Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pandemia le-a luat minţile ieşenilor

Violenţa în familie în Iași a crescut cu 150%. Puhoi de cereri pentru ordine de restricții

GALERIE
violenta
  • violenta
- +

Instanţele s-au umplut de cereri pentru ordine de restricţie. Anul trecut au fost mai multe astfel de cereri decât în anii 2018 şi 2019 la un loc. “Se plâng judecătorii, că nu mai fac faţă. Sunt cazuri urgente, sunt cazuri care trebuie rezolvate rapid, sunt tot mai multe, iar alte dosare ajung să stea în aşteptare. Pandemia, categoric, a dus la creşterea violenţei", crede judecător Corina Varvara, preşedintele Judecătoriei Iaşi.

Părinţi bătuţi de copii, soţii înspăimântate că trebuie să locuiască în aceeaşi casă cu partenerul care le ameninţă cu moartea, femei care îşi iau copiii şi fug de acasă de teama că nu vor ajunge să-i vadă pe cei mici crescând, fraţi, vecini, gineri şi socri care ajung la violenţe – judecătorii ieşeni sunt asaltaţi de la începutul pandemiei de Covid 19 de cereri în care trebuie să decidă dacă admit sau nu emiterea unui ordin de protecţie.

Numărul cazurilor de violenţă în familie a explodat în ultimii doi ani. La Judecătoria Iaşi, doar în 2021, s-au înregistrat 786 de cereri de ordin de protecţie, cu peste 150% mai multe decât în 2018, când au fost 307 în total. De fapt, anul trecut au fost mai multe cereri decât în 2018 şi 2019 la un loc. Iar Judecătoriile din Hârlău, Paşcani şi Răducăneni se confruntă cu acelaşi fenomen.

Chiar zilele trecute, magistraţii Judecătoriei Răducăneni au stabilit ca într-o familie din satul Podolenii de Sus, com. Cozmeşti, un bărbat să fie protejat de fiul vitreg prin obligarea celui din urmă de a folosi doar o parte din locuinţă. Ştefan G. lucrează pe un şantier din Iaşi, face naveta şi munceşte din greu. Se trezeşte la 4:30 dimineaţa ca să ajungă la lucru şi se întoarce acasă la 19:00. La fel a fost şi acum câteva zile, dar când s-a întors acasă fiul vitreg l-a atacat pe la spate, l-a pus la pământ cu un pumn şi s-a aruncat peste el. În apărarea bărbatului căzut la pământ a sărit soţia sa, mama atacatorului, care şi-a tras fiul de peste victimă. Rănitul a fugit desculţ la o vecină, unde l-a urmat şi soţia, iar apoi s-au oprit la mama bărbatului, de unde au solicitat ajutor la numărul de urgenţă 112.

Procurorii de pe lângă Parchetul Judecătoriei Răducăneni au solicitat emiterea unui ordin de protecţie pentru bărbat. Acesta însă, la rugăminţile soţiei, a declarat că tot ce îşi doreşte este ca fiul vitreg să “stea în camera lui şi să-şi vadă de treabă". Le-a spus magistraţilor că locuinţa sa e formată din “două camere, un hol, două paravane şi o marchiză şi un hol mare la intrare. Are intrări separate şi ar putea locui cu fiul vitreg, acesta să stea într-o cameră şi să folosească bucătăria de vară, unde are aragaz şi maşină de spălat, iar dânsul să stea în altă cameră şi să folosească bucătăria de iarnă".

Împărţită astfel, după bucătăria de vară şi bucătăria de iarnă, locuinţa le-ar permite celor doi, victimă şi agresor, să locuiască în aceeaşi gospodărie, fără să se apropie la mai mult de 5-10 metri unul de altul. Judecătorii au hotărât ca timp de 3 luni fiul vitreg să folosească doar camera din partea dreaptă a locuinţei şi holul aferent acesteia, bucătăria de vară şi toaleta din locuinţa comună. În plus, acasă nu are voie să se apropie la mai puţin de cinci metri de soţul mamei sale, iar în afara locuinţei trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin 10 metri faţă de acesta.

“Cu siguranţă, pandemia a fost cauza"

Statisticile arată că majoritatea cererilor de protecţie adresate magistraţilor sunt confirmate de instanţe. “Se plâng judecătorii, că nu mai fac faţă. Sunt cazuri urgente, sunt cazuri care trebuie rezolvate rapid, sunt tot mai multe, iar alte dosare ajung să stea în aşteptare. Pandemia, categoric, a dus la creşterea violenţei", crede judecător Corina Varvara, preşedintele Judecătoriei Iaşi.

O confirmă, de la Curtea de Apel Iaşi şi judecătoarea Diana Mihaela Micu Cheptene: “Cu siguranţă, pandemia a fost cauza".

Psihologii, la rândul lor, atrag atenţia că, pe fondul lipsei socializării, dar şi al interdicţiilor cu privire la diverse activităţi de o importanţă majoră, oamenii au ajuns să devină mult mai agresivi şi nemulţumiţi. Şi, de cele mai multe ori, victimele sunt agresate de membri ai familiei.

“Cam la un an de la instalarea pandemiei, în cabinet au intrat numeroase cupluri care îşi doreau consiliere cu privire la copii, pentru a-i ajuta să depăşească trauma divorţului părinţilor. În multe dintre aceste cazuri violenţa fizică era prezentă cu precădere asupra partenerului", a explicat pentru Ziarul de Iaşi psihologul Monica Dobrea, care atrage atenţia: "Căminul este locul propice unde agresorul se poate manifesta, tocmai pentru că nu există alţi martori şi, de cele mai multe ori, la insistenţele agresorului, victima renunţă la a lua măsuri. Prea mult timp petrecut într-o familie care nu este sudată devine distructiv. Soluţiile utilizate în calmarea stărilor tensionate precum ieşitul afară, întâlnirile cu prietenii, scurtele vacanţe etc, nemaifiind accesibile, au fost înlocuite cu un alt tip de descărcare şi soluţionare a neajunsurilor existente".

Şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a sesizat o creştere a numărului de infracţiuni asociate violenţei în familie. În 2021 s-au înregistrat 2358 de fapte de acest gen, cu aproape 17% mai multe cazuri faţă de 2020. Cele mai multe cazuri au fost de lovire sau alte violenţe (1439).

La rândul lor, agenţii de poliţie pot emite ordine de protecţie provizorii, iar în 2021 s-au emis în judeţul Iaşi 527 astfel de ordine. Cele mai multe dintre acestea (315) au fost emise în mediul urban.

Un alt fapt observat de poliţişti este că majoritatea cazurilor de violenţă în familie s-au înregistrat în satele din judeţ (68% din cazuri).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri