anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Un posibil candidat la funcţia de primar primeşte o lovitură surprinzătoare. Înalta Curte îl scoate din cursa electorală

GALERIE
timofciuc
 • timofciuc
- +

Unul dintre cei mai vocali consilieri locali ai USR, Răzvan Timofciuc, a pierdut definitiv meciul cu Agenţia Naţională de Integritate. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors joi decizia luată acum un an de Curtea ieşeană de Apel, considerând că Timofciuc s-a aflat în conflict de interese în două rânduri, când a votat în plenul Consiliului Local numirea soţiei sale în Consiliul de Administraţie al colegiului „Octav Băncilă”.

Sentinţa îi complică lui Timofciuc viitorul politic, acesta fiind înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea viitorului candidat la funcţia de primar al municipiului.

În decembrie 2021, Agenţia Naţională de Integritate l-a inclus pe Timofciuc pe o listă de 26 de aleşi locali în cazul cărora fusese constatată starea de incompatibilitate, conflictul de interese sau fuseseră sesizate organele de urmărire penală.

Timofciuc era acuzat că în mandatul anterior de consilier participase la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale CL privind nominalizarea reprezentanţilor instituţiei în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anii şcolari 2018-2019 şi 2019-2020. Faptul a fost considerat ca o încălcare a regimului conflictului de interese administrativ.

Conform legii, consilierilor locali le este interzis să participe la adoptarea hotărârilor în care au, ei sau rudele ori afinii până la gradul al patrulea inclusiv, vreun interes patrimonial.

Timofciuc a contestat în instanţă raportul ANI, arătând că funcţia ocupată de soţia sa în conducerea Colegiului „Octav Băncilă” era practic una onorifică, membrii CA nefiind plătiţi. În aceste condiţii, nu se putea vorbi de vreun „interes patrimonial”, deci nici de conflict de interese. Argumentul său a fost acceptat de magistraţii Curţii de Apel, care au dispus anularea raportului de evaluare întocmit de ANI.

Agenţia a contestat decizia, iar recursul înaintat ÎCCJ a fost admis. În rejudecare, magistraţii curţii supreme au dispus casarea sentinţei Curţii ieşene de Apel şi respingerea acţiunii lui Timofciuc, admiţând astfel că el s-a aflat în conflict de interese.

„Sunt dezamăgit. Nu a fost vorba niciun moment de vreun folos patrimonial. Membrii în CA la şcoli nu sunt plătiţi, mergi pe timpul tău şi banii tăi. Soţia mea este de 10 ani profesoară în mediul preuniversitar, a terminat «Octav Băncilă», a luat 10 la examenul naţional de titularizare şi, la fel ca mine, se implică pentru a avea o educaţie mai bună pentru copiii noştri. Nu am crezut vreo clipă că poate fi vorba de conflict de interese atunci când te implici să faci bine pe timpul şi banii tăi”, a comentat consilierul.

Conform Codului Admnistrativ, conflictul de interese se sancţionează ca abatere disciplinară cu diminuarea indemnizaţiei de consilier cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice impune însă şi sancţiuni suplimentare.

Astfel, „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Această prevedere ar putea însemna pentru Timofciuc interdicţia de mai candida pentru funcţia de consilier la viitoarele alegeri locale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.