Traditii de Sînziene. Pentru recoltă bună, femeile să se rostogolească goale în roua dinaintea răsăritului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Traditii de Sînziene. Pentru recoltă bună, femeile să se rostogolească goale în roua dinaintea răsăritului

GALERIE
sanziene
  • sanziene
- +

Creştinii ortodocşi celebrează mâine naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare care poartă şi numele de Sânziene, sau Drăgaica. Considerată ca fiind avut loc cu şase luni înainte de naşterea Mântuitorului, sărbătoarea care marchează zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul este, alături de cea a Maicii Domnului, singurul obicei în care Biserica ortodoxă celebrează şi naşterea, nu doar moartea, unui sfânt.

În tradiţiile populare, însă, în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie sânzienele, considerate a fi femei deosebit de frumoase, preotese ale soarelui, plutesc prin aer sau umblă pe pământ, intră în rândurile oamenilor, cântă, dansează, împart rodul ogoarelor, ajută femeile căsătorite să rămâne însărcinate, înmulţesc animalele, pasările, tădămuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. Acestea însă pot şi forţe ale răului, lovindu-i pe păcătoşi cu vijelii, grindină, lăsând câmpurile neroditoare.

Se spune în popor că astăzi au loc tot felul de practici şi obiceiuri prin care oamenii încearcă să îşi afle ursita. Credincioşii strâng buchete de sânziene pe care le împletesc în coroniţe şi le aruncă pe acoperişul caselor, considerând că vor trăi mai mult dacă acestea rămân pe casă sau vor muri mai repede dacă coroniţa va aluneca spre marginea acoperişului sau va cădea de tot de pe acesta.

Tot în popor se spune că fetele strâng buchete de sânziene pe care le pun sub pernă noaptea spunând că astfel îşi vor visa ursitul, iar dacă coroniţele împletite şi lăsate peste noapte în grădini au rouă dimineaţă înseamnă că în această vară se vor căsători. Tot în ajunul Sânzienelor, pentru „a se umple de fertilitate“, femeile obişnuiau să se rostogolească dezbrăcate dimineaţa în rouă înainte de răsăritul Soarelui.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Tokyo – motivul nostalgiei

Victor BEJAN

Tokyo – motivul nostalgiei

Trăgând cu ochiul, prin televizor, către Jocurile Olimpice de la Tokyo, nu se poate să nu mă ducă memoria și la lumea sportului nostru bahluian „oropsât”, vorba lui Creangă.

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

Propunere de nou sport olimpic

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.