Studiu românesc: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer s-au infectat cu COVID-19

marți, 13 aprilie 2021, 16:12
2 MIN
 Studiu românesc: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer s-au infectat cu COVID-19

Reprezentanţii MedLife au anunţat marţi că rezultatele primei etape a unui studiu privind răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19 arată că riscul de infectare este foarte mic după imunizare.

Doar 1% dintre persoanele vaccinate din studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 la zece zile după rapel şi au declarat, fără excepţie, o formă uşoară sau medie, fără semne de pneumonie, arată aceştia, menţionând că studiul a fost făcut pe aproape 900 de persoane, vaccinate cu serul Pfizer. Doar 0,3% dintre persoane nu au dezvoltat anticorpi nici după administrarea rapelului, iar cei care manifestă reacţii după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi, indică studiul.

“În urma analizei datelor, specialiştii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferenţieri în ceea ce priveşte titrul de anticorpi dobândiţi. Astfel, persoanele care au trecut prin infecţie cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanţide până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virsusul. În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depăşeşte valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Aşadar, probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătăţii a vaccinării persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare”, arată reprezentanţii MedLife.

În ceea ce priveşte evoluţia anticorpilor după prima şi a doua doză de vaccin, s-a observat că, după rapel, valoarea titrului de anticorpi creşte cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 şi de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecţie cu coronavirus.

Tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare.

Potrivit reprezentanţilor MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 29 de ani şi scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani.

Persoanele cu comorbidităţi, în special cele cu obezitate şi afecţiuni oncologice, dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi şi au un nivel mai scăzut de protecţie. De asemenea,  persoanele care manifestă reacţii după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi.

Comentarii