Un miliard de euro de la UE, pentru Moldova. Caţi bani va lua Iaşul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Un miliard de euro de la UE, pentru Moldova. Caţi bani va lua Iaşul?

GALERIE
bani-europeni
  • bani-europeni
- +

Moment important: Regiunea Nord-Est a depăşit pragul de un miliard de euro, ca valoare totală a proiectelor cu finanţare europeană aflate în derulare pe programul cel mai amplu, POR, în actualul exerciţiu bugetar al UE. Cum s-au împărţit aceşti bani, pe judeţe?. Dar pe aplicanţi, de stat sau privaţi? Judeţul nostru a atras finanţări aproape cât Bacăul şi Neamţul la un loc. Unde s-au dus cele mai mari sume? Care sunt cele mai mari proiecte derulate?

Valoarea totală a proiectelor europene derulate în zona de nord-est a ţării a depăşit pragul de un miliard de euro. Iar această sumă face referire doar la unul dintre cele şapte programe operaţionale prin care se acordă finanţări: Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020.

Principalii beneficiarii ai POR sunt autorităţile locale şi judeţene, dar fonduri semnificative au mai fost accesate de către societăţi comerciale şi instituţii de cult.

Iaşi: 31 de proiecte au fost finalizate deja

Într-un top regional, Iaşul conduce detaşat cu 1,43 miliarde lei, fiind urmat de Bacău (832 milioane lei), Suceava (830 milioane lei), Neamţ (713 milioane lei), Botoşani (561 milioane lei) şi Vaslui (453 milioane lei).

În total, 557 de proiecte în valoare de 4,8 miliarde lei, contribuţia Uniunii Europene fiind de 4,03 miliarde lei. Dintre cele 557 de proiecte au fost implementate 126 de iniţiative în sumă de 138 milioane lei.

În acelaşi timp, 418 proiecte sunt în diverse faze de implementare, iar alte 13 au fost reziliate (au fost pierdute 22,6 milioane lei din fonduri UE). În judeţul Iaşi au fost finalizate 31 de proiecte (30 milioane lei), fiind vorba doar despre iniţiative din mediul privat cu sume cuprinse între 146.000 lei şi 1,5 milioane lei.

Firmele au accesat fondurile UE în special pentru achiziţia de diverse dotări, creşterea capacităţii de producţie, diversificarea activităţilor şi dezvoltare unor noi procese tehnologice. În ceea ce priveşte contractele reziliate, în judeţul Iaşi au fost înregistrate cinci astfel de cazuri, iar finan­ţarea europeană pierdută s-a ridicat la 14 milioane lei.

„Toate rezilierile de contracte au fost făcute la solicitarea beneficiarilor, fiind invocate diverse cauze, iar principalul motiv, chiar nu toţi o recunosc, este lipsa de finanţare, respectiv asigurarea contribuţiei proprii la proiect. Mai sunt şi câteva situaţii particulare la nivelul de regiune în care au avut loc schimbări în managementul firmei, iar noua conducerea nu a continuat proiectul“, a declarat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Vasile Asandei.

Care sunt cele mai mari proiecte la nivelul regiunii

Fiecare dintre primele 11 proiecte la nivel regional are o valoare de peste 100 milioane lei.

Suma totală a acestor proiecte ajunge la 1,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă 40% din întreaga valoarea contractată până acum în cadrul POR.

Cinci dintre proiecte au legătură cu Iaşul: două sunt implementate de Consiliul Judeţean Iaşi (reabilitarea drumului Iaşi - Suceava şi modernizarea Spitalului de Copii), două de Primăria Iaşi (reabilitarea a patru tronsoane de cale de rulare) şi unul de Consiliul Judeţean Botoşani (reabilitarea drumului Botoşani - Iaşi).

Acesta din urmă şi cel mai mare proiect la nivel regional, după valoare, respectiv de 334 milioane lei. Unul dintre cele mai noi contracte semnate la nivel regional aparţine Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar locul de implementare este la Iaşi.

Proiectul are o valoare de 94 milioane lei şi vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Privaţii, proiecte mai mici

O altă autoritate centrală care derulează la Iaşi un proiect european prin intermediul POR este Ministerul Sănătăţii (MS). Proiectul constă în achiziţia de dotări sau efectuarea de lucrări la spitale de sub autoritatea MS, iar investiţiile sunt estimate la 33 milioane lei.

Tot această autoritate derulează un al doilea proiect ce are ca scop principal creşterea accesibilităţii şi calităţii serviciilor de sănătate în judeţ (14 milioane lei).

În ceea ce pri­veşte mediul privat, societă­ţile comerciale din zona de nord-est a ţării au încheiat cele mai multe contracte dintre beneficiarii POR (aproape 350), dar va­loarea totală a proiectelor ajunge la circa 900 milioane lei, în general fiind vorba despre sume de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de lei.

Doar patru proiecte depăşesc pragul de 10 milioane lei: construirea unui hotel în Suceava şi a trei incubatoare de afaceri în Iaşi, Suceava şi Bacău.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.