Universităţile de Arte se reunesc într-un consorţiu la Iaşi, în prezenţa ministrului Educaţiei

sâmbătă, 12 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Universităţile de Arte se reunesc într-un consorţiu la Iaşi, în prezenţa ministrului Educaţiei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, face în cursul zilei de astăzi o vizită la Iaşi în care se va întâlni şi cu reprezentanţi din mediul universitar, dar şi din preuniversitar.

Motivul principal pentru apariţia acestuia la Iaşi este participarea la o ceremonie organizată la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi (UNAGE). Astfel, astăzi, de la ora 12.00, la sediul universităţii, va avea loc ceremonia de semnare a acordului de constituire a Consorţiului Universitar Arte.

Este unul dintre puţinele domenii unde nu există o asociere a universităţilor de profil din ţară, iar la Iaşi vor fi prezenţi rectorii sau reprezentanţii tuturor celor 6 universităţi de arte din România.

Pe lângă aceştia, sunt invitaţi să facă parte, ca membri fondatori, şi reprezentanţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova, iar restul de 11 universităţi din ţară, care au programe de studiu artistice în cadrul facultăţilor de profil, deşi sunt universităţi generaliste, vor avea calitatea de invitaţi permanent la întâlnirile consorţiului.

„Ne propunem să dezvoltăm domeniul universitar artistic şi să reprezentăm şi interesele fiecărei universităţi care face parte din consorţiu. Să atragem nişte finanţări şi proiecte de anvergură, să fim mai vizibili pe plan naţional şi internaţional, dar vrem să şi dezvoltăm domeniul artelor în România”, a declarat prof.dr. Aurelian Bălăiţă, rectorul UNAGE.

Pe lângă ministrul Educaţiei, la eveniment va fi prezent şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, cât şi Mihai Chirica, primarul Iaşului, reprezentanţii celorlalte universităţi de stat din Iaşi şi alte oficialităţi locale.

Vizita ministrului la Iaşi nu se rezumă doar la participarea la ceremonia de la UNAGE, ci înainte de acest moment va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai profesorilor din liceele din judeţ.

ISJ nu a dorit să facă precizări cu privire la tematica abordată sau la discuţiile ce vor avea loc, însă mai multe surse consultate de „Ziarul de Iaşi” au precizat că este vorba despre problemele generice ale sistemului, şi nu vreo problemă specifică a Iaşului.

Acestea din urmă ar urma să fie semnalate ministrului chiar în cadrul întâlnirii. În orice caz, Sorin Cîmpeanu va susţine declaraţii de presă la ora 11.30, la sediul ISJ Iaşi.

Comentarii