USV și Universitatea Sorbona, conferință despre protecţia animalelor de laborator
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

USV și Universitatea Sorbona, conferință despre protecţia animalelor de laborator

GALERIE
usv
 • usv
- +

Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii din Iaşi „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi şi celebra Universitate Sorbona din Franţa au organizat pe data de 26 noiembrie prima Conferinţă Ştiinţifică Internaţională în domeniul Ştiinţei Animalelor de Laborator.

Protecţia şi bunăstarea animalelor este un domeniu reglementat la nivel european, explică reprezentanţii USV, iar această legislaţie include protecţia faunei sălbatice, a animalelor din parcurile zoologice, a animalelor de fermă, a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice precum şi transportul acestora.

La 22 septembrie 2010, Uniunea Europeana a adoptat Directiva 2010/63/UE care a actualizat şi înlocuit Directiva 86/609/CEE din 1986 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice. Scopul Directivei este acela de a consolida legislaţia şi de a îmbunătăţi bunăstarea animalelor care încă sunt utilizate în scopuri ştiinţifice, precum şi de a implementa ferm principiul celor trei R în legislaţia UE (a înlocui, a reduce şi a îmbunătăţii procedurile privind utilizarea animalelor în scopuri ştiinţifice).

„USV, prin Facultatea de Medicină Veterinară, în colaborare cu Universitatea Sorbona, îşi propune, prin organizarea acestui eveniment, să devină centru de referinţă pentru formarea studenţilor, medicilor, medicilor veterinari, biologilor şi cercetătorilor care folosesc animale în scopuri ştiinţifice în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul USV Iaşi.

Reprezentaţii universităţii au spus că această directivă european este unică în lume fiindcă stabileşte ca scop final înlocuirea completă a utilizării animalelor în scopuri ştiinţifice.

„Utilizarea modelelor animale în scopuri ştiinţifice a contribuit la multe dintre progresele medicale. Medicamentele şi vaccinurile pentru animale de companie şi animale de fermă, medicamentele umane se bazează la fel de mult pe cercetarea utilizând animalele în scopuri ştiinţifice. În plus, majoritatea medicamentelor prescrise de doctorii veterinari sunt de fapt derivate din cele utilizate la om”, a precizat dr. Şerban Moroşan, profesor asociat USV, director UMS28 de la Universitatea Sorbona.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X