Trei infracţiuni grave dintr-un foc. I s-a dat o şansă, dar şi-a bătut joc de ea

duminică, 08 mai 2022, 23:08
2 MIN
 Trei infracţiuni grave dintr-un foc. I s-a dat o şansă, dar şi-a bătut joc de ea

Un tânăr din Belceşti şi-a bătut joc de şansa acordată de judecătorii care l-au lăsat liber după comiterea a trei infracţiuni într-o singură seară. Condamnat cu suspendare, acesta s-a făcut „pierdut”, fără a-şi îndeplini niciuna dintre obligaţiile impuse de magistraţi. În urmă 7 luni, avea cazierul curat. Acum urmează să intre după gratii.

 

Magistraţii Judecătoriei Hârlău l-au condamnat în octombrie anul trecut pe Răzvan Filip la 2 ani şi 2 luni de închisoare pentru o faptă comisă în 2019. Furase un autoturism Opel, cu care a ieşit la plimbare. A fost oprit de poliţişti pe raza comunei Cotnari, ocazie cu care fusese constatat furtul, dar şi faptul că tânărul nu avea permis şi avea o alcoolemie de 1,75‰ în sânge. Judecătorii ţinuseră cont de faptul că Filip avea doar 18 ani la data comiterii faptei şi au decis suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul acestui interval, el ar fi trebuit să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Belceşti sau a comunei Erbiceni, comună în care locuia de fapt. De asemenea, el trebuia să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi atunci când era chemat, să anunţe schimbarea locuinţei ori a locului de muncă şi orice deplasare care depăşea 5 zile.

În decembrie, Filip a fost chemat la Serviciul de Probaţiune. Plicul a fost restituit însă cu menţiunea „destinatar necunoscut”. În ianuarie, s-a solicitat sprijinul poliţiştilor din Belceşti şi Erbiceni pentru localizarea lui. La Belceşti însă, se ştia doar că tatăl lui Filip era decedat, mama, plecată din ţară de mai mulţi ani, iar pe tânăr nu-l mai văzuse nimeni prin comună. La Erbiceni se ştia că lucrase la o stână cu vreun an înainte, dar nimic mai mult. Un consătean i-a comunicat prin aplicaţia Facebook că este căutat, iar Filip i-a trimis un număr de telefon. Când însă consilierul de probaţiune a sunat la numărul respectiv, interlocutorul i-a răspuns că este o greşeală. În cele din urmă, tânărul a fost citat în faţa instanţei de judecată, unde urma să se discute revocarea suspendării pedepsei. Filip nu a venit, fiind reprezentat de un avocat din oficiu. Acesta nu a putut însă schimba aprecierea judecătorilor că, în acest caz, condamnatul a dat dovadă de rea-credinţă, neîndeplinindu-şi în mod voit obligaţiile stabilite prin hotărârea de condamnare.

Magistraţii Judecătoriei Hârlău au dispus revocarea suspendării pedepsei. După rămânerea definitivă a sentinţei date marţi, urmează să fie făcute demersurile necesare pentru aducerea tânărului în ţară şi încarcerarea lui. 

Comentarii