Unde vor fi ridicate cele mai înalte clădiri din Iaşi. Şi ce ascunde Primăria?

marți, 07 august 2018, 01:49
3 MIN
 Unde vor fi ridicate cele mai înalte clădiri din Iaşi. Şi ce ascunde Primăria?

PUZ-ul a fost propus de firma Daily Group SRL, patronată de omul de afaceri sucevean Ioan Pavel, cunoscut pentru afacerea cu automatele de cafea Daily Caffe. Pe terenul care a aparţinut firmei Vinia ar urma să fie trei blocuri cu 20 de etaje şi patru blocuri cu 10 etaje.

Noul proiect urbanistic este unul de amploare: şapte blocuri cu 10 şi 20 etaje, alături de clădiri mai mici de până în 2 etaje. Investiţia este propusă de firma Daily Group SRL, patronată de omul de afaceri sucevean Ioan Pavel. Compania este cunoscută în mare parte pentru afacerea cu automatele de cafea Daily Caffe.

Amplasamentul investiţiei este pe bd. Metalurgiei 4, fiind vorba despre o suprafaţă de 3,8 ha pe care firma milionarului sucevean a achiziţionat-o, în 2015, pentru câ­teva milioane de euro.

Terenurile au aparţinut producătorului de vinuri Vinia SA. Omul de afaceri nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri, dar din informaţiile publicate de Primărie putem constata că intenţia este de a construi trei blocuri cu 20 de etaje şi patru blocuri cu 10 etaje. Între acestea se află imobile cu un regim mic de înălţime, de până în 2 etaje.

Primăria continuă să secretizeze informaţii

Tot ieri, municipalitatea a publicat listele cu autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism emise în luna iulie. Cu un exces de zel şi un entuziasm deşănţat, Primăria continuă să secretizeze numele persoanelor fizice beneficiare de acte urbanistice, deşi are obligaţia legală pentru a le publica.

Din fericire, noul regulament european privind protecţia datelor personale, interpretat într-un mod unic la nivel naţional de către Primăria Iaşi, face referire doar la persoanele fizice. Astfel, putem totuşi afla că un proiect controversat din oraş, propus de o firmă, a fost autorizat luna trecută.

Este vorba despre o iniţiativă a Mercur Mary SRL care prevede „extinderea pe verticală a spaţiului comercial existent“ pe şos. Naţională 55. În ciuda pro­testelor vecinilor, care au denunţat proiectul, Primăria a avizat favorabil construcţia unui imobil peste fostul magazin, imobil ce va avea cinci etaje şi 54 de apartamente.

Acest lucru în condiţiile în care, la imobilele de locuit vechi din oraş, un bloc cu 10 etaje are, de regulă, 40 de apartamente. De o altă auto­rizaţie emisă de Primărie a beneficiat firma M.Chim SRL, patronată de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din oraş.

Societatea va construi două tronsoane de bloc, cu 11 şi 12 etaje, în zona str. Zimbrului, în baza unui PUZ aprobat de Consiliul Local în noiembrie 2017. Aviz a primit şi un proiect din zona blocurilor Grădinari: trei persoane fizice vor amenaja 227 de apartamente în şapte tronsoane de bloc pe bd. Chimiei 101.

Este vorba despre trei persoane fizice care au intrat în posesia unui teren de 6.400 mp, anul trecut, în baza unei hotărâri judecătoreşti. Alte blocuri aprobate de Primărie vor fi construite pe şos. Nicolina 130 (19 apartamente), pe platoul Colina Însorită (51 apartamente) şi pe str. Atelierului 14C (23 apartamente).

În ceea ce priveşte certificatele de urbanism, municipa­litatea a eliberat luna trecută aproape 400 astfel de acte, iar multe dintre acestea fac referire tot la construirea de locuinţe, individuale sau colective.

Dintre aces­tea din urmă, demn de precizat este cel pregătit de Fiald Imobiliare SRL (firmă bă­căuană cunoscută în special pentru investiţiile din Colina Însorită) pe str. Dealul Zorilor, precum şi alte proiecte din Moara de Vânt, Tătăraşi, Copou, Galata, Aviaţiei, Bucium şi Păcurari.

Toate aceste proiecte vizează ansambluri de blocuri, dar, la această fază de avizare, nu sunt publice date cu privire la numărul concret de imobile sau apartamente care ar urma să fie amenajate.

Comentarii