VIDEO – Lucrări abandonate la parcul de pe CA Rosetti, o investiţie de peste un milion de euro

luni, 21 martie 2022, 02:50
5 MIN
 VIDEO – Lucrări abandonate la parcul de pe CA Rosetti, o investiţie de peste un milion de euro

Contractul cu firma Con Ted Company a fost semnat în mai 2020 la o valoare de 6 milioane de lei. Municipalitatea stabilise un termen de doi ani. Acum, reprezentanţii Primăriei susţin că ar trebui să fie gata în noiembrie. Chiar şi aşa, pare greu de crezut. Mormanele de pământ excavat ar însemna "aproximativ 40% din lucrare", conform purtătorului de cuvânt al instituţiei. Ce motive au dus la întârzierea proiectului?

Lucrările de amenajare a unui nou parc la Iaşi se desfăşoară în ritm de melc. Parcul „eGreen”, de pe bld. C.A. Rosetti, ar trebui finalizat în mai puţin de două luni. Însă, realitatea din teren este departe de a confirma acest termen de execuţie. O spune şi Primăria: gradul fizic al lucrărilor este de 40%. Chiar dacă proiectul nu este unul complex, la aproape doi ani de la debutul lucrărilor, peisajul este unul dezolant: movile imense de pământ acoperă terenul, iar cabluri şi materiale de construcţii sunt lăsate la voia întâmplării.

Prima impresie creată la faţa locului este că şantierul a fost abandonat, mai ales că nu există nici paznic, cu toate că pe teren se află utilaje, echipamente şi alte bunuri. „Sunt camere video”, spune Primăria. Din decembrie 2020, de la ultima vizită a reporterilor ZdI la amplasament, lucrările par să fi constat doar în excavări de pământ, reţele de utilităţi şi unele minime amenajări. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, iar valoarea contractului de lucrări ajunge la peste 6 milioane lei.

Ce motive invocă Primăria pentru întârzierea lucrărilor

Parcul „eGreen” va fi amenajat pe o suprafaţă de aproape 2 hectare, în zona intersecţiei dintre bld. C.A. Rosetti cu străzile Albineţ şi Brânduşa. Contractul de lucrări a fost semnat în mai 2020 şi, potrivit caietului de sarcini, termenul de execuţie era de 24 luni. Însă, Primăria spune că termenul este noiembrie 2022 – de fapt, la data invocată, ar trebui finalizat întregul proiect, conform contractului de finanţare europeană.

Două motive invocă purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga pentru întârzierea lucrărilor: creşterea preţului la materialele de construcţii şi falimentul City Insurance. La acestea se adaugă şi faptul că nu au putut fi executate lucrări pe timpul sezonului rece. În primul caz, se pare că va exista o majorare a valorii contractului, dar Buraga nu a detaliat acest aspect.

„Suntem în discuţii cu constructorul, să vedem exact şi cum motivează el”, a spus oficialul instituţiei. În ceea ce priveşte cel de-al doilea motiv, explicaţia este că garanţia de bună execuţie a constructorului (Con Ted Company SRL) era asigurată la City Insurance. Potrivit lui Buraga, compania trebuie să depună noi documente justificative. „Constructorul a spus că va trece la alt asigurator”, a completat purtătorul de cuvânt. Fără constituirea acestei garanţii, Primăria nu poate deconta lucrări efectuate. „Suntem în permanentă legătură cu antreprenorul şi vom încerca să accelerăm ritmul lucrărilor în perioada imediat următoare, odată ce vremea o va permite”, a mai spus Sebastian Buraga.

Cum arată şantierul

Prima impresie la faţa locului este că şantierul a fost abandonat. Faţă de acum aproape 15 luni, intervenţiile majore au vizat în special excavări, acum fiind movile mari de pământ. Vecinii din zonă ne-au spus că săpăturile au avut loc undeva la mijlocul anului trecut, iar, de atunci, lucrările stagnează.

„Movilele de pământ sunt rezultatul săpăturilor realizate pentru aducerea la cota din proiect a terenului, având în vedere diferenţele mari de nivel. O parte din acest pământ va fi utilizat pe amplasamentul lucrării, însă au rezultat şi cantităţi suplimentare care trebuie evacuate din şantier”, a susţinut Buraga. Acesta nu a ştiut să comunice cantitatea de pământ care trebuie transportată în afara şantierului, cine trebuie să facă acest lucru sau dacă aceste evacuări fac parte din contract. Şi, la fel de important, cât ar costa o astfel de operaţiune.

„O să ne spună constructorul cât foloseşte şi restul (pământului, n.r.) îl vom lua noi”, a comentat Sebastian Buraga. Oficialul instituţiei nu a detaliat locul unde va fi dus pământul care ar urma să fie luat de Primărie. În ceea ce priveşte celelalte lucrări realizate, acestea constau în două construcţii din beton (regim parter, de mici dimensiuni) care reprezintă spaţii pentru întreţinere, ambele făcând parte din piaţeta centrală a parcului, iar între ele se află o platformă cu funcţiuni de scenă şi patinoar în aer şi liber.

„Referitor la stadiul lucrărilor, lucrările aferente construcţiilor prevăzute în proiect (respectiv Corp C1 şi C2, scenă şi platforme de relaxare) sunt realizate în proporţie de 70%, stadiul fizic total al contractului de lucrări fiind de aproximativ 40%”, a conchis Sebastian Buraga.

Cum ar urma să arate parcul la finalul lucrărilor

Primăria a finalizat licitaţia de lucrări în mai 2020, odată cu semnarea contractului. Între timp, la mijlocului anului trecut, municipalitatea a semnat şi contractul de dotări în cadrul unei licitaţii distincte. În total, investiţia se apropie de pragul de 10 milioane lei, fără TVA: lucrări de 6,1 mil. lei (cu precizarea că această valoare ar putea creşte) şi dotări de 3,2 milioane lei.

Principala zonă din parc este cea care cuprinde scena şi patinoarul, alături de cele două construcţii din beton şi un amfiteatru. Alte componente ale proiectului vizează amenajări precum: locuri de joacă pentru copii, zonă de recuperare şi fitness, o grădină cu labirinturi, o zonă de jocuri, terenuri de sport, o zonă destinată cercetaşilor şi persoanelor care practică parkour, o zonă de skate şi rolle, o zonă de zorbing, pereţi Graffiti, o zonă cu tiroliană, o zonă cu tobogane verzi înierbate (inclusiv cu tuburi îngropate de acces pe pantă pentru copii) şi diverse zone de odihnă-relaxare (inclusiv o zonă belvedere de unde va putea fi văzut întreg parcul).

Cititi si: Totul despre viitorul cel mai modern parc din Iaşi, cu bani de la UE. Copoul va fi concurat de eGreen

Cititi si: Parcul ieşean eGreen: începe amenajarea! Va fi unul dintre cele mai mari din oraş

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii