(UPDATE-VIDEO) OFICIAL: S-a votat excluderea primarului Chirica din PSD
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

(UPDATE-VIDEO) OFICIAL: S-a votat excluderea primarului Chirica din PSD

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Şedinţa de ieri a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) s-a amânat pentru astăzi. Au fost invitaţi, pentru a se apăra, Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban. Excluderea se va tranşa în Comitetul Executiv Judeţean, care va avea loc săptămâna viitoare.

UPDATE 17:05 Purtătorul de cuvânt al PSD, un apropiat al lui Liviu Dragnea, lăudă excluderea din partid a primarului Mihai Chirica. Citeşte aici comentariile acide făcute de Adrian Dobre.

UPDATE 16:35 Vezi aici motivele pentru care s-a decis “execuţia” primarului Chirica.

UPDATE 15:20 Şeful PSD Iaşi susţine că nu mai este nevoie de o decizie în Comitetul Executiv Judeţean şi a invocat mai multe prevederi din statutul PSD în acest sens. Potrivit lui Popa, cei trei sunt excluşi definitiv, de astăzi, din partid. La Comitetul Executiv, PSD va propune un nou viceprimar în locul lui Harabagiu. În schimb, tabăra "excluşilor" invocă la rândul lor statutul şi spun că e nevoie de o decizie în Comitetul Executiv.

UPDATE 15:10 Liderul PSD a anunţat în urmă cu câteva minute că în Comisia de Etică s-a votat excluderea din partid a lui Mihai Chirica, Sorin Iacoban şi Gabriel Harabagiu.

UPDATE 15:00 “Judecătorii” au început să iasă din sală. Potrivit primarului Ion Vatamanu (Târgu Frumos) 18 din cei 23 de membri ai BEJ au votat pentru excluderea lui Chirica din PSD.

UPDATE 14:40 Citeşte aici cum s-a apărat primarul Mihai Chirica în faţa colegilor.

UPDATE 14:20: “Cu siguranţă voi contesta dacă se va adopta o decizie de excludere a mea din partid”, a declarat şi viceprimarul Harabagiu. El a susţinut că a fost "anchetat" de o Comisie de etică formata din trei persoane, iar una dintre acestea era chiar persoana care ar urma să-l înlocuiasca în Consiliul Local. Ceilalţi membri ai comisiei ar fi votat prin telefon. Raportul comisiei de etica are 22 de pagini.

UPDATE 14:10 Mihai Chirica şi apropiaţii săi au fost invitaţi să părăsească sala de şedinţe. Chirica a declarat că a făcut apel la unitatea filialei. "Noi am venit să coasem aceasta fractură din interiorul organizaăiei. Dacă nu vor ţine cont de acest lucru, fractura va creşte", a spus primarul. "Foarte multă labilitate şi laşitate", a adăugat Chirica, referindu-se la Maricel Popa.

UPDATE ORA 13:55

Informatii de la sedinta PSD Iasi sunt greu de obtinut. Lucrarile se desfasoara la etajul 1 al Hotelului Select in timp ce ziaristii asteapta la parter, pe hol. Cert este ca, pana acum, a fost citit raportul Comisiei de etica, iar cei propusi pentru sanctiuni disciplinare au putut sa-si sustina punctul de vedere. Se pare ca votul va fi unul deschis.

UPDATE ORA 12:45

Deși erau programate, inițial, mai multe puncte pe ordinea de zi, ședința BPJ a început cu un singur punct - cel privind sancțiunile disciplinare. La aceasta oră se citește raportul Comisiei de Etică.

UPDATE ORA 12:15

La ora 12:00 a început ședința Biroului Permanent Județean (BPJ), care are loc la restaurantul Select. La lucrări participă aproape toți membrii Biroului, inclusiv parlamentarii cu statut de invitat (doar patru parlamentari din partea PSD Iași au drept de vot). La Select au ajuns inclusiv primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, fostul deputat Sorin Iacoban și președintele organizației municipale a PSD Iași, Paul Boișteanu.

Situația sancțiunilor disciplinare propuse de Comisia de Etică este punctul al doilea de pe ordinea de zi.

Lucrările încep cu o prezentare făcută de Maricel Popa, președintele organizației județene a partidului, a proiectelor implementate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Pe ordinea de zi mai figurează subiecte precum situația încasărilor din cotizații și stadiul lucrărilor de renovare a sediului PSD Iași.

