Un individ fără şcoală a dat un tun statului de 1,5 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

După un deceniu de la o evaziune grosolană, procesul se rejudecă

Un individ fără şcoală a dat un tun statului de 1,5 milioane de euro

Şi-a înfiinţat o firmă în anul 2009 şi a înregistrat în aşa-zisa contabilitate sute de tranzacţii fictive prin care şi-a diminuat impozitul pe profit şi TVA-ul datorat.

GALERIE
tun bugetul statului
  • tun bugetul statului
- +

Un bătrân semianalfabet este acuzat că a dat statului o ţeapă de 6,5 milioane lei. Gheorghe Stănescu din Hârlău şi-ar fi înfiinţat o firmă special pentru operaţiuni fictive. Când dosarul de evaziune fiscală a ajuns în instanţă, firma era deja închisă şi radiată. Societatea nu avea un sediu propriu şi nici nu a avut vreun angajat. Contabilitatea ar fi fost ţinută de un sătean din Chişcăreni-Şipote, rămas neidentificat.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii de pe lângă Tribunal, Stănescu, născut în 1949 şi neşcolarizat, şi-a înfiinţat pe 2 noiembrie 2009 o societate comercială cu obiectul de activitate declarat constând în comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor. Activitatea infracţională ar fi început practic imediat, primele nereguli din documentele contabile ale firmei apărând în decembrie. Metoda de "lucru" era banală. În jurnalele de cumpărări ale societăţii erau înregistrate operaţiuni de achiziţie fictive care, pe de o parte reduceau artificial profitul firmei, iar pe de altă parte permiteau deducerea TVA. Prin 266 de astfel de operaţiuni făcute formal cu 22 de parteneri comerciali, a fost provocat un prejudiciu în bugetul de stat de 2,67 milioane lei în contul impozitului pe profit şi de 3,85 milioane lei în cel al TVA.

"Verificarea prin sondaj a unora dintre pretinşii furnizori menţionaţi în aceste jurnale a relevat faptul că aceştia aveau un alt obiect de activitate decât cel al societăţii, că erau inactivi sau radiaţi la momentul la care se presupune că s-au efectuat achiziţiile, că inculpatul a efectuat plăţi reduse, în numerar, ale mărfurilor/produselor achiziţionate, explicând neplata diferenţelor prin aceea că furnizorii «nu au mai solicitat banii», că societatea nu deţinea nici un document care să ateste transportul mărfurilor cumpărate (şi nici a celor vândute), că firma nu a avut nici depozite şi nici angajaţi, aspecte în raport de care se concluzionează că operaţiunile de achiziţie nu au fost reale", au menţionat procurorii.

Niciuna dintre firmele verificate nu a înregistrat în propria contabilitate vreo tranzacţie cu societatea lui Gheorghe Stănescu. De altfel, una dintre ele era un simplu bar, alta avea ca obiect de activitate comerţul cu piese auto, iar o a treia avea ca obiect de activitate comerţul cu detergenţi şi produse cosmetice. O alta, administrată de un cetăţean chinez şi ocupându-se cu comerţul de textile şi încălţăminte prin standuri, chioşcuri şi pieţe nu desfăşura nicio activitate în perioada în care ar fi vândut deşeuri metalice firmei din Hârlău.

Trimis în judecată pentru evaziune fiscală, Gheorghe Stănescu nu a recunoscut niciuna dintre faptele imputate. Magistraţii Tribunalului l-au condamnat la 5 ani de închisoare, obligându-l totodată să achite către Direcţia Regională a Finanţelor Publice suma de 6,5 milioane lei. Instanţa a impus totodată sechestrul asigurator asupra locuinţei lui Stănescu, ca şi asupra tuturor bunurilor sale prezente şi viitoare, până la acoperirea sumei. Sentinţa a fost atacată atât de inculpat, cât şi de reprezentanţii DRFP, în faţa Curţii de Apel. Magistraţii acesteia au admis ambele apeluri şi au decis ieri trimiterea cazului înapoi la Tribunal spre rejudecare. Ei au invocat pentru susţinerea deciziei dreptul la un proces echitabil inclus în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dar şi dreptul la un nivel dublu de jurisdicţie în materie penală, adică dreptul ca autorul presupus al unei infracţiuni să fie judecat de două instanţe. Contactată telefonic, apărătoarea din oficiu a lui Stănescu a refuzat să comenteze sentinţa.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.