Pandemia marchează deschiderea anului universitar la Agronomie

USAMV şi-a deschis porţile într-o ceremonie în care a domnit optimismul

marți, 15 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 USAMV şi-a deschis porţile într-o ceremonie în care a domnit optimismul

Prima instituţie de învăţământ superior din Iaşi care şi-a deschis porţile în noul universitar este, ca de obicei, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Festivitatea de deschidere nu a mai avut loc, ca de obicei, în Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, ca în fiecare an, date fiind şi lucrările ample care au loc acolo, dar motivul principal fiind asigurarea unor condiţii de siguranţă şi de distanţare socială pentru participanţii la festivitate.

Câteva sute de tineri, cadre didactice şi susţinători ai universităţii au fost prezenţi pe terenul de fotbal din campus, unde reprezentanţii universităţii au muncit tot weekendul să aşeze scaune în structuri tip romb pe terenul de joc, la distanţă 1,5 metri unul de celălalt, şi să amenajeze tribunele pentru a putea găzdui maximum de persoane în condiţii de siguranţă. De aceea a fost şi evitată o ceremonie cu fast, a universităţii, şi s-a trecut direct la ceremoniile de deschidere oficială a anului universitar organizate de fiecare facultate în parte. Astfel, de la ora 10.00, Facultatea de Agricultură, alături de conducerea USAMV, cadrele didactice şi studenţii de anul I au dat drumul festivităţilor, atmosfera fiind una relaxată, în ciuda încărcării date de măsurile de protecţie respectate de toţi participanţii.

Ulterior, scena a fost cedată celor de la Facultatea de Horticultură, de la ora 11.00, Zootehnia a urcat pe scenă la ora 12.00, şi Medicina Veterinară a încheiat seria festivităţilor de la ora 13.00. „În pofida acestei pandemii, care ne-a schimbat cu totul existenţa, modul de viaţă, modul în care interacţionăm, universitatea, prin cadrele didactice, îşi asumă şi în aceste condiţii şi în acest an rolul de a educa, de a forma, de a crea noi generaţii de studenţi şi specialişti. Îmi exprim dorinţa, în pofida acestor dificultăţi, că şcoala agronomică ieşeană va continua tradiţia şi va fi un pol de cunoaştere, un pol de excelenţă, un pol pentru devenire şi împlinire umană adunând reuşite pentru studenţii şi dascălii lor”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iaşi. În cadrul ceremoniilor, toţi studenţii cu merite profesionale deosebite la sfârşitul anului universitar trecut au primit premii de excelenţă pentru rezultate obţinute, ei fiind, de altfel, singurii studenţi din ani mai mari care au fost prezenţi alături de boboci, cei din anul I. Odată cu deschiderea anului, va începe şi activitatea didactică la USAMV.

Cursurile vor fi desfăşurate strict online de studenţii de la licenţă, iar în primele şapte săptămâni din semestrul I, studenţii de la ciclul de licenţă, învăţământ cu frecvenţă, de la facultăţile de Agricultură, Horticultură şi Zootehnie, din anii I şi II vor efectua activităţi didactice practice (laboratoare/seminarii) faţă în faţă, iar studenţii din anii III şi IV vor efectua aceste activităţi didactice on-line. Studenţii de la Facultatea de Medicină Veterinară, din subgrupele A, din toţi anii de studii, vor efectua activităţi didactice practice faţă în faţă, iar studenţii din subgrupele B, din toţi anii de studii, vor efectua aceste activităţi online. 

 

 

Comentarii