Valuri de copii cu căpuşe ajung la spital

miercuri, 25 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Valuri de copii cu căpuşe ajung la spital

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi a început sezonul căpuşelor: săptămâna trecută, în cele şapte zile, au ajuns la spital 16 copii cu câte o căpuşă luată fie din iarbă, fie, neieşind la iarbă verde, se presupune că de la animalul de companie. 

„Au fost cazuri de copii care au ajuns în ambulatoriu cu căpuşe în diferite zone ale corpului, copii de toate vârstele, în special copii care interacţionează cu animalele de companie prin parc, în locuri cu iarbă. În general, animalele atrag căpuşele, iar copilul printr-o joacă apropiată o poate lua cu mare uşurinţă“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic şef UPU de la Spitalul de Copii. Medicii le recomandă părinţilor să verifice pielea copiilor în fiecare seară înainte de culcare, dacă au ieşit în natură, iar dacă observă că există o căpuşă să se adreseze direct medicilor, dacă nu au abilităţi în scoaterea insectelor, deoarece în încercarea de a le scoate există riscul să rămână capul acestora în tegument, detaşat de corp.

De asemenea, recomandă ca, atunci când ies la iarbă verde, copiii să fie îmbrăcaţi cu haine lungi, pentru a preveni astfel de incidente. Căpuşele au dimensiuni care variază de la un punct negru greu vizibil (nimfele), la un bob de orez, sau chiar mai mari, ele crescând în funcţie de cantitatea de sânge cu care reuşesc să se hrănească înainte să fie scoase. Adesea nu există simptome ale muşcăturii decât la nivel local, dar, în cazul unei alergii, muşcătura de căpuşă se poate manifesta prin durere puternică, o umflătură în zona afectată, chiar şi o erupţie sau o senzaţie de arsură. Insectele însă pot transporta mai multe boli – babesioza, cunoscuta boală lyme, encefalita sau febra hemoragică numărându-se printre cele mai grave. Ca simptome întâlnite în cazul în care muşcătura de căpuşă e asociată şi cu o boală se numără pete roşii în jurul muşcăturii, o rigiditate la nivelul gâtului, diferite grade de ameţeală, dureri de cap, febră, dureri de muşchi sau noduli limfatici inflamaţi.

Depistată însă la timp, borelioza se tratează cu antibiotic, chiar şi bucal. De regulă, în zona României, căpuşele se găsesc în zone populate cu căprioare sau veveriţe, acestea fiind animalele gazdă pentru căpuşa ce poate avea borelia, circa 2% din total. Muşcătura unei căpuşe cu borelia nu înseamnă automat infectare: pe de o parte, organismul uman se poate apăra singur, pe de altă parte, timp de 48 de ore, căpuşa doar suge, şi abia după acest timp defechează, tot pe gură, putând în acel moment transmite borelia către om, bacteria trăind în intestinul căpuşei, nu în altă parte. 

Comentarii