Tomești – localitatea care se schimbă în bine de la an la an (P)

joi, 02 mai 2024, 07:20
6 MIN

De la lună la lună, mai ales odată cu temperaturile prielnice, în unele localități se văd atât lucrările de primăvară, cele care se fac în fiecare an indiferent de buget și resurse, dar se văd și altele care schimbă fața localității. Tomești este una dintre localitățile în care schimbările în bine se văd de la lună la lună.

Ștefan Timofte, primarul localității, ne-a povestit ce presupune această angrenare de resurse cu scopul îmbunătățirii calității vieții oamenilor din Tomești.

Pregătiri în avans pentru următoarele sesiuni de finanțare

Ștefan Timofte spune că mereu este ceva de făcut în comuna Tomești, dar că odată ce echipa de la primărie a înțeles că doar astfel localitatea își sporește valoarea, și-au asumat împreună această muncă pe termen lung.

În prezent o parte dintre lucrări sunt la cartierul de blocuri, iar primarul spune că ei sunt cumva cu un pas în fața acestora: „noi acum lucrăm la pregătirea dosarelor pentru a depune la următoarea sesiune de finanțare cât mai multe blocuri, tot pe PNRR. Informațiile sunt că în august-septembrie va apărea următoarea sesiune de depunere a proiectelor, și după cum bine știți, pe fonduri europene, primul venit, primul servit, adică sunt niște bani într-un coș și în funcție de cum se depun proiectele, la viteza la care se depun, prinzi finanțarea. Încercăm să fim pregătiți pentru această etapă.

Panourile fotovoltaice – o investiție pe termen lung tot mai dorită de primării

Discuția noastră cu Ștefan Timofte s-a derulat în timpul săptămânii verzi, ocazie cu care în cadrul activităților derulate la Tomești, accentul a fost pus pe ecologie, mediu, sustenabilitate, reciclare, optimizare costuri și economii care se pot face prin trecerea la sursele regenerabile de energie.

Legat de acest aspect, primarul Tomeștiului spune că planurile pentru localitate cuprind și un mare parc fotovoltaic, iar „în următorii ani primăria va cheltui mai puțini bani cu iluminatul public, cu consumul a tot ce înseamnă instituție publică și școli, avem aprobată construirea unui parc cu panouri fotovoltaice, este locul deja stabilit pentru că la depunerea proiectului deja trebuia să ai locul.

Noi am mai avut un proiect aprobat, dar acolo trebuia să venim cu cofinanțare de 2 milioane de lei și am renunțat. Pe acesta de acum avem cofinanțare numai de 500 de mii de lei, deja se lucrează, am trimis toate documentele, urmează să semnăm și contractul și, așa cum spuneam, atât Primăria, cât și școlile vor fi degrevate de tot ce înseamnă consum de curent electric.”

Cofinanțările – o provocare pentru orice primărie care vrea fonduri europene

Cu toate că fondurile europene sunt un mare avantaj al contextului actual, iar implicarea în astfel de proiecte necesită mai multe resurse, problema cofinanțării nu este chiar atât de simplă cum pare, uneori făcându-se eforturi mari în acest sens.

La Tomești, primarul spune că „numai la blocuri avem sume mari la cofinanțări. Pe lângă asta am achiziționat un microbuz electric ce trebuie să ne fie livrat cât de curând, avem acolo cofinanțare, la fel, vreo 500 de mii de lei, trebuie să montăm patru stații de încărcare a mașinilor electrice, cu platforme, cu alimentare, toate se duc la 500 de mii de lei.

Toate cofinanțările pe care le avem la ora actuală însumează 4 milioane de euro. Noroc că toate lucrările se desfășoară pe durata a doi ani, chiar trei ani de zile și pot fi eșalonate.”

Trenul metropolitan – un proiect ce poate să rezolve o parte din problemele de trafic

Un proiect de interes pentru tomeșteni, dar nu numai, este cel legat de trenul metropolitan.

Ștefan Timofte spune că s-au făcut progrese în această privință, la momentul discuției spunând că „mâine avem lansarea studiului de fezabilitate pentru accesarea fondurilor pentru trenul metropolitan.

Pentru Tomești nu este un avantaj atât de mare, pentru că noi nu avem acces la calea ferată, satul Vlădiceni, în schimb, s-ar putea conecta, vom face acolo o pasarelă peste calea ferată, așa este prins și în studiul de fezabilitate, este o gândire la nivel de zonă metropolitană, dar asta înseamnă timp, bani, implicare și, binențeles, dorința din partea celor care vor fi în funcție.”

