Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată o discriminare strigătoare la cer: aceeaşi pregătire, muncă la jumătate, salarii şi de cinci ori mai mari

Victimele din sistemul medical ale Olguţei. Unii umiliți, alții tratați regește deși au aceeași pregătire

GALERIE
medici
  • medici
- +

Creşterile salariale din domeniul Sănătăţii au lăsat în urmă o categorie importantă a sistemului. Asistenţii medicali din cabinetele de medicină de familie câştigă lunar echivalentul salariului minim, asemenea muncitorilor necalificaţi, deşi muncesc uneori şi 12 ore pe zi, în timp ce colegii lor din spitale au salarii şi de cinci ori mai mari. Totul în urma măririlor de anul trecut promovate agresiv, dar în mod necalibrat, de fostul ministru al Muncii, Olguţa Vasilescu. S-a ajuns astfel ca, din cauza dezechilibrelor din lege, un asistent de medic de familie să câştige 1.500-1.700 lei pe lună, iar un asistent din spital să ridice lunar şi 8.000 de lei. Este o discrepanţă strigătoare la cer, care revoltă efectiv această categorie de salariaţi, şi nu numai, în condiţiile în care pregătirea şi studiile în ambele cazuri pot fi identice.

Asistenţii discriminaţi spun că cea mai mare problemă este tocmai această discrepanţă uriaşă, mai ales având în vedere că nivelul studiilor unui asistent care lucrează într-un spital şi al unuia care lucrează într-un cabinet este acelaşi. O asistentă medicală cu o vechime de 30 de ani şi cu grad principal povesteşte că, deşi face tot ceea ce presupune munca într-un cabinet, stând de foarte multe ori chiar şi după program, îi rămân pentru traiul lunar doar 1.350 de lei. „Azi am luat salariul! Am primit în plus faţă de luna trecută 200 lei, deşi veniturile au crescut cu 30% pe cabinete. Salariul brut este 2.080 lei, salariul net 1.700 de lei, până acum primeam 1.500 de lei, din care plătesc naveta 350 de lei, iar restul de plată din care trăiesc o lună este 1.350 de lei. Asta în condiţiile în care fac totul în cabinet: calculator, registre, fişe, vaccinări, raportări, mailuri, tot. Concediu de odihnă nu mi-am luat din 2017, şi atunci mi s-a dus prin spitale“, povesteşte dezamăgită P.C.

Fluturași de salariu

Muncesc 8 ore pe hârtie, chiar şi dublu în realitate

Asistenţii medicali din cabinetele medicilor povestesc că fiecare zi la muncă presupune un program atât de încărcat încât de cele mai multe ori nici nu reuşesc să îşi ia o pauză de câteva minute, fiind „un foc continuu“. Ajung să facă inclusiv munca unei femei de serviciu, volumul de muncă fiind unul efectiv epuizant. Spun însă că nu asta îi deranjează cel mai mult, ci faptul că se munceşte prea mult fără să existe şi o salarizare pe măsură. „Ajung la serviciu dimineaţa la 8.00, deja la uşă este coadă. Avem programări, dar dacă sunt urgenţe, le rezolvăm înainte. Deschid calculatorul şi încep: fac reţete, verific ca scrisoarea medicală să nu fie expirată, scriu în registru, scot fişa, scriu acelaşi lucru şi în fişă, scriu trimiterea la specialist, scriu adeverinţe medicale pentru şomaj, angajare, scutiri medicale, concediu medical dacă este cazul. Fac catagrafia copiilor pentru vaccinare, chem copiii la vaccin prin sat, pansez plăgi, scot fire, cântăresc şi măsor perimetre la copii şi gravide, iau tensiunea, temperatura, le notez în foaia de observaţie, vaccinez copiii, fac raportările la sfârşit de lună, trimestru la Direcţia de Sănătate Publică, răspund la toate mailurile primite de peste tot şi lista poate continua. Cel puţin jumătate dintre noi facem munca femeii de serviciu pe aceiaşi bani“, adaugă asistenta. Mai mult, asistenţii povestesc că li s-a întâmplat în nenumărate rânduri să fie vizitaţi de pacienţi chiar şi după program sau în timpul nopţii, fiind vorba despre oameni care le cer ajutorul şi pe care nu au cum să îi refuze. Mai mult, chiar şi medicul le sugerează să fie mereu disponibili, pentru a nu-şi pierde pacienţii. „Dacă primiţi un telefon la orele 18.00, 20.00, 24.00, că unui pacient de-al vostru îi este rău şi vrea să mergeţi la el, mergeţi sau nu? Lucrez de nouă luni la medicul de familie, sunt la ţară şi accept orice, mai puţin această situaţie, că «aşa dă bine pentru noi, pentru cabinet, se mută pacientul la alt medic a cărui asistentă e disponibilă 24 din 24»“, a mărturisit A.S., o altă asistentă.

