Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un belgian a umblat prin Iaşi, de la Ana la Caiafa, să obţină un certificat că este viu

GALERIE
Ness belgian pensie Romania
  • Ness belgian pensie Romania
- +

Teo Ness, căsătorit cu o ieşeancă, rezident la Miroslava, trebuia să dovedească Oficiului de Pensii din Belgia că trăieşte, pentru a primi în continuare bani.

Lui Teo Ness, cetăţean belgian, dar rezident în comuna Miroslava, judeţul Iaşi, i-au fost necesare aproape 12 ore de periplu pe la instituţiile statului pentru a demonstra că este în viaţă, la propriu. Bărbatul primise o solicitare de la Oficiul Naţional de Pensii din Belgia prin care i se cerea completarea de către autorităţile locale a unui formular care să ateste faptul că trăieşte. În baza formularului, Teo Ness putea primi în continuare pensia fără probleme. În formularul respectiv se preciza că autentificarea se face fie de către o persoană autorizată din cadrul primăriei localităţii unde locuieşte, fie la postul de poliţie local.

“Mai mult ca sigur că statul belgian face această verificare pentru că au fost cazuri în care pensionarii erau de fapt morţi şi alţii beneficiau de pensii. Noi, la prima oră, ne-am pornit iniţial spre Primărie. Era frig, coadă mare cu oameni veniţi pentru taxe şi impozite. După un timp, am spus că nu are sens să mai stăm la coadă şi să-i ţinem şi pe alţii după noi, mai ales că solicitarea noastră cu siguranţă ar fi provocat rumoare" , a spus Elena Liţu, soţia lui Teo Ness. Întrebat dacă ar fi putut rezolva problema, primarul Miroslavei, Constatin Niţă, a părut contrariat iniţial, după care a oferit o soluţie pentru a atesta că cetăţeanul belgian, rezident de Miroslava, este în viaţă.

“Şi cine să-i dea aşa ceva? Cetăţeanul respectiv trebuie trecut în registrul agricol, apoi primeşte un certificat care atestă faptul că locuieşte la adresa respectivă", a sugerat Constantin Niţă. Cei doi soţi au renunţat la mai apela la Primărie şi au decis să meargă la Postul de Poliţie Rurală să rezolve problema.

“La Postul de Poliţie am fost întâmpinaţi de un “Da?" în tocul uşii. Am crezut că trebuie să ne expunem problema în prag. Am fost invitaţi înuntru în cele din urmă. Am explicat totul pe larg. Am şi tradus documentul respectiv care era scris în engleză şi olandeză. Persoana respectivă ne-a comunicat că nu el este în măsură să ne ajute. A apărut şeful de post. Am explicat din nou situaţia. Am tradus documentul în care nu era necesar decât o semnătură şi o ştampilă, nici măcar să fie redactat vreun rând. Şeful de Post s-a uitat la noi, a văzut că suntem cât se poate de în viaţa, dar a spus că nu e de competenţa sa. I-am aratat că formularul precizează că autentificarea fie la primăria localităţii de domiciliu, fie la Poliţia Locală. După ceva timp, domnul ne-a indicat să mergem la Serviciul pentru Imigrări Iaşi, pentru că ei sunt cei care pot face asta", a mai adăugat Eelna Liţu.

Serviciu de Imigrări are ca atribuţii printre altele eliberarea certificatelor de înregistrare a cetăţenilor nerezidenţi, dar care depăşesc o şedere de trei luni pe raza judeţului şi a certificatelor de rezidenţă pentru cetăţenii străini. Cu certificatul de rezidenţă pe comuna Miroslava, Teo Ness a trebuit să meargă în Iaşi pentru a demonstra că este viu. “Am ajuns în cele din urmă la Serviciu de Imigrări. Cei de acolo au fost foarte prompţi. Nu au comentat când am povestit ce ni s-a întâmplat la Miroslava. Au semnat, parafat că soţul meu, Teo is alive!", a adăugat Elena Liţu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri