anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

(UPDATE-VIDEO) OFICIAL: S-a votat excluderea primarului Chirica din PSD

GALERIE
chirica
 • chirica
- +

Şedinţa de ieri a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) s-a amânat pentru astăzi. Au fost invitaţi, pentru a se apăra, Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban. Excluderea se va tranşa în Comitetul Executiv Judeţean, care va avea loc săptămâna viitoare.

UPDATE 17:05 Purtătorul de cuvânt al PSD, un apropiat al lui Liviu Dragnea, lăudă excluderea din partid a primarului Mihai Chirica. Citeşte aici comentariile acide făcute de Adrian Dobre.

UPDATE 16:35 Vezi aici motivele pentru care s-a decis “execuţia” primarului Chirica.

UPDATE 15:20 Şeful PSD Iaşi susţine că nu mai este nevoie de o decizie în Comitetul Executiv Judeţean şi a invocat mai multe prevederi din statutul PSD în acest sens. Potrivit lui Popa, cei trei sunt excluşi definitiv, de astăzi, din partid. La Comitetul Executiv, PSD va propune un nou viceprimar în locul lui Harabagiu. În schimb, tabăra "excluşilor" invocă la rândul lor statutul şi spun că e nevoie de o decizie în Comitetul Executiv.

UPDATE 15:10 Liderul PSD a anunţat în urmă cu câteva minute că în Comisia de Etică s-a votat excluderea din partid a lui Mihai Chirica, Sorin Iacoban şi Gabriel Harabagiu.

UPDATE 15:00 “Judecătorii” au început să iasă din sală. Potrivit primarului Ion Vatamanu (Târgu Frumos) 18 din cei 23 de membri ai BEJ au votat pentru excluderea lui Chirica din PSD.

UPDATE 14:40 Citeşte aici cum s-a apărat primarul Mihai Chirica în faţa colegilor.

UPDATE 14:20: “Cu siguranţă voi contesta dacă se va adopta o decizie de excludere a mea din partid”, a declarat şi viceprimarul Harabagiu. El a susţinut că a fost "anchetat" de o Comisie de etică formata din trei persoane, iar una dintre acestea era chiar persoana care ar urma să-l înlocuiasca în Consiliul Local. Ceilalţi membri ai comisiei ar fi votat prin telefon. Raportul comisiei de etica are 22 de pagini.

UPDATE 14:10 Mihai Chirica şi apropiaţii săi au fost invitaţi să părăsească sala de şedinţe. Chirica a declarat că a făcut apel la unitatea filialei. "Noi am venit să coasem aceasta fractură din interiorul organizaăiei. Dacă nu vor ţine cont de acest lucru, fractura va creşte", a spus primarul. "Foarte multă labilitate şi laşitate", a adăugat Chirica, referindu-se la Maricel Popa.

UPDATE ORA 13:55

Informatii de la sedinta PSD Iasi sunt greu de obtinut. Lucrarile se desfasoara la etajul 1 al Hotelului Select in timp ce ziaristii asteapta la parter, pe hol. Cert este ca, pana acum, a fost citit raportul Comisiei de etica, iar cei propusi pentru sanctiuni disciplinare au putut sa-si sustina punctul de vedere. Se pare ca votul va fi unul deschis.

UPDATE ORA 12:45

Deși erau programate, inițial, mai multe puncte pe ordinea de zi, ședința BPJ a început cu un singur punct - cel privind sancțiunile disciplinare. La aceasta oră se citește raportul Comisiei de Etică.

UPDATE ORA 12:15

La ora 12:00 a început ședința Biroului Permanent Județean (BPJ), care are loc la restaurantul Select. La lucrări participă aproape toți membrii Biroului, inclusiv parlamentarii cu statut de invitat (doar patru parlamentari din partea PSD Iași au drept de vot). La Select au ajuns inclusiv primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, fostul deputat Sorin Iacoban și președintele organizației municipale a PSD Iași, Paul Boișteanu.

Situația sancțiunilor disciplinare propuse de Comisia de Etică este punctul al doilea de pe ordinea de zi.

Lucrările încep cu o prezentare făcută de Maricel Popa, președintele organizației județene a partidului, a proiectelor implementate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Pe ordinea de zi mai figurează subiecte precum situația încasărilor din cotizații și stadiul lucrărilor de renovare a sediului PSD Iași.

