VIDEO La Aeroport nu veți putea ajunge cu mașina în zilele următoare! Cozi infernale, ”intervale roșii”, fugit prin pădure cu bagajul în spinare

luni, 27 martie 2023, 10:09
2 MIN
 VIDEO La Aeroport nu veți putea ajunge cu mașina în zilele următoare! Cozi infernale, ”intervale roșii”, fugit prin pădure cu bagajul în spinare

Trecerea la orarul de vară la Aeroportul Iași și lipsa unui drum adecvat de acces au dat peste cap traficul rutier spre aerogară. Imaginile de ieri, (VEZI AICI) cu cozile întinse de mașini și pasageri care aleargă cu bagajele printre autoturisme, ar putea deveni o obișnuință în perioada următoare, în unele zile ale săptămânii. Anul acesta, aeroportul va ajunge la pragul de 2 milioane de pasageri, conform estimărilor actuale.
 

De exemplu, ieri, într-un interval de doar 60 minute, au fost 9 decolări de pe Aeroportul Iași, iar acest lucru a însemnat un aflux cuprins între 1.500 și 2.000 de pasageri, conform directorului aerogării Romeo Vatră. 

La cele două cauze principale se adaugă și faptul că, în prezent, se desfășoară lucrări la infrastructura aeroportuară (terminal, o nouă parcare) care au generat anumite restricții de acces. Despre aceste restricții, conducerea aerogării a avertizat în mai multe rânduri în ultimele luni. Blocajele au survenit în zona actualului terminal, acolo unde pasagerii coboară pentru a se îmbarca. 

Zilele de weekend și joia se anunță a fi cele mai aglomerate. Însă, „intervale roșii” (orele de vârf) sunt în fiecare zi între 6.00 – 8.00 și 12.30 – 15.00. Din acest motiv, conducerea aeroportului roagă pasagerii să vină cu 2-3 ore înainte pentru a reduce din aglomerație. De asemenea, pe cât posibil, să se renunțe la autoturisme personale, iar deplasarea să fie făcută cu autobuzele CTP.

Amintim că Ryanair a început în weekend să opereze de pe aerogara ieșeană (cu 4 noi curse), iar Wizz Air a crescut semnificativ frecvențele, după ce a renunțat la operațiunile de pe Aeroportul din Chișinău. 

În această dimineață a avut loc o ședință la Aeroport pe temă, iar una dintre primele măsuri a vizat eliberarea de mașini a parcării de scurtă durată: de regulă, aici parchează autoturisme ale partenerilor instituționali ai aerogării (Poliția, SRI, agenții de frontieră etc.). De asemenea, Poliția Locală va mobiliza agenți în teren, în punctele cheie, în încercarea de a fluidiza circulația la orele de vârf.

 „Trecerea la orarul de vară a însemnat dublarea unor frecvențe și introducerea unor noi zboruri. Facem eforturi să ameliorăm situația, dar prea multe măsuri nu putem adopta, până la urmă drumul are o singură bandă de circulație pe sens. Vom apela la Poliția Locală, vom elibera parcarea de scurtă durată și analizăm și alte soluții. Ce trebuie transmis este ca pasagerii să vină cu 2-3 ore înainte de cursă. Cele mai multe decolări le avem în intervale precum 6-8 dimineața, și la amiază, între 12.30 – 15.00, iar cele mai multe frecvențe sunt în zilele de weekend, dar și în timpul săptămânii, un exemplu ar fi ziua de joi”, ne-a declarat Romeo Vatră.

O altă soluție adoptată constă în amenajarea mai rapidă a noii parcări (parte din proiectul de modernizare aflat în derulare, din fața noului terminal), astfel încât această parcare să fie dată în folosință în cursul verii.

VIDEO: Ioana Soreanu

Comentarii