VIDEO Povestea emoţionantă a salvării lui Ghica, o mândreţe de cerb care trăgea să moară pe malul unui râu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

VIDEO Povestea emoţionantă a salvării lui Ghica, o mândreţe de cerb care trăgea să moară pe malul unui râu

GALERIE
cerb
  • cerb
- +

Gonit de animalele sălbatice din pădure, slăbit şi cu un picior rănit, un cerb a fost salvat de la moarte de jandarmii din Buzău. Se refugiase din instinct în apropierea unui sat, pe malul unei ape curgătoare, unde simţea că este în siguranţă, departe de prădători, scrie adevarul.ro.

A fost zărit de oameni care au decis să-l salveze. Ghica, aşa cum a fost botezat frumosul exemplar de peste 300 de kilograme şi vârsta de şapte-opt ani, a fost răsfăţat permanent de două jandarmeriţe cu studii medicale la bază.    Merele şi boabele de porumb sunt preferatele lui Ghica din meniul primit de la jandarmii care l-au salvat. A fost îngrijit cu multă atenţie de Ana şi Beatrice, două tinere jandarmeriţe care l-au ajutat să uite complet locul de unde a venit.   „Administrăm antibiotic injectabil după care continuăm două săptămâni cu antibiotice în mâncare şi apă”, ne-a spus Beatrice Colan, una dintre tinerele din Jandarmerie care îngrijesc cerbul.   Pentru tratarea rănii căpătate la picior, probabil într-un laţ sau gard de sârmă, cerbul Ghica primeşte antibiotice şi antiinflamatoare, inclusiv protectoare pentru ficat în apa de băut.    Toate costurile medicamentelor sunt acoperite din bani donaţi de jandarmi. Pentru a ajuta organismul să se recupereze, animalul primeşte cele mai bune furaje şi necesara doză de sare.   „Ei au nevoie şi de sare. În mediu natural o caută singuri, acum i-am adus noi ca să fie cum trebuie”, spune Anişoara Dumitrache, subofiţer de jandarmi.  

”Este o misiune cu totul specială faţă de ce practicăm noi în jandarmerie. Mi-a plăcut în mod special şi datorită faptului că eu sunt medic veterinar la bază, la fel şi colega mea care este tehnician veterinar. O completează colega ei, sg.maj. Beatrice Colan.   La sfârşitul lunii februarie, jandarmii au fost chemaţi de localnicii din comuna Gura Teghii să intervină într-o zonă abruptă de pe albia unui pârâu pentru a salva un cerb rănit la un picior.    Misiunea jandarmilor a fost coordonată de un medic veterinar specializat în astfel de salvări.   ”Împreună cu jandarmii l-am anesteziat, încărcat în autoutilitară şi adus la Buzău pentru îngrijiri medicale. După cum vedeţi, starea s-a îmbunătăţit după o zi pe alta”, declară Valentin Doană, medic veterinar   La operaţiune au participat şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Siriu, pentru care astfel de scenă nu a fost deloc o premieră.    Pădurarul Marius Mocanu spune că animalele au instinctul, atunci când sunt în pericol sau simt că li se apropie sfârşitul, să caute adăpost fie pe malurile apelor, fie în apropierea comunităţilor umane, unde ştiu că nu mai sunt urmărite de prădători.   ”De obicei, se duc în zone din acestea unde sunt aşezări omeneşti pentru că încearcă să scape de animale sălbatice, chiar de câini hoinari, se retrag din munte când sunt răniţi în fuga lor de lup, de urs, şi vin aproape de albia râurilor pentru a scăpa de aceştia, chiar între aşezările omeneşti”, spune Marius Mocanu, angajat al Ocolul Silvic.   Cerbul a fost adăpostit la baza sportivă a Inspectoratului de Jandarmi Buzău până la sfârşitul săptămânii trecute, după care a fost transferat pentru recuperare în menajeria pensiunii ”Izvorul Bucuriei”, de pe malul lacului Siriu.    Primeşte frecvent vizita jandarmeriţelor Beatrice şi Ana şi a medicului veterinar din Buzău, pentru a-i administra medicamentele. După însănătoşire, cerbul Ghica va fi eliberat în pădurile din Munţii Buzăului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.