„Avem familii, facturi“

Aceştia recunosc că în orice cabinet „medicul este creierul cabinetului, dar asistentul este sufletul acestuia“, spunând că asistenţii sunt cei care au o relaţie strânsă cu pacienţii, cunosc problemele familiilor din care fac parte, fiind uneori şi confidenţi ai acestora. „Multe dintre noi lucrăm la sat sau în oraşe mici unde suntem cunoscuţi de toţi, ne sună la orice oră, ne opresc pe stradă pentru sfaturi, chiar programări. Sâmbetele şi duminicile le facem tratament la domiciliu. Portretul asistentului de medicină de familie: o persoană blândă, care vindecă rănile trupeşti şi sufleteşti. Avem o meserie frumoasă, orice faptă bună ne încarcă pozitiv, dar când coborâm cu picioarele pe pământ ne dăm seama că avem şi noi familii, facturi, şi ne dăm seama că nu ne mai ajunge minimul pe economie să trăim“, a precizat M.E., o altă asistentă medicală.

Pe lângă toată munca administrativă, asistenţii din aceste cabinete ajung deseori să facă şi munca unei femei de serviciu în cazul în care medicul nu îşi poate permite să angajeze una. „Să nu uităm că sunt colege în mediul rural care se trezesc cu noaptea în cap, iarna curăţă zăpada, aprind focul în sobă, spală toaletele şi deja s-a făcut ora 8.00. Intri în calculator, faci reţete, trimiteri, telefonul sună, urgenţa vine la uşă, deja e ora 13.00 şi îţi dai seama că nici la toaletă nu ai ajuns“, povesteşte L.D.

Impact bugetar: 800 milioane lei/an

În primăvara acestui an, deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), membru în Comisia de Sănătate, a depus o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei nr. 124/1998 pentru organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale. „În textul acestei Ordonanţe, nu există nicio prevedere referitoare la asistenţii medicali/soră medicală/ moaşă care sunt angajaţi în cabinetele medicale de familie, categorie socio-profesională neinclusă în noua lege a salarizării unitare, pe motiv că sunt angajaţi în cabinete private, în condiţiile în care, se ştie că aceste cabinete sunt finanţate din bugetul de stat“, se precizeză în expunerea de motive a proiectului. Una dintre propuneri era ca personalul medical din cabinetele de medicină de familie să fie plătit din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin alocarea sumelor necesare sub forma unor transferuri prin Direcţiile de Sănătate Publică judeţene către cabinete.

Astfel, a fost solicitată modificarea articolului 11 din ordonanţa respectivă, în acest fel fiind posibilă salarizarea conform Legii 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Proiectul a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor în luna martie, iar mai apoi a fost înaintat la Senat. Guvernul însă nu susţine adoptarea acestei iniţiative, unul din motivele expuse fiind că ar crea un impact suplimentar asupra bugetului, fără să existe şi o modalitate de acoperire, find vorba de aproximativ 798,5 milioane de lei într-un an bugetar. „Noi, asistentele de la cabinetele de medicină de familie, suntem cele mai umilite din sistemul sanitar, cu salariu minim pe economie, cu grad principal, şi vechime în muncă de 36 de ani, fără spor de vechime, spor de pericol, tichete de masă, tichete de vacanţă, în rest avem responsabilităţi foarte mari, şi acest lucru nu se vede nici de Guvern, nici de Ministerul Sănătăţii“, a concluzionat asistenta E.G.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri