Un caz în contextul dezbaterilor naţionale privind restricţionarea cumulului pensiei cu salariul

Un poliţist cu pensie specială, şef al auditorilor de la Universitatea „Cuza”?

luni, 22 iulie 2019, 01:50
3 MIN
 Un poliţist cu pensie specială, şef al auditorilor de la Universitatea „Cuza”?

Acesta va ocupa postul dacă trece azi şi de ultima etapă a selecţiei: interviul. Costel-Sorin Chiru, pensionat în 2017, a activat în cadrul Biroului Economic al IPJ. Unii angajaţi ai instituţiei se plâng că nu au ştiut de concurs, pentru a se înscrie şi ei.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va avea un nou şef al Biroului Control Intern, în persoana unui poliţist care a activat în cadrul Biroului Economic al Poliţiei Iaşi, pensionat din 2017: Costel-Sorin Chiru, dacă acesta va trece de ultima probă a concursului – interviul, programat pentru astăzi, 22 iulie.

Până în prezent, acesta a trecut de selecţia dosarului, proba scrisă şi proba practică, cu punctaje mari. Universitatea face această angajare în contextul discuţiilor la nivel naţional din jurul dorinţei Guvernului de a limita cumularea pensiei cu salariul pentru persoanele care au ieşit la pensie – şi care beneficiază eventual de pensii speciale – şi s-au reangajat apoi la instituţii de stat.

Mai mult decât atât, există şi un grup de angajaţi de la Universitatea „Al.I. Cuza” care s-a plâns de faptul că nu a fost promovat concursul deloc la nivelul instituţiei de învăţământ superior, iar niciunul dintre actualii angajaţi ai Biroului de Control Intern nu s-a putut înscrie la concurs fiindcă nu a ştiut.

Din acest punct de vedere, „Ziarul de Iaşi“ a constatat că anunţul de angajare a fost publicat în Monitorul Oficial încă de pe data de miercuri, 12 iunie, că a fost anunţat şi în presa naţională, în cea locală şi pe site-ul universităţii. De pe acesta din urmă, de altfel, a precizat şi Costel-Sorin Chiru că a aflat de concurs.

„Am intrat pe site-ul universităţii, am văzut concursul, de acolo m-am informat, acolo mi-am găsit toate informaţiile şi m-am interesat. E vorba de transparenţă până la urmă. Nu ştiu de alte plângeri ale angajaţilor, asta e problema lor, internă. Eu mai am o probă de susţinut“, a precizat acesta pentru „Ziarul de Iaşi“.

Contactat telefonic, rectorul universităţii, prof.dr. Tudorel Toader, a menţionat că nu a fost înregistrată oficial nicio astfel de plângere a angajaţilor şi că, la cei 1.800 de angajaţi existenţi în instituţia de învăţământ superior, „nu puteam merge să îi anunţăm personal pe toţi de fiecare dată când este un concurs”.

El a lăsat însă să se înţeleagă că, dacă vor fi identificate nereguli, concursul va fi anulat.

„Cunosc concursul, ştiu că este în desfăşurare, dar vă pot spune un singur lucru: dacă s-a încălcat procedura în vreun fel anulăm concursul. Voi verifica respectarea procedurii şi, dacă există cea mai mică încălcare, voi anula concursul“, a precizat prof.dr. Tudorel Toader.

În momentul de faţă, Costel-Sorin Chiru este angajat din septembrie 2017 ca economist la structura de Audit Intern la Spitalul de Recuperare, după ce s-a pensionat în vara aceluiaşi an.

Conform unei declaraţii de avere publicate de soţia sa, inspector superior la AJOFM, acesta a încasat, în anul pensionării, 2017, o sumă totală de 64.000 de lei, constând în salariul până la pensionare de la IPJ Iaşi, pensia specială încasată după pensionare şi trei luni de salariu de la Spitalul de Recuperare, după angajare.

După creşterile salariale din sistemul bugetar şi reindexarea pensiilor speciale, veniturile acestuia ar urma să crească substanţial după angajarea la universitate. Totodată, se remarcă şi o legătură apropiată de-a lungul anilor între acesta şi UAIC.

Acesta şi-a susţinut în 2009 teza de doctorat cu titlul „Contabilitatea-garant al integrităţii patrimoniului“, iar, conform declaraţiilor de avere ale soţiei sale, în 2016 şi 2017 a fost profesor colaborator la universitate, încasând în 2017 pentru această activitate 10.000 de lei.

Comentarii