De Sănătate

Punem punctul pe știi

Vaccinarea anti-Covid la medicul de familie, de la sfârșitul lunii: un medic din trei nu vrea

joi, 01 aprilie 2021, 02:01
2 MIN
 Vaccinarea anti-Covid la medicul de familie, de la sfârșitul lunii: un medic din trei nu vrea

„Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie ar fi o decizie salutară“, consideră dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

Vaccinările în cabinetele medicilor de familie ar putea începe de la finalul acestei luni, după ce, până la finalul lunii martie, medicii din toată ţară au trebuit să confirme dacă sunt de acord să participe la campania de vaccinare. Medicii de familie ieşeni spun că deşi, în principiu, sunt de acord, încă mai sunt o serie de detalii care trebuie stabilite pentru a şti exact ce ar presupune întreaga activitate.

Cititi si: Vaccinul Pfizer are o eficienţă de 100% împotriva COVID-19 la copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani

„Noi vrem să vaccinăm, asta este clar, pentru că vaccinarea populaţiei este singura soluţie în acest moment. Vrem să punem umărul la acest proces doar dacă putem face asta în condiţii de siguranţă, în funcţie de programul de lucru, de tipul de vaccin“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

De asemenea, medicii sunt de părere că, dacă ar putea face imunizări în cabinetul propriu, acest lucru ar ajuta la creşterea semnificativă a persoanelor vaccinate la nivelul ţării.

„Eu consider că este o decizie salutară, practic în România sunt 12.000 de medici de familie, iar dacă ar vaccina fiecare câte patru-cinci oameni pe zi, s-ar dubla numărul persoanelor imunizate şi ar fi foarte eficient. Am atinge un număr mare de oameni vaccinaţi şi am putea respira şi noi mai uşuraţi. Eu am răspuns pozitiv la mesajul respectiv şi sper ca şi colegii mei să facă la fel“, a precizat dr. Liviu Oprea (foto), medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor Iaşi.

Medicii mai spun că rămân de clarificat şi alte detalii despre cum se va face planificarea pacienţilor, dacă fiecare medic va putea vaccina doar pacienţii de pe propria listă sau dacă sunt necesare anumite condiţii care trebuie îndeplinite.

Cititi si: Cât timp durează imunitatea după vaccinarea împotriva COVID-19?

Un sondaj care a fost realizat de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie în luna februarie a acestui an arată că aproape două treimi din medicii de familie din România doresc să administreze vaccinul anti-COVID-19 în cabinetele lor. Mai exact, 55% dintre cei care au răspuns vor să imunizeze persoane în cabinetul lor, având în prezent contract cu DSP pentru vaccinurile din schema Ministerului Sănătăţii, în timp ce 29% au spus că nu sunt de acord.

Cele mai recente date oferite de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi arată că, pe 30 martie, au fost vaccinate 1.978 de persoane în întreg judeţul Iaşi.

Comentarii