Un ieşean a aruncat casa în aer, cu scopul de a scăpa de mama şi de fratele său. A primit 8 ani şi 2 luni de închisoare

joi, 02 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Un ieşean a aruncat casa în aer, cu scopul de a scăpa de mama şi de fratele său. A primit 8 ani şi 2 luni de închisoare

Un ieșean a scăpat mai ieftin în fața magistraților Curții de Apel, după ce a încercat să-și ucidă mama și fratele aruncând casa în aer. Nici judecătorii Tribunalului nu fuseseră foarte severi, dar cei ai instanței superioare au mers și mai departe, dând pedeapsa minimă pentru ambele acuzații aduse bărbatului. Vârsta și lipsa antecedentelor penale au fost principalele argumente aduse de judecători.

Emil Maroleanu a fost condamnat în iunie, pentru tentativă la omor calificat și distrugere, după un incident petrecut în septembrie anul trecut. Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, băuse toată ziua, întorcându-se în jurul orei 21.00 la casa în care locuia cu mama și fratele său. Relațiile lui Maroleanu cu familia erau tensionate, întrucât mama sa refuza constant să-i permită să construiască o sobă în camera lui.

După un nou refuz, Maroleanu a desfăcut butelia de la aragaz și a transportat-o în holul casei, în timp ce mama și fratele său dormeau. A dat drumul la gaz și a aprins cu bricheta câteva materiale textile, după care a plecat în sat.

La scurt timp, butelia a explodat, casa fiind distrusă aproape în totalitate. Mama și fratele lui Maroleanu au supraviețuit. Bărbatul a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare pentru tentativă la omor și la 4 ani de detenție pentru distrugere, pedeapsa rezultantă fiind de 8 ani și 10 luni de închisoare.

Inculpatul a contestat sentința, invocând faptul că nu urmărise uciderea celor două rude, impunându-se astfel aplicarea unor pedepse mai ușoare. Conform legii, tentativa la omor calificat se pedepsește cu minim 7 ani și 6 luni de închisoare. Maroleanu primisese astfel din partea Tribunalului chiar pedeapsa minimă. O pedeapsă mai mică putea fi aplicată doar dacă se schimba încadrarea juridică a faptei, ceea ce magistrații Curții de Apel nu au acceptat. Pentru aceștia, intenția lui Maroeanu de a-i ucide pe membrii familiei sale era clară.

În schimb, judecătorii au acceptat reducerea pedepsei pentru distrugere. Aceasta este pedepsită de Codul Penal cu închisoarea între 2 și 7 ani. Magistrații Curții de Apel au considerat că o pedeapsă minimă și pentru această faptă este suficientă. Ei au luat în calcul vârsta inculpatului, lipsa antecedentelor penale, dar și tensiunile deja existente în sânul familiei. Prin contopirea pedepselor a rezultat o condamnare finală la 8 ani și 2 luni de închisoare. Decizia Curții de Apel este definitivă.

Comentarii