SURSE: Mihai Chirica va candida din partea PNL la primăria municipiului Iaşi

miercuri, 19 februarie 2020, 10:23
4 MIN
 SURSE: Mihai Chirica va candida din partea PNL la primăria municipiului Iaşi

Surse de la vârful PNL Iaşi ne-au confirmat că şeful filialei liberale ieşene a bătut palma cu actualul primar.

UPDATE: Având în vedere întârzierea unei reacţii oficiale a PNL Iaşi referitor la informaţiile apărute în spaţiul public, privind desemnarea d-lui Mihai Chirica, în calitate de candidat al PNL Iaşi, pentru funcţia de primar al Iaşului, deputatul liberal Marius Bodea face următoarele precizări: „Ieri, conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar.

        Este o decizie care mă mâhneşte profund. Mi-aş fi dorit ca decizia să fie explicată asumat de către colegii mei încă din momentul în care a încolţit această idee. Împreună cu colegii mei, cei care cred în continuare că Iaşul merită mai mult, vom stabili ce trebuie făcut mai departe, dar vă asigur că nu voi fi adeptul unor răfuieli publice care să genereze un prejudiciu partidului de care aparţin de 22 de ani.

        Justificarea ce stă în spatele acestei decizii politice a fost ca domnul Costel Alexe să îşi maximizeze şansele pentru câştigarea Consiliului Judeţean Iaşi, fructificând un potenţial aport electoral suplimentar pe care i l-ar aduce candidatul Mihai Chirica şi pentru a maximiza inclusiv scorul politic local. Pot înţelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obţine un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greşită. Din toată această poveste, au sigur de câştigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici şi mai ales ieşenii care cred într-o reformare a administraţiei publice locale. Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administraţie timp de 18 ani la pieptul PSD”, a declarat Marius Bodea.

TEXT INITIAL: Cu binecuvântarea conducerii centrale a partidului, Mihai Chirica va candida pentru un nou mandat de primar, de data asta ca membru PNL – pentru că aşa s-a anunţat în mai multe rânduri în ultima vreme, inclusiv de către Costel Alexe, respectiv că un candidat la Primărie va fi din partid, nu din afara lui. În ceea ce-l priveşte, Costel Alexe nu a răspuns până acum în niciun fel apelurilor noastre. Cât despre candidatul liberal anunţat încă de la alegerile precedente, Marius Bodea se află în această dimineaţă la Parlament, la audierea ministrului propus al Transporturilor. Aşadar, şi el este aşteptat să facă declaraţii după încheierea acestor audieri. Decizia pare să fi fost luată ieri, primul care a sugerat-o fiind chiar primarul. Spre seară, fostul lider liberal Cristian Adomniţei a postat un mesaj pe pagina sa de FB prin care confirmă printre rânduri că Iaşul a pierdut prilejul să revoluţioneze instituţia primarului, cum avea să ne declare, tot laconic, într-o discuţie ulterioară. Dincolo însă de aceste reacţii, o linişte mormântală s-a lăsat peste filiala ieşeană a PNL. Amintim că, la ultima sa ieşire publică, duminica trecută, preşedintele Costel Alexe nu a negat prezentarea lui Mihai Chirica drept candidat al PNL Iaşi la primărie, dar a pus decizia pe rezultatul unui sondaj pe care Bucureştiul l-ar derula la Iaşi şi ale cărui rezultate urma să fie făcute publice zilele acestea.

Ce negociază Mihai Chirica cu PNL? Toate secretele au ieşit la iveală

Primarul Mihai Chirica a fost întrebat despre modul în care va candida la alegeri, dar a evitat să ofere un răspuns fără echivoc. Surse politice au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că singurele negocieri care se mai duc în prezent între PNL şi Mihai Chirica ţin de nominalizarea candidaţilor pentru lista de Consiliu Local, în condiţiile în care edilul îşi doreşte ca apropiaţi ai săi să fie pe listă astfel încât în următorul mandat să se poată baza pe votul lor la proiectele propuse.

În conferinţa de presă de ieri, Mihai Chirica a dat şi un semnal către consilierii locali PNL: edilul a nominalizat trei consilieri liberali (Etienne Ignat, Răzvan Timofciuc şi Vlad Ghizdovăţ) şi a spus că nu se bazează pe votul acestora la aprobarea bugetului local pe anul 2020 (şedinţa va avea loc vineri).

PNL mai are încă cinci consilieri în prezent în CL, consideraţi apropiaţi de şeful filialei Costel Alexe cel care, conform surselor ZDI, a fost artizanul aducerii lui Chirica în PNL: Eduard Boz, Alexandru Coţofan, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Lucian Jugrin.

„Voi anunţa dacă voi candida independent sau pe liste. Suntem o provincie caralegiană (sic!), în momentul de faţă, nu ne găsim nici candidaţii. Una peste alta, va trebui să iau şi eu o cale pe care să merg. Ea poate fi definită, trasată de nişte principii. Principalul principiu este conlucrarea cu Iaşul şi Moldova, pentru dezvoltarea acestei regiuni”, a declarat ieri primarul despre candidatura sa.  Edilul l-a invocat ulterior şi pe Klaus Iohannis subliniind că şeful statului a înţeles necesitatea sprijinirii dezvoltării regiunii de nord-est.

 

 

Comentarii