Uşile bisericilor au probleme cu ISU: se deschid în interior, putând face multe victime în caz de incendiu.

marți, 27 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Uşile bisericilor au probleme cu ISU: se deschid în interior, putând face multe victime în caz de incendiu.

Pompierii şi preoţii din Iaşi s-au “unit” pentru a preveni incendiile din biserici. De ieri a început Săptămâna Protecţiei Civile, care se va desfăşura în parteneriat cu Mitropolia Iaşi, Fundaţia Crucea Roşie şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Cele două instituţi, pompierii şi Biserica, sunt conştiente de faptul că majoritatea lăcaşurilor de cult au o problemă majoră: uşile se deschis în interior, ceea ce face ca, în caz de incendiu, onoriaşii să fie blocaţi în timp ce se îmbulzesc spre ieşire. Cum bisericile în marea lor majoritate sunt în patrimoniul naţional, acestea nu pot fi modificate. Aşa că pompierii au venit cu ideea de a face prevenţie cu enoriaşii când aceştia vin la slujbă.

„Am făcut acest demers şi anul trecut, în săptămâna protecţiei civile, îl facem şi în acest an. Vorbim despre aproximativ 70 de parohii unde, atât înainte de eficierea slujbei cât şi după, preoţii şi pompierii vor sta de vorbă cu oamenii despre protecţia civilă, adică incendii, adăpostirea în caz de calamităţi sau război”, a spus colonelul Ionuţ Grădinaru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi.

Reprezentanţii Mitropoliei Iaşi au precizat că fac prevenţie în biserici şi în restul anului. „De exemplu, am făcut prevenţie în 14 lăcaşuri de cult în afara celor 70. Cei care vin la slujbă sunt foarte receptivi la asftel de mesaje”, a spus şi părintele Marius Burghelea, responsabil pe linie de prevenţie şi protecţia muncii din cadrul Mitropoliei Iaşi.

„În această săptămână şi până pe 4 martie în Iaşi vor fi realizate mai multe acţiuni de conştientizare: Zile porţilor deschise organizate de către ISU Iaşi, acţiuni de învăţare a primului ajutor în cazuri de urgenţă oferit de Crucea Roşie la unităţi de învăţământ, exerciţiul de alarmare denumit „Miercurea sirenelor” pe 28 februarie, cât şi o campanie de donare sânge în rândurile poliţiştilor, jandarmilor şi militarilor. 

Comentarii