TEXT INIȚIAL

Conducerea organizaţiei judeţene a PSD Iaşi se va reuni astăzi pentru a dezbate situaţia din partid a lui Mihai Chirica şi a apropiaţilor săi. Iniţial, şedinţa Biroului Permanent Judeţean (BPJ) ar fi urmat să aibă loc ieri, dar a fost amânată. O decizie finală în privinţa excluderii lui Mihai Chirica, a viceprimarului Gabriel Harabagiu şi a fostului deputat Sorin Iacoban va fi luată săptămâna viitoare, la Comitetul Executiv Judeţean (CEJ). Acest for cuprinde primari, parlamentari şi şefi de organizaţii locale din tot judeţul. La şedinţa BPJ de astăzi au fost convocaţi atât cei trei propuşi pentru ex­cludere, cât şi ceilalţi doi social-democraţi (Paul Boişteanu - şef organizaţie Iaşi şi Gabriel Teodorescu - secretar organizaţie Iaşi) propuşi pentru „avertisment“. Cei cinci au făcut obiectul unei analize la nivelul Comisiei de etice a partidului.

Cine face parte din „completul de judecată“?

BPJ numără 25 de membri şi este condus de preşedintele Maricel Popa. Pe acesta îl secondează preşedintele executiv Victorel Lupu şi secretarul executiv Vasile Cîtea, în timp ce trezorier este Vasile Lupaşcu. Dintre parlamentari, în afară de Cîtea, mai au drept de vot Silviu Macovei, Vasile Axinte şi Camelia Gavrilă, restul având statut de invitaţi. Dintre primarii din judeţ, BPJ îi are în componenţă pe Ion Vatamanu (Târgu Frumos), Costică Postârnac (Ipatele), Dănuţ Nechifor (Ruginoasa), Ionel Oneaga (Gropniţa), Cătălin Lupu (Ciurea), Costel Iosub (Tătăruşi) şi Dumitru Pantazi (Paşcani). Vicepreşedinţi ai organizaţiei mai sunt Cristian Stanciu (lider al consilierilor judeţeni), Gabriela Nedelcu (fost deputat de Paşcani), Ovidiu Laicu (director Regionala de Drumuri Naţionale), Cristina Nichita (fost deputat), Paul Boişteanu (şef al organizaţiei municipale a PSD Iaşi) şi Florin Constantinescu (fost senator). Alţi patru membri ai BPJ sunt Mihaela Ivancia (consilier judeţean), Bogdan Cojocaru (ministru al Comunicaţiilor), Bogdan Crucianu (consilier local, şef Casa de Cultură a Studenţilor) şi Ştefan Călin (şef al organizaţiei de pensionari PSD). În BPJ este şi Ion Pascal, reprezentant al sindicatelor, dar acesta nu are drept de vot. De-a lungul timpului, Mihai Chirica a avut conflicte în special cu Popa, Lupu, Cîtea, Axinte, Gavrilă, Postârnac, Laicu şi Nichita.

Şedinţă amânată din cauza unui protest?

Organizaţia judeţeană a PSD Iaşi ar fi amânat decizia de excludere din partid a lui Mihai Chirica de teama unui protest. Potrivit unor surse din PSD, ieri, unii membri şi simpatizanţi ai organizaţiei municipale erau determinaţi să meargă în număr mare la Direcţia Agricolă, la ora desfăşurării şedinţei conducerii organizaţiei judeţene. O încercare de mobilizare în acest sens a fost făcută încă de alaltăseară, printre cei care îndemnau la „revoltă“ numărându-se şi consilierul local Mihai Pintilei. De altfel, în cursul dimineţii, la redacţie a sunat o doamnă care a anunţat o „adunare publică“ la Direcţia Agricolă cu scopul de a-l susţine pe Mihai Chirica. În această notă ar putea fi interpretat şi comunicatul PSD prin intermediul căruia a fost anunţată amânarea şedinţei.

„Facem un apel la calm, înţelepciune şi echilibru pentru toţi care fac parte din PSD Iaşi“, se preciza în comunicat. O altă explicaţie vehiculată în PSD pentru amânarea şedinţei consta în posibilitatea neîndeplinirii cvorumului pentru desfăşurarea BPJ. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, organizaţia judeţeană nu era sigură pe prezenţa a cel puţin nouă membri ai forului. Nu în ultimul rând, pentru unii lideri din conducerea judeţeană nu ar fi clară poziţia tuturor primarilor şi şefilor organizaţiilor locale PSD din judeţ. Surse din partid au indicat că nu toţi ar vrea excluderea lui Chirica, ci mai degrabă o altă sancţiune disciplinară. Totodată, unele surse au invocat absenţa din oraş a parlamentarilor de Iaşi, „cei mai dornici în a participa la execuţia lui Chirica şi Harabagiu“, după cum s-a exprimat, sub anonimat, un lider judeţean. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.