VIDEO: Preotul Calistrat Chifan, oprit de la slujire. O comisie specială întocmită la Mitropolie pentru a-l ancheta

marți, 15 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 VIDEO: Preotul Calistrat Chifan, oprit de la slujire. O comisie specială întocmită la Mitropolie pentru a-l ancheta

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iașilor, a luat primele măsuri împotriva părintelui Calistrat Chifan, surprins într-o filmare în timp ce lovește o femeie în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Acesta a fost oprit de la slujire pe perioada derulării atât a cercetării realizate de către Arhiepiscopie, cât și pe perioada în care ancheta Poliției este activă.

„Confirm faptul că părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident. O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată. Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Ce presupune oprirea de la slujire: acesta nu mai are voie să săvârșească vreo taină bisericească, nu poate ține slujba de Sf. Liturghie, nu are voie să vorbească în calitate de preot cu enoriașii. Nu îi este însă interzis să discute cu ei sau chiar să participe la slujbe în cadrul Mănăstirii Vlădiceni, unde încă mai activează, fiind călugăr. Doar că pr. Calistrat are un istoric de a nu respecta deciziile care se iau împotriva sa: ultima oară când a fost oprit de la slujire s-a retras la o casă privată din Bârnova, unde a început să țină propriile slujbe și să călugărească mai mulți tineri seminariști.

Preotul a făcut și facultatea, dar masteratul abia l-a terminat acum 6 ani

Cum pr. Calistrat nu a răspuns apelurilor „Ziarului de Iași” pentru a comenta informațiile apărute în spațiul public, a fost nevoie ca Mitropolia Moldovei și Bucovinei să facă unele precizări în numele acestuia. Din comunicatul emis de Mitropolie în 2003 se intuia faptul că pr. Calistrat a picat de mai multe ori examenul de intrare la Facultatea de Teologie Ortodoxă, că a fost făcut preot de către IPS Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și că avea doar studii agricole.

Între timp, cei de la Mitropolie au precizat că acesta a reușit să intre și să facă facultatea, dar mult mai târziu, inclusiv după ce i s-a redat dreptul de a mai sluji din nou. „Părintele Calistrat (Constantin) Chifan este absolvent al Facultății de Teologiei Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iași, promoția 2014. A urmat apoi cursuri de master, absolvite în 2016”, a precizat pr. Constantin Sturzu.

Conform informațiilor obținute de „Ziarul de Iași”, ancheta de la nivel bisericesc este deja demarată încă din prima zi în care au fost depuse plângerile, iar în perioada următoare este aștept să înceapă audierile. În dosarul în care i s-a făcut plângere de către cele două femei, acestea au atașat mai multe clipuri în care părintele vorbește pe un ton agresiv și le jignește, aruncând diverse invective la adresa lor. Cum pr. Calistrat Chifan este călugăr și nu preot de mir, de cazul său nu se va ocupa Inspecția Bisericească, ci o comisie specială condusă de Exarhatul mănăstirilor.

Comentarii