea lor care să ateste în ce an este, ce studii a urmat, dar sunt suficiente şi acte care nu vin direct de la instituţie. Spre exemplu o adeverinţă de student emisă pentru alte motive sau carnetul de student vizat în anul în curs, unde explică facultatea şi nivelul studiilor”, a declarat un oficial din Ministerul Educaţiei pentru „Ziarul de Iaşi”.

Apoi universitatea are dreptul să decidă nivelul studentului, fiindcă există o diferenţă curriculară: dacă el este în anul al IV-lea ar putea fi înscris în anul al III-lea la Iaşi, mai ales că anul este spre final. După această evaluare şi după ce universitatea îşi dă acordul pentru înmatriculare, studentul este trimis la Ministerul Educaţiei pentru evaluarea situaţiei sale. Dacă ministerul îşi dă la rândul său acordul, atunci studentul se întoarce şi poate fi înmatriculat în orice moment la studii. Singura condiţie este ca, într-o unitate de timp stabilită de acord cu universitatea, să îşi completeze integral dosarul cu actele necesare pentru a deveni „student plin” la instituţia de învăţământ superior din România.

Sute de cereri de înmatriculare la universităţile din Iaşi

În momentul de faţă, cererile ca studenţi ucraineni să înveţe la universităţile din Iaşi sunt destul de reduse ca număr, sub 20 la nivelul tuturor instituţiilor. Sunt însă de ordinul sutelor solicitările pentru ca studenţii din alte ţări care învăţau în Ucraina să îşi termine studiile în capitala Moldovei. Ţinând cont de faptul că vor plăti taxe în valută, pornind de la 2.000 de euro, aceştia pot fi o sursă de venit importantă pentru universităţi în anii care urmează, funcţionând şi ca „ambasadori locali”, care să promoveze mai departe Iaşul în ţara lor de provenienţă.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi sunt cele mai multe astfel de solicitări. Sunt 140 de candidaţi care au dosarul complet, care sunt trimişi la minister pentru validare şi care ar putea urma cursurile. Mulţi dintre aceştia sunt din ţări precum India, iar la UMF ar urma să fie încadraţi pe linia de predare în engleză sau franceză. Doar doi ucraineni au solicitat însă să înveţe la UMF până în prezent, iar aceştia au dosarul încă incomplet.

„Avem 140 de cereri cu dosar complet şi avem o metodologie proprie de a evalua fiecare candidat, fiindcă diferenţa de curriculă este destul de importantă, nu ştim exact cum să îi încadrăm, diferă de la caz la caz. Străinii vor veni la engleză şi franceză, vor trebui să studieze într-un program mai intensiv pentru a se încadra cu nivelul anului şi mă bucur să văd că avem studenţi din India, spre exemplu, care sunt foarte serioşi din ce experienţe am avut până în prezent”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi. Toţi străinii care vor fi acceptaţi la UMF trebuie să treacă şi printr-un alt pas: trebuie să înveţe în regim de urgenţă limba română, fiindcă partea de practică în spitalele din Iaşi presupune cunoaşterea limbii române la un nivel conversaţional de minimum B2 până în anul al III-lea de studiu. Pe lângă cele 140 de cereri cu dosar complet, la UMF mai sunt câteva zeci de studenţi care trebuie să îşi completeze dosarul, iar universitatea a stabilit ca dată limită 1 aprilie, pentru a mai putea fi înmatriculaţi în anul curent.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.