Școală nouă la Chicerea, creșă și sală de sport la Goruni

Infrastructura educațională a suferit multe modificări de bun augur în comuna Tomești, dar ea nu se oprește doar la lucrările din prezent.

Este important ca cei care locuiesc în comună să beneficieze de școli și grădinițe la care să-și trimită copiii, astfel că „în viitorul apropiat vrem să construim la Chicerea un corp de clădire, o școală nouă, cu opt săli de clasă care să acopere toată zona de acolo, cu grupuri sanitare în interior, cu săli de informatică, cu laboratoare.

Pentru că s-a dezvoltat foarte mult și zona Chicerea, oamenii își doresc să ducă copiii în altă parte, pentru că, într-adevăr, școala veche de la Chicerea nu arată foarte bine. Nici mie nu-mi place și de aceea am făcut un studiu de fezabilitate pe care îl voi depune, la Goruni la fel, am cumpărat două terenuri, unul pentru sală de sport, unul pentru creșă, acum se lucrează la amenajarea acelor terenuri. Sala de sport am depus-o deja pe un fond de finanțare pe transfrontalier, urmează creșa căreia trebuie să îi facem, la fel, un proiect după configurația terenului și să-l depunem pentru că la nivel de guvern, școlile, grădinițele, apa, canalizarea au prioritate. Și încercăm ca toate aceste nevoi ale oamenilor să fie acoperite de tot ce trebuie, utilități și nu numai.”

Clădirea primăriei – fostă școală, viitor liceu

Instituțiile statului funcționează de multe ori în corpuri de clădiri care nu au avut inițial destinațiile activităților actuale. Multe dintre ele sunt „împrumutate”, iar sediul primăriei din Tomești nu face excepție.

În acest sens, primarul afirmă că în cel mai scurt timp încep lucrările pentru sediul unei noi primării.

„Așteptăm un memorandum pentru că ea a fost licitată. Pentru lucrări de tip creșe, școli, grădinițe, trebuie memorandum, săptămâna asta am înțeles că guvernul va aproba acest memorandum și vor începe lucrările la sediul de primărie și aceasta se va muta într-un sediu nou, iar în vechea locație dorim să înființăm un liceu, cu două-trei clase și două-trei clase de școală profesională.

În acest fel, o parte dintre tinerii din Tomești, toată zona din sudul județului, să nu mai meargă spre Iași, ci să vină la Tomești. Crește zona. Este vorba de o strategie de dezvoltare și nu de o gândire de moment. Este o gândire pe termen scurt, mediu și lung.”

Tomeștiul – o comună ale cărei investiții se văd în prețul terenurilor

Primarul spune că cea mai simplă formă prin care se poate constata creșterea unei localități este prețul terenurilor.

Dacă la primul mandat de primar, localitatea arăta mult mai precar, între timp „Tomeștiul a crescut cu 80% față de cum era. La nivel de trai, la nivel de utilități, la nivel de… păi ce aveam?, n-aveam nimic. Acum avem de toate. Un teren, ca să cumperi un teren în Tomești fără 20-30, 40 de euro/mp, chiar 100 de euro/mp a ajuns în anumite zone, nu găsești.

Asta înseamnă că fiecare tomeștean beneficiază de pe urma acestor investiții, că doar tomeștenii au acolo terenuri. Plus zonele care se dezvoltă și confortul pe care îl au, copiii au șanse egale ca și un copil de la oraș, parcuri, terenuri de sport, școli, grădinițe etc.

Alegeri locale. Cât se teme actualul primar de contracandidații săi

Legat de alegerile care se apropie, Ștefan Timofte spune că nu se teme de contracandidații săi, dar că aceștia „trebuie tratați cu seriozitate și cu respect, e ca în sport, da?, dacă intri campion mondial și intri cu un începător nu înseamnă că poți să și câștigi. Pot să apară surprize.

Și atunci, dacă tratezi orice competiție cu seriozitate și cu respect, cu fairplay, cu o campanie corectă, bazată pe proiecte și nu pe alte tâmpenii, așa cum mulți fac. Eu zic că nu vor fi probleme, dar, știți cum e, după alegeri, cine votează, ăla dictează, vom vedea. Nu am de ce să mă tem, că doar nu mor dacă n-oi mai fi primar, viața merge înainte.”

Am o echipă de oameni valoroși, profesori, directori, care au făcut ceva în localitate, oameni serioși, cu coloană vertebrală, și, cred eu că am cea mai bună echipă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii