VIDEO: Un ieşean pornit de la zero are afaceri de milioane de euro pe patru continente. „Totul a plecat de la o depresie”

joi, 07 decembrie 2023, 02:50
6 MIN
 VIDEO: Un ieşean pornit de la zero are afaceri de milioane de euro pe patru continente. „Totul a plecat de la o depresie”

Digitail, cel mai de succes startup fondat în Iaşi, care a obţinut în acest an o finanţare de top chiar la nivelul Europei, a fost construit cu o “mentalitate de bunici din România”, a mărturisit co-fondatorul Digitail, Sebastian Gabor, în cadrul Interviurilor Ziarul de Iaşi. 

În cei şase ani de la înfiinţare, compania sa şi a partenerei sale, Ruxandra Pui, a ajuns pe patru continente, iar angajaţii săi din diverse ţări îşi programează şedinţele în funcţie de fusul orar. Rând pe rând, Digitail a obţinut finanţări de 50.000 de euro, 220.000 de euro, 2,5 milioane de euro şi, la începutul acestui an, 11 milioane de euro. Par recorduri greu de egalat, dar Sebastian Gabor se declară convins că un antreprenor care ar vrea să-i calce pe urme are şanse mari să-l depăşească.

Când se referă la “mentalitate de bunici din România”, Sebi râde şi argumentează: “am făcut aşa cum zic bunicii români, “. Loialitatea e una dintre valorile pe care Sebastian şi Ruxandra au impus-o în Digitail şi care transpare din tot ce povesteşte. Ruxandra i-a fost alături atunci când, în căutarea ideii care avea să ducă spre apariţia Digitail, a trecut printr-o perioadă de depresie.

“Mă uitam tot timpul pe TechCrunch (n.r. – o platforma web care se descrie ca “o proprietate media tehnologică de vârf, dedicată profilării obsesive a startup-urilor, revizuirii noilor produse Internet şi ştirilor tehnologice de ultimă oră”), vedeam toate, toate start-up-urile deja, parcă erau pornite, ideile toate erau făcute. Pentru că, atunci când citeşti pe TechCrunch, vezi doar partea de marketing. Vezi ce ar vrea ei să se întâmple, nu neapărat ce se întâmplă în realitate. Ajunsesem în spirala asta, în care, dacă totul e rezolvat, atunci nu mai e nimic făcut în viaţă. Am intrat pur şi simplu într-o depresie de 3-5 luni, în care nu mai aveam chef de nimic. Rux îmi spunea să fac măcar ceva sport. Şi, într-un final, am început să dezbatem idei”.

Absolvent al liceului Negruzzi, Sebastian Gabor a urmat o facultate de Administrarea Afacerilor în Barcelona. Apoi s-a lansat în mai multe proiecte. Cu unul a ajuns rapid să aibă 30 de angajaţi, cu altul a câştigat în două săptămâni 200.000 de utilizatori. “Se numea , dacă aţi auzit ea, şi ajunseserăm primii în Google Store, în Apple Play. Am crescut la 200.000 de utilizatori în mai puţin de două săptămâni. Şi i-am pierdut pe toţi în două zile. Pentru că noi aveam, literalmente, un server în birou. Pentru că am avut nişte vârfuri prea mari de utilizatori, nu a rezistat serverul şi atunci tot pierdeam useri, câte un val, câte un val… Două zile de astea şi oamenii nu mai intră pe platformă”, a povestit Sebastian la o întâlnire cu membrii comunităţii People of Tech.

Din toate aceste încercări Sebastian a ştiut să-şi extragă lecţiile pe care să le aplice (sau să le ignore în mod conştient) în următoarele. De exemplu, “că nu poţi să faci două lucruri în acelaşi timp şi să speri să iasă foarte bine. În schimb, alea două săptămâni au fost absolut grozave. Pentru că deja toată lumea ne suna, apăruserăm la ştiri, eram “the new thing”. Super cool să fii în atenţia tuturor”.

Şi, de la lansarea Digitail, chiar au ajuns în atenţia tuturor. Sebastian e deschis, sincer, povesteşte cu umor şi lasă impresia că afacerea s-a construit singură. De fapt, spune el, s-a confruntat cu zeci de NU-uri în căutarea finanţatorilor. Le-a şi numărat: peste 80, în timp ce DA-urile au fost doar cinci, spune el.

Ideea de a crea o platformă care să vină în sprijinul veterinarilor era ceva mai veche, dar pusă “la naftalină”. „În etapa aia mă reconectasem cu Rux şi ne-am mutat în Barcelona. Asta se întâmpla cam la cinci ani de la terminarea şcolii din Barcelona. Între timp am apucat să stau în Berlin, că aveam un client de acolo, în New York, la fel, deci cumva am avut ocazia să merg, să cunosc mai multe culturi, mai multe moduri de a face lucruri. Sunt foarte recunoscător pe toate experienţele, am apucat să înţeleg că lumea e diferită, că dacă vin cu o idee, ea poate nu merge peste tot. Pieţele sunt în diferite stagii şi asta trebuie să fie luat în calcul dacă vrei să faci ceva global”.

“În cazul ăsta, într-un proiect anterior, am avut ocazia să merg pe la vreo 30 de clinici veterinare, să vedem fluxul lor de lucru. Şi am văzut că modul de lucru era aşa, cam de prin anii ’60. Făceau şapte registre în care treceau manual aceleaşi informaţii, adică numele proprietarului, pacientul şi, plus, în fiecare registru erau alte informaţii. Pe hârtie. Şi, practic, aveau o vizită de vaccin care durează trei minute şi după asta stăteau şapte minute pentru a scrie totul. De la chestia asta am început”.

Revista Forbes, care l-a inclus pe Sebastian Gabor în 2020 în topul “30 sub 30” al tinerilor antreprenori de succes, nota atunci: „Până în februarie 2019, Digitail s-a dezvoltat prin resurse proprii. Ulterior, start-up-ul a fost acceptat într-un accelerator din Suedia, care a investit primii 50.000 de euro în afacere. Ulterior, Digitail a atras alţi 170.000 de euro, iar în 2019, a reuşit să câştige locul I şi un premiu de 50.000 de euro la Startarium Pitch Day”.

Apoi, investitorii au început să concureze pentru a-i determina de ieşenii de la Digitail să le accepte banii. Cei doi tineri au reuşit să realizeze o coaliţie de trei finanţatori, care au adus 2,5 milioane de euro în firmă, iar anul acesta Atomico, o firmă europeană de capital de risc cu sediul în Londra şi cu birouri în Paris, Berlin şi Stockholm a investit 11 milioane de dolari în Digitail.

“Pentru noi, fiecare dolărel contează”, spune Sebastian care se arată conştient că atunci când ai de-a face cu sume mari, e uşor să pierzi simţul valorii banului. Îl ancorează însă în realitate amintirea primilor clienţi din România: “îmi amintesc cât munceam pentru cei 20 de dolari pe care îi încasam de la clienţi”. Iar startup-ul, care are acum adresa în SUA, a pornit de la o clinică veterinară din Bucium – primul client al tinerilor antreprenori Digitail – în timp ce în acest an un medic veterinar din România l-a ajutat să dezvolte un alt produs, vândut acum global.

Sebastian a ascultat şi sugestia Ruxandrei şi s-a apucat de sport, concurând în competiţii Half/Full Ironman care presupun parcurgerea unor distanţe mari pe bicicletă, în alergare şi înot. “Eu cred că sportul te ancorează. Pentru că ai discuţii dificile, trebuie să le împărtăşeşti cu oamenii, ai proiecte, chiar ai nevoie de ceva să te menţină în echilibru. Chiar şi 5 minute de zi dimineaţa, e important. Pentru mine, sportul chiar influenţează extraordinar de mult ziua”.

Cei doi tineri s-au reîntors din Barcelona, dar Iaşul, oraşul care se vrea capitala creativităţii, e codaş la infrastructură sportivă (aşa că, am adăuga noi, autorităţile locale se vor face vinovate dacă antreprenorii celui mai de succes startup ieşean îşi vor ieşi din formă). În business însă, e într-o continuă competiţie cu sine însuşi. Sebastian se întrece mereu cu un Sebastian care ar fi luat poate decizii mai bune şi, că să nu regrete mai târziu, învaţă din toate experienţele pe care le trăieşte.

Cum a ajutat Sf. Parascheva ca imaginea startup-ului ieşean să crească şi mai mult în ochii finanţatorilor străini sosiţi la Iaşi ca să cunoască echipa Digitail, care sunt ţintele pe care cei doi tineri ieşeni şi le-au impus pentru viitorul nu prea îndepărtat şi cum ar putea orice alt tânăr antreprenor ieşean să le calce pe urme lui Sebastian şi Ruxandrei, aflaţi din “Interviurile Ziarul de Iaşi”. 

Comentarii