TEXT INIȚIAL

Conducerea organizaţiei judeţene a PSD Iaşi se va reuni astăzi pentru a dezbate situaţia din partid a lui Mihai Chirica şi a apropiaţilor săi. Iniţial, şedinţa Biroului Permanent Judeţean (BPJ) ar fi urmat să aibă loc ieri, dar a fost amânată. O decizie finală în privinţa excluderii lui Mihai Chirica, a viceprimarului Gabriel Harabagiu şi a fostului deputat Sorin Iacoban va fi luată săptămâna viitoare, la Comitetul Executiv Judeţean (CEJ). Acest for cuprinde primari, parlamentari şi şefi de organizaţii locale din tot judeţul. La şedinţa BPJ de astăzi au fost convocaţi atât cei trei propuşi pentru ex­cludere, cât şi ceilalţi doi social-democraţi (Paul Boişteanu - şef organizaţie Iaşi şi Gabriel Teodorescu - secretar organizaţie Iaşi) propuşi pentru „avertisment“. Cei cinci au făcut obiectul unei analize la nivelul Comisiei de etice a partidului.

Cine face parte din „completul de judecată“?

BPJ numără 25 de membri şi este condus de preşedintele Maricel Popa. Pe acesta îl secondează preşedintele executiv Victorel Lupu şi secretarul executiv Vasile Cîtea, în timp ce trezorier este Vasile Lupaşcu. Dintre parlamentari, în afară de Cîtea, mai au drept de vot Silviu Macovei, Vasile Axinte şi Camelia Gavrilă, restul având statut de invitaţi. Dintre primarii din judeţ, BPJ îi are în componenţă pe Ion Vatamanu (Târgu Frumos), Costică Postârnac (Ipatele), Dănuţ Nechifor (Ruginoasa), Ionel Oneaga (Gropniţa), Cătălin Lupu (Ciurea), Costel Iosub (Tătăruşi) şi Dumitru Pantazi (Paşcani). Vicepreşedinţi ai organizaţiei mai sunt Cristian Stanciu (lider al consilierilor judeţeni), Gabriela Nedelcu (fost deputat de Paşcani), Ovidiu Laicu (director Regionala de Drumuri Naţionale), Cristina Nichita (fost deputat), Paul Boişteanu (şef al organizaţiei municipale a PSD Iaşi) şi Florin Constantinescu (fost senator). Alţi patru membri ai BPJ sunt Mihaela Ivancia (consilier judeţean), Bogdan Cojocaru (ministru al Comunicaţiilor), Bogdan Crucianu (consilier local, şef Casa de Cultură a Studenţilor) şi Ştefan Călin (şef al organizaţiei de pensionari PSD). În BPJ este şi Ion Pascal, reprezentant al sindicatelor, dar acesta nu are drept de vot. De-a lungul timpului, Mihai Chirica a avut conflicte în special cu Popa, Lupu, Cîtea, Axinte, Gavrilă, Postârnac, Laicu şi Nichita.

Şedinţă amânată din cauza unui protest?

Organizaţia judeţeană a PSD Iaşi ar fi amânat decizia de excludere din partid a lui Mihai Chirica de teama unui protest. Potrivit unor surse din PSD, ieri, unii membri şi simpatizanţi ai organizaţiei municipale erau determinaţi să meargă în număr mare la Direcţia Agricolă, la ora desfăşurării şedinţei conducerii organizaţiei judeţene. O încercare de mobilizare în acest sens a fost făcută încă de alaltăseară, printre cei care îndemnau la „revoltă“ numărându-se şi consilierul local Mihai Pintilei. De altfel, în cursul dimineţii, la redacţie a sunat o doamnă care a anunţat o „adunare publică“ la Direcţia Agricolă cu scopul de a-l susţine pe Mihai Chirica. În această notă ar putea fi interpretat şi comunicatul PSD prin intermediul căruia a fost anunţată amânarea şedinţei.

„Facem un apel la calm, înţelepciune şi echilibru pentru toţi care fac parte din PSD Iaşi“, se preciza în comunicat. O altă explicaţie vehiculată în PSD pentru amânarea şedinţei consta în posibilitatea neîndeplinirii cvorumului pentru desfăşurarea BPJ. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, organizaţia judeţeană nu era sigură pe prezenţa a cel puţin nouă membri ai forului. Nu în ultimul rând, pentru unii lideri din conducerea judeţeană nu ar fi clară poziţia tuturor primarilor şi şefilor organizaţiilor locale PSD din judeţ. Surse din partid au indicat că nu toţi ar vrea excluderea lui Chirica, ci mai degrabă o altă sancţiune disciplinară. Totodată, unele surse au invocat absenţa din oraş a parlamentarilor de Iaşi, „cei mai dornici în a participa la execuţia lui Chirica şi Harabagiu“, după cum s-a exprimat, sub anonimat, un lider judeţean. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.