anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Unde vor fi ridicate cele mai înalte clădiri din Iaşi. Şi ce ascunde Primăria?

GALERIE
blocuri
 • blocuri
- +

PUZ-ul a fost propus de firma Daily Group SRL, patronată de omul de afaceri sucevean Ioan Pavel, cunoscut pentru afacerea cu automatele de cafea Daily Caffe. Pe terenul care a aparţinut firmei Vinia ar urma să fie trei blocuri cu 20 de etaje şi patru blocuri cu 10 etaje.

Noul proiect urbanistic este unul de amploare: şapte blocuri cu 10 şi 20 etaje, alături de clădiri mai mici de până în 2 etaje. Investiţia este propusă de firma Daily Group SRL, patronată de omul de afaceri sucevean Ioan Pavel. Compania este cunoscută în mare parte pentru afacerea cu automatele de cafea Daily Caffe.

Amplasamentul investiţiei este pe bd. Metalurgiei 4, fiind vorba despre o suprafaţă de 3,8 ha pe care firma milionarului sucevean a achiziţionat-o, în 2015, pentru câ­teva milioane de euro.

Terenurile au aparţinut producătorului de vinuri Vinia SA. Omul de afaceri nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, dar din informaţiile publicate de Primărie putem constata că intenţia este de a construi trei blocuri cu 20 de etaje şi patru blocuri cu 10 etaje. Între acestea se află imobile cu un regim mic de înălţime, de până în 2 etaje.

Primăria continuă să secretizeze informaţii

Tot ieri, municipalitatea a publicat listele cu autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism emise în luna iulie. Cu un exces de zel şi un entuziasm deşănţat, Primăria continuă să secretizeze numele persoanelor fizice beneficiare de acte urbanistice, deşi are obligaţia legală pentru a le publica.

Din fericire, noul regulament european privind protecţia datelor personale, interpretat într-un mod unic la nivel naţional de către Primăria Iaşi, face referire doar la persoanele fizice. Astfel, putem totuşi afla că un proiect controversat din oraş, propus de o firmă, a fost autorizat luna trecută.

Este vorba despre o iniţiativă a Mercur Mary SRL care prevede „extinderea pe verticală a spaţiului comercial existent“ pe şos. Naţională 55. În ciuda pro­testelor vecinilor, care au denunţat proiectul, Primăria a avizat favorabil construcţia unui imobil peste fostul magazin, imobil ce va avea cinci etaje şi 54 de apartamente.

Acest lucru în condiţiile în care, la imobilele de locuit vechi din oraş, un bloc cu 10 etaje are, de regulă, 40 de apartamente. De o altă auto­rizaţie emisă de Primărie a beneficiat firma M.Chim SRL, patronată de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din oraş.

Societatea va construi două tronsoane de bloc, cu 11 şi 12 etaje, în zona str. Zimbrului, în baza unui PUZ aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2017. Aviz a primit şi un proiect din zona blocurilor Grădinari: trei persoane fizice vor amenaja 227 de apartamente în şapte tronsoane de bloc pe bd. Chimiei 101.

Este vorba despre trei persoane fizice care au intrat în posesia unui teren de 6.400 mp, anul trecut, în baza unei hotărâri judecătoreşti. Alte blocuri aprobate de Primărie vor fi construite pe şos. Nicolina 130 (19 apartamente), pe platoul Colina Însorită (51 apartamente) şi pe str. Atelierului 14C (23 apartamente).

În ceea ce priveşte certificatele de urbanism, municipa­litatea a eliberat luna trecută aproape 400 astfel de acte, iar multe dintre acestea fac referire tot la construirea de locuinţe, individuale sau colective.

Dintre aces­tea din urmă, demn de precizat este cel pregătit de Fiald Imobiliare SRL (firmă bă­căuană cunoscută în special pentru investiţiile din Colina Însorită) pe str. Dealul Zorilor, precum şi alte proiecte din Moara de Vânt, Tătăraşi, Copou, Galata, Aviaţiei, Bucium şi Păcurari.

Toate aceste proiecte vizează ansambluri de blocuri, dar, la această fază de avizare, nu sunt publice date cu privire la numărul concret de imobile sau apartamente care ar urma să fie amenajate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.