VIDEO-FOTO: Bătaie pe viaţă şi pe moarte de la pământ: Un Mitsubishi a fost făcut zob cu tractorul!

miercuri, 10 aprilie 2019, 01:50
4 MIN

Miza conflictului o reprezintă 600 de hectare. Timp de mai mulţi ani au fost lucrate de Comcereal, o firmă a lui Adrian Porumboiu. După ce Comcereal a intrat în insolvenţă, proprietarii de terenuri au rămas cu ochii în soare. Acum, pe cele 600 de hectare au pus ochii doi consilieri locali. Unul ar fi omul Comcereal, altul al primarului.

Pământul a băgat dihonie într-una din comunele din jurul municipiului Iaşi. Luni dimineaţa, în timp ce zeci de oameni se aflau la Primăria Dobrovăţ cerând primarului clarificarea situaţiei juridice a 600 de hectare de teren, angajaţii a două firme s-au luat la bătaie pe ogoare, disputându-şi drepturile de arendă. Un tractor agricol a trecut cu roata din spate peste un Mitsubishi L200 plin cu pasageri. Cele 600 de hectare erau lucrate de fosta firmă a magnatului Adrian Porumboiu, din Vaslui. Aceste terenuri le vrea un consilier local, considerat a fi mâna dreaptă a primarului comunei.

Luni dimineaţa, în jurul orei 10, vreo 150 de localnici din Dobrovăţ s-au adunat în faţa Primăriei cerând primarului rezolvarea situaţiei juridice a celor 600 de hectare de teren pe care le lucrase în anii trecuţi firma Comcereal, care a aparţinut omului de afaceri Adrian Porumboiu. Terenurile aparţin localnicilor din comună şi au fost lucrate încă din 2008. Între timp, contractele de arendă ar fi expirat în anul 2017, societatea Comcereal a intrat în insolvenţă, iar terenurile ar fi fost lucrate prin alte firme. De asemenea, în ultimii doi ani, primarul spune că oamenii care au arendat terenurile nu au primit nimic în schimbul terenurilor date spre folosinţă. Pe aceste terenuri ar fi pus ochii însă consilierul local Petru Boboc, considerat a fi un apropiat al primarului Cătălin Mărtinuş. În timp ce, luni dimineaţa, cei 150 de proprietari de terenuri se aflau la primărie, pe ogoare, o firmă din siajul Comcereal a început să are terenurile oamenilor, iar faptul a ajuns la urechile consilierului Petru Boboc. Acesta a urcat patru oameni în autovehiculul său Mitsubishi L200 şi a mers la locul respectiv. Aici, lucrurile au degenerat: şoferul tractorului agricol a trecut cu roţile peste partea din faţă a maşinii în care se aflau Boboc şi oamenii acestuia, rănind pe unul dintre aceştia.

La faţa locului a intervenit poliţia, care a deschis un dosar penal pentru distrugere şi loviri şi alte violenţe. “Poliţiştii au fost solicitaţi să intervină în jurul orei 10.30, de către un bărbat din Dobrovăţ care a declarant că în timp ce se afla în extravilanul localităţii Dobrovăţ împreună cu mai mulţi proprietari de terenuri pe care le are în arendă, un tractor a lovit roata maşinii în care se afla, rănind uşor o persoană. În acest caz a fost deschis un dosar penal, iar cercetările continuă”, a precizat Ioana Buştiuc, din cadrul Poliţiei Iaşi.

Primarul: Oamenii au spus că nu mai vor să le fie lucrate terenurile de Comcereal

Suprafaţa de 600 de hectare este disputată în prezent de doi consilieri, dintre care unul reprezintă interesele fostei firme Comcereal, iar celălalt, Petru Boboc, ar fi omul primarului Cătălin Mărtinuş. Boboc lucrează în prezent aproximativ 300 de hectare de teren în Dobrovăţ. Primarul Cătălin Mărtinuş spune că oamenii s-au revoltat că în ultimii doi ani nu au primit nimic de la firmele care reprezintă Comcereal. “Contractele de arendă cu Comcereal au expirat în anul 2017, însă aceştia au venit şi anul acesta să lucreze terenurile, chiar dacă nu au dat arendele oamenilor. Chiar am avut surpriza să constatăm că reprezentanţii acestei firme aflate în insolvenţă au falsificat alte contracte de arendă care ar fi fost semnate în timp ce erau în vigoare celelalte. Aşa se face că şi bunica mea ar fi semnat un asemenea contract, iar semnătura este evident, falsă. Oamenii care s-au adunat în faţa Primăriei au spus că nu mai vor să le fie lucrate terenurile de Comcereal, ci de un alt cetăţean din comuna noastră. Da, este vorba despre Petru Boboc, este consilier local, însă nu am treabă cu el”, a spus ieri Cătălin Mărtinuş, primarul comunei Dobrovăţ.

De cealaltă parte, un alt consilier local din Dobrovăţ, Vasile Popistaşu, spune că terenurile oamenilor sunt deţinute legal de către Comcereal. “Firma se află în insolvenţă, însă terenurile sunt lucrate în continuare. Cei care fac presiuni sunt oamenii primarului Mărtinuş, care vor să acapareze cele 600 de hectare şi să le lucreze ei. Prin intimidări şi acţiuni de genul care au avut loc luni dimineaţa, vor să intimideze. De altfel, primarul nu a dorit să elibereze adeverinţele de la registrul agricol pentru firmă şi a adus un prejudiciu de 115.000 de euro”, a spus şi Vasile Popistaşu. 

Comentarii