Tranzacție bombă: gigantul Lear, specializat pe huse de scaune auto, cumpără o firmă ieşeană IT. I-a învățat cum să taie pielea cu mai puține resturi

luni, 23 mai 2022, 23:15
3 MIN
 Tranzacție bombă: gigantul Lear, specializat pe huse de scaune auto, cumpără o firmă ieşeană IT. I-a învățat cum să taie pielea cu mai puține resturi

Antreprenorul ieşean Mihai Mitrică a pus bazele societăţii Thagora Technology SRL în anul 2020.El fusese membru fondator şi al companiei Gemini CAD Systems preluată de Lectra în mai mulţi paşi, în prima etapă achitându-se 7,6 milioane de euro pentru 60% din acţiuni

 

Tranzacţie importantă pe piaţa IT din Iaşi. Thagora Technology SRL, o firmă din Iaşi, înfiinţată în urmă cu doi ani, a fost cumpărată de Lear Corporation, liderul mondial în tehnologia auto în domeniul scaunelor şi al sistemelor electronice. Aceasta este cea de-a doua mare tranzacţie în IT-ul ieşean, după ce, anul trecut, Lectra, un jucător important la nivel mondial pe pieţele de modă, automobile şi mobilier, anunţa semnarea unui acord de achiziţie a companiei Gemini CAD Systems.

Tranzacţia s-a finalizat săptămâna trecută, pe 18 mai, dată de la care antreprenorul ieşean Mihai Mitrică, fondatorul Thagora, a ieşit din acţionariatul societăţii. Înfiinţată în 2020, cu un singur angajat, Thagora Tehnology a raportat pentru primul an de activitate afaceri de 4,42 milioane lei şi profit de 4 milioane lei. Lear Corporation are afaceri anuale de peste 20 de miliarde de dolari şi peste 160.000 de angajaţi la nivel global.

Thagora oferă un sistem de tăiere a pielii care aduce eficienţă şi automatizare pentru fabricarea tapiţeriei din piele şi a interioarelor auto din piele. Soluţiile Thagora vor completa procesele de producţie ale Lear prin reducerea deşeurilor şi a consumului de energie în timpul producţiei. În plus, tehnologia Industry 4.0 de la Thagora va aduce progrese importante procesului de producţie prin inginerie şi logistică, inclusiv o trasabilitate îmbunătăţită a materialelor, se arată într-un comunicat de presă al Lear.

Astfel, Lear a precizat că achiziţia îi va oferi acces la instrumente scalabile de fabricaţie inteligentă, care pot fi valorificate pentru a stimula inovarea şi calitatea. La rândul său, Thagora va avea posibilitatea de a-şi consolida poziţia regională. "Această tranzacţie oferă Thagora o oportunitate unică de a menţine relaţiile puternice pe care le-a construit cu clienţii actuali din sectorul auto şi din alte domenii decât cel auto, îmbunătăţindu-ne în acelaşi timp acoperirea geografică prin intermediul amprentei globale a Lear pentru a câştiga noi afaceri de la producătorii de echipamente originale din întreaga lume", a declarat Mihai Mitrică, proprietarul Thagora.
Lear Corporation România produce sisteme electrice pentru autovehicule în unităţile de la Câmpulung şi din Piteşti şi scaune auto în fabrica din parcul industrial din Leţcani, lângă Iaşi, pentru toţi marii producători auto din Europa. Compania este subsidiara locală a concernului american Lear Corporation, cu sediul în Southfield, Michigan. Compania este listată la bursa din New York.

Achiziţia e încă un semnal că Iaşul îşi consolidează poziţia pe piaţa IT. Asta după ce, în septembrie 2021, Lectra a anunţat achiziţia firmei ieşene Gemini CAD Systems. Înfiinţată în 2004 de Traian Luca şi Mihai Mitrică, Gemini CAD Systems (Gemini) a dezvoltat mai multe soluţii software inovatoare, în principal de proiectare asistată de calculator (CAD), pentru companiile mici şi mijlocii din domeniul modei. Datorită reţelei de parteneri, Gemini este prezentă în peste 60 de ţări. Lectra este o companie de tehnologie cu sediul în Paris, specializată în software CAD, ce operează în 59 de ţări. Lectra proiectează şi produce inteligenţă industrială soluţii – software, hardware, date şi servicii – pentru mărci, producători şi comercianţi cu amănuntul.

Tranzacţia anunţată în septembrie viza achiziţia la acel moment a 60% din Gemini, pentru 7,6 milioane de euro, urmând ca restul de capital şi drepturile de vot să fie achiziţionate în alte două etape, în septembrie 2024 şi septembrie 2026. Contravaloarea totală pentru cumpărarea a 100% din capitalul firmei ieşene va depinde de creşterea veniturilor Gemini, şi ar trebui să fie cuprinsă între 13 şi 20 de milioane de euro.

Comentarii