Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deşi are la activ infracţiuni care te strâng în spate, Curtea de Apel a decis să nu-l trimită în închisoare

Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni

GALERIE
scaun
  • scaun
- +

Boala de care suferă l-a salvat de închisoare pe un traficant de droguri, infractor veteran. Curţii de Apel au invocat „umanismul dreptului penal” pentru a-i înlocui sentinţa cu executare dată iniţial într-una cu suspendare. Eduard Lesenciuc nu se afla la prima încălcare serioasă a legii. Anterior, fusese condamnat în Italia la 10 ani de închisoare pentru lipsire de libertate, incitare la prostituţie, proxenetism, extorcare şi sechestrare de persoane. Fusese eliberat după mai puţin de 5 ani, tot din umanism.

Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizaţie de handicap acordată de statul italian după eliberare. În urma unui accident, ajunsese tetraplegic, fiind practic paralizat de la piept în jos, putându-se folosi doar de mâna stângă, parţial, purtând în permanenţă o sondă urinară şi neputându-şi controla sfincterele. Pentru a-şi asigura venituri suplimentare, Lesenciuc a încercat să se apuce de trafic de droguri, scop în care i-a dat fratelui său 3.500 de euro. Ramon Lesenciuc i-a dat banii unui basarabean, Liviu Ghiciuc, iar acesta s-a descurcat. A cumpărat din Spania un kilogram de cannabis, marfa urmând să ajungă în România printr-un colet. Transportul a fost însă interceptat de poliţişti, care nu au mai avut altceva de făcut decât să înlocuiască drogul cu frunze inofensive, să trimită coletul mai departe şi să-i aştepte pe destinatari să se prezinte să-l ridice. Cei doi fraţi Lesenciuc şi Ghiciuc au fost reţinuţi imediat şi trimişi în judecată pentru trafic internaţional de droguri.

Handicapul nu a impresionat la Tribunal

În primă instanţă, handicapul lui Eduard Lesenciuc i-a impresionat pe judecători, care l-au considerat în mod eronat ca iniţiator al afacerii pe fratele lui. Ramon Lesenciuc a fost condamnat de Tribunal la 3 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Eduard Lesenciuc a primit o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni, iar Liviu Ghiciuc a fost pedepsit cu 2 ani şi jumătate de închisoare, ambele condamnări fiind cu suspendare. În urma contestaţiei procurorilor, Curtea de Apel a rectificat eroarea de judecată de la Tribunal şi au dispus rejudecarea cazului pentru Eduard Lesenciuc. La rejudecare, Tribunalul l-a condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare. Sentinţa a fost contestată de traficant, iar dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel. Aici, magistraţii au analizat în detaliu situaţia concretă a inculpatului, insistând asupra circumstanţei atenuante reprezentate de periculozitatea sa redusă ca şi asupra faptului că nu apucase să vândă nici măcar un gram de cannabis. De asemenea, condamnarea din Italia nu fusese recunoscută în România, deci formal Lesenciuc nu avea antecedente penale. Starea de sănătate a lui Lesenciuc a fost factorul decisiv în stabilirea sentinţei.

„Răspunderea penală, instituţie cu caracter umanist”

„Potenţialul criminogen al inculpatului este limitat. Este evident că starea sa de sănătate s-a deteriorat. Faptul că inculpatul s-a confruntat pe durata procedurii de faţă cu posibilitatea de a fi încarcerat reprezintă un avertisment puternic ca acesta să nu mai reia comportamentul ilicit. Executarea unei pedepse cu închisoarea nu trebuie să aducă atingere demnităţii unei persoane; or, sistemul penitenciar român nu este organizat astfel încât să asigure drepturile persoanelor cu handicap, mai ales în situaţii precum cea de faţă, când inculpatul nu se poate îngriji singur la modul minim, având nevoie de asistent personal permanent şi care ar trebui să fie o persoană calificată. Răspunderea penală apare în sistemul dreptului nostru penal ca o instituţie cu caracter umanist, care ţine seama de condiţia umană, de determinismele conduitei sociale a omului şi de posibilitatea lui de a-şi dirija în mod liber voinţa”, au justificat magistraţii decizia de a-l condamna la doar 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri