Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totsambata, 28.01.2023
Manuela Cristea, 48 ani, Iaşi: ”Eu sunt hipertensivă şi am mers la medicul meu de familie pentru un control de rutină şi pentru reţeta recomandată de medicul meu cardiolog. În timpul consultului, dna doctor mi-a spus că a observat nişte tulburări de ritm cardiac, ca am aritmie şi mi-a recomandat să-i spun acest lucru medicului cardiolog. Sincer să vă spun eu nu am simţit niciodată la inimă ceva care să mă îngrijoreze, dar ceea ce mi-a spus medicul m-a speriat. Mă tem să nu am ceva grav, mă tem să mă duc şi în spital, pentru că peste tot este Covid”.
Prof. Univ. Emerit Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu (FOTO), medic primar cardiolog: ”Este corect sfatul medicului de familie. Trebuie să luaţi legătura cu medicul cardiolog care vă îngrijeşte şi care vă cunoaşte cel mai bine din acest punct de vedere. Tulburările de ritm cardiac se produc atunci când centrul care coordonează bătăile inimii nu funcţionează în mod corespunzător, astfel că inima bate ori prea rapid, ori prea încet, ori neregulat. Acestea se pot simţi de multe ori ca o accelerare a bătăilor inimii şi îmbrăca un spectru larg de severitate. Unele aritmii pot provoca simptome supărătoare, care uneori pot chiar să pună viaţa în pericol.
Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca aritmiile să provoace simptome. Ca şi în cazul dumneavoastră, adesea, aritmia este depistată în timpul unei examinări de rutină. Atunci când se fac simţite, simptomele aritmiilor includ: senzaţie de tremur în zona toracică, accelerarea bătăilor inimii (tahicardie), încetinirea bătăilor inimii (bradicardie), angină pectorală (durere în piept), dispnee (greutate în respiraţie), ameţeală sau vertij, transpiraţie sau scurtă pierdere a conştienţei. Este bine să mergeţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetitiv aceste simptome. De exemplu, fibrilaţia ventriculară este un tip de aritmie care poate fi fatală. Aceasta apare când inima bate cu impulsuri electrice rapide şi haotice. Din această cauză, camerele de pompare din inimă (ventriculele) „tremură” inutil, fără să pompeze sângele. Fără o pompare eficientă, presiunea sangvină scade vertiginos, întrerupând alimentarea cu sânge a organelor vitale.
Există mulţi factori care pot provoca aritmie. Pornind de la fumat, consum excesiv de alcool sau cafeină, abuz de substanţe energizante, stres, anumite medicamente şi suplimente alimentare administrate fără prescripţie medicală. De asemenea, patologia glandei tiroide reprezintă o sursă frecventă de aritmii. Ritmul cardiac normal, în repaus, este între 60 şi 100 de bătăi pe minut şi vorbim de tahicardie atunci când se constată un ritm cardiac de peste 100 de bătăi pe minut şi de bradicardie, atunci când avem un puls, în repaus, sub 60 de bătăi pe minut. Pentru a confirma prezenţa ritmului cardiac anormal se pot efectua mai multe investigaţii, începând cu electrocardiograma (EKG, monitorizarea ambulatorie cu ajutorul unui dispozitiv Holter care înregistrează în mod continuu ritmul inimii pe o perioadă de 24 ore şi astfel pot fi detectate diverse tipuri de aritmii.
O altă investigaţie poate fi testul de efort. Acesta va pune în evidenţă tulburările de ritm cardiac care debutează sau se agravează în timpul efortului supravegheat. Se poate face şi o ecocardiografie, investigaţie medicală noninvazivă care ne oferă informaţii multiple cu privire la dimensiunile contracţiile cardiace, patologie valvulară, pericardică sau tulburări de kinetică segmentară. Evident, în funcţie de situaţie, dacă este necesar, se pot face şi alte investigaţii invazive. Trebuie să ştiţi că nu toate tahicardiile sau bradicardiile înseamnă suferinţă cardiacă. De exemplu, în timpul practicării unor exerciţii fizice, este normal ca ritmul cardiac să se accelereze, deoarece inima pompează mai mult sânge bogat în oxigen înspre ţesuturi. În timpul somnului este obişnuit ritmul bradicardic.
Deşi se simte adesea ca o pauză între bătăi, nu este un element de alarmare. Chiar dacă ocazional resimţiţi o bătaie prematură, aceasta nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Bătăile premature sunt cel mai des provocate de stres, exerciţii fizice intensive sau consumul de substanţe stimulante, precum cafeină sau nicotină. Dar, pe de altă parte, anumite aritmii pot creşte riscul de a dezvolta afecţiuni precum tahicardiomiopatii, insuficienţă cardiacă, risc tromboembolitic.
Când inima „tremură”, există riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă un cheag se desprinde, acesta se poate deplasa de la inimă la creier, provocând astfel un accident vascular cerebral embolic. Anumite medicamente, precum anticoagulantele, pot reduce riscul de AVC embolic. Medicul va stabili dacă se impune o medicaţie anticoagulantă, în funcţie de tipul de aritmie de care suferiţi şi în raport cu comorbidităţile existente. De aceea, pentru că lucrurile sunt atât de nuanţate, sfatul meu este să ţineţi legătura cu medicul de familie sau cu medicul cardiolog şi să le împărtăşiţi toate simptomele care vă îngrijorează, astfel veţi primi sfatul şi soluţia terapeutică adecvată patologiei inimii dvs.”
Cuvinte cheie: + Cătălina Arsenescu Georgescu, medic, cardiolog, profesor, universitar
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!
Un jucător ce aparţine de FCSB a salvat Politehnica de la o nouă înfrângere
Un nou meci uşor pentru handbalistele ieşene. CSM Iaşi 2020 joacă la Galaţi
Locuitorii din 26 de comune îşi pot schimba cărţile de identitate la o staţie mobilă
Tâlharul din ruinele de la Ţigarete a fost trimis 7 ani după gratii
Marea prescripţie eliberează din închisoare un condamnat din 2020. Ar putea cere despăgubiri
Centrul Infotrafic: Circulaţie închisă din cauza zăpezii pe sectoare de drum din Vrancea şi Buzău
A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani
Uriaşul imperiu al lui Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, se prăbuşeşte în urma unui scandal
Un magnat american dă două milioane de dolari pe an ca să întinerească
Drulă (USR): Politicile guvernului actual pun gaz pe focul inflaţiei
Şeful PSD: Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca
Compania de asigurări Euroins, amendată de ASF în decembrie cu peste 300.000 de lei
Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie
Putin vrea să revendice porţiuni uriaşe din fundul Oceanului Arctic
Fast-food închis temporar de către Protecţia Consumatorilor. Au fost găsite insecte vii şi moarte
Reuters: Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România
Primăria Comunei Miroslava a dat în folosință luna aceasta trei parcuri de joacă
Damascul a comis un atac cu clor la Duma, în 2018, stabileşte într-un raport OIAC
Analist economic: O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor
Modificarea legilor Educaţiei, motiv de gâlceavă între PNL şi PSD
VIDEO - Pericol major pentru şoferi la intersecţia străzilor Gavriil Musicescu, Arcu şi Gându
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (P)
UNTOLD, ales pentru a doua oară în top 10 cele mai mari festivaluri din lume
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Nicolae GRECUSalvaţi de nea Cornel |
Eugen MUNTEANUGh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUOrtodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3) |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.