Tromboflebita profundă: cât durează tratamentul corect?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tromboflebita profundă: cât durează tratamentul corect?

GALERIE
tromboflebita
  • tromboflebita
- +

Dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Însă, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt, tratament care poate dura şI doi ani. Pe parcurs se simt mai bine şi renunţă, ignorând faptul că tratamentul incomplet sau incorect efectuat reduce foarte mult şansele de vindecare.

Conf. dr. Florin Radu Popa, şeful Clinicii de Chirurgie vasculară, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: „Tromboflebita profundă sau tromboza venoasă profundă ((nota redacţiei - TVP) înseamnă obligatoriu tratament cu anticoagulante pentru minim 3 luni. Dar, de la caz la caz, acest tratament poate dura şi mai mult. Sunt situaţii în care acest tratament trebuie urmat şi doi ani. Din păcate, unii dintre pacienţi nu au răbdare să facă tratamentul până la capăt. Se simt mai bine şi renunţă. Nu e uşor pentru pacient pentru că trebuie să vină de multe ori la control. Existând şi probabilitatea de apariţie a complicaţiilor, e important ca în primele 3 luni de tratament cu anticoagulante, pacientul să fie urmărit, să vină săptămânal la medicul chirurg vascular care îl evaluează şi în funcţie de stare, specialistul îi poate schimba dozele de medicaţie. Subliniez: dacă tratamentul este urmat corect, pe perioada de timp recomandată, fără întreruperi, boala este vindecabilă, iar sechelele care rămân sunt mai mici. Valvele care nu se mai închid se pot vindeca şi rămâne o zonă destul de mică afectată. Avem un procentaj destul de mare de pacienţi care se vindecă complet - 30%.

Examenul Doppler trebuie efectuat măcar o dată la 3 luni pe parcursul tratamentului

Atenţie: e foarte important ca pacienţii să poarte ciorapi medicinali de compresie tot timpul pe parcursul tratamentului dar şi după finalizarea acestuia. Dacă tratamentul este de lungă durată - 1 an sau 2 ani - Examenul Doppler trebuie efectuat măcar o dată la 3 luni. Acesta poate ilustra care este starea vaselor, dacă trebuie modificat tratamentul anticoagulant cum decurge vindecarea şi dacă trebuie modificată recomandarea compresiei pentru tipul de ciorapi medicinali.

Poate apărea sindromul postrombotic

Sindromul postrombotic apare după unul sau mai multe episoade de tromboflebită profundă sau tromboză venoasă profundă (TVP). Tromboflebita profundă înseamnă o coagulare exagerată a sângelui în sistemul venos profund, sistem care determină drenajul sângelui din periferie către corp. Prin sistemul venos profund se drenează aproximativ 90% din sângele ce ajunge la membrele inferioare. Sângele la un moment dat stagnează şi se declanşează cascada coagularii. După coagulare, pentru că o parte din cheag nu este fixat pe peretele venei, în primele 7-10 zile de la aparitie se poate produce aşa numita embolie pulmonară. O porţiune a cheagului este mobilă şi poate declanşa embolia pulmonară prin migrare spre cord şi plămâni. Emboliile pulmonare apar de obicei în primele 7-10 zile de la evenimentul de tromboflebită profundă. După cele 7-10 zile, cu sau fără tratament, cheagul de sânge se fixează de peretele venos şi riscul ca o parte din el să migreze şi să ducă la embolie pulmonară, scade foarte mult. La 30-50% dintre persoanele care au avut un episod de tromboză venoasă profundă, există riscul apariţiei sindromului posttrombotic. Sindromul postrombotic afectează până la jumătate dintre pacienţii care au suferit o TVP, cel mai frecvent pentru că pacienţii încep cu întârziere tratamentul pentru tomboza venoasă profundă dar si în alte situaţii cum ar fi atunci când urmează un tratament incomplet sau, mai rău, nu fac deloc tratament.

Pacienţii cu sindrom postrombotic trebuie să se prezinte anual la specialist pentru o evaluare

Vestea proastă este ca Sindromul postrombotic odată instalat, nu dispare total. Pacientul poate avea forme uşoare, medii şi prezintă risc de a reface o nouă tromboflebită venoasă profundă în una, două, trei sau zece luni. Acest lucru deobicei se întâmplă la cei care au moştenit genetic unele condiţii favorizante ce duc la reapariţia sindromului postrombotic şi a tromboflebitei profunde. Cei care au sindrom postrombotic trebuie să vină la medic măcar o dată pe an şi să-şi facă un Echo Doppler pentru evaluare.

Ciorapii medicinali de compresie recomandaţi de medic trebuie purtaţi zilnic, toată viaţa

Foarte important: pacienţii cu sindrom postrombotic trebuie să poarte toată viaţa ciorapi medicinali de compresie. Altfel riscă să facă un ulcer de gambă care e foarte dificil de tratat. Deci, ciorapii medicinali de compresie recomandată de medic, trebuie purtaţi zilnic - aceştia pot fi îndepărtaţi înainte de culcare sau la începutul serii, când pacienţii se pot odihni într-o poziţie culcată, confortabilă, cu picioarele ridicate.

Atenţie la drumurile lungi cu maşina, zborurile cu avionul şi la răceli

De aemenea, pacienţii nu trebuie să stea foarte foarte multe ore în picioare, fără să se mişte. Trebuie să aibă grijă când merg cu avionul, să poarte ciorapi strânşi pe picior, să nu meargă distanţe mari cu maşina mai mult de 1 oră şi jumătate, maxim două ore fără să facă pauză. Deci, la un drum lung cu maşina se poartă obigatoriu ciorapi medicinali şi se fac pauze la o oră şi jumătate - două. Pauze în care nu stăm tot în masină, ci ne plimbăm. Importantă este şi hidratarea corectă: trebuie să se consume minim 2 litri de lichide pe zi. Atenţie la boli: gripe, viroze sau sindroame diareice care pot duce la deshidratare şi pot determina în foarte scurt timp un nou episod de tromboză venoasă profundă. în astfel de perioade hidratarea este esenţială şi trebuie crescut consumul de lichide, în special ceaiuri şi sucuri naturale de fructe“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.