Ziua Sfintei. Astăzi, apogeul Sărbătorilor. Care este programul complet!

luni, 14 octombrie 2019, 01:50
5 MIN
 Ziua Sfintei. Astăzi, apogeul Sărbătorilor. Care este programul complet!

Peste 90.000 de oameni s-au închinat până ieri noapte, la închiderea ediţiei, la moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ierarh Spiridon, aflate în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane. Numărul de pelerini a fost unul impresionant, şi există şanse ca la finalul pelerinajului să constatăm faptul că anul acesta a venit un număr record de persoane, de când se fac estimări bazate pe observaţie atentă din partea mai multor instituţii. Vă prezentăm în continuare câteva dintre cifrele din ultimul weekend, care arată amploarea pelerinajului. 

În ceea ce priveşte durata pelerinajului, oamenii au stat cel mai puţin 8-10 ore în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, ulterior timpul de aşteptare a crescut şi s-a păstrat constant peste 15 ore, cele mai mari valori înregistrându-se sâmbătă noaptea, după finalizarea pelerinajului Calea Sfinţilor, când rândul de pelerini nu a înaintat timp de o oră şi a fost suplimentat şi cu cei care au participat la procesiune. Astfel, cei care s-au aşezat sâmbătă seara la coadă au stat peste 20 de ore, în timp ce pelerinii care s-au aşezat în cursul zilei de sâmbătă au stat cel puţin 18 ore. Lungimea cozii a fost în permanenţă mai mare de trei kilometri, existând la un moment dat îngrijorarea că se va depăşi traseul amenajat – cei 80 de stâlpi, mai mult de patru kilometri, de traseu amenajat.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Însă Jandarmeria a luat decizia de a „lăţi“ zona de aşteptare, astfel că, dacă vineri şi în prima părţii a zilei de sâmbătă, au fost în aşteptare în jur de 20.000-25.000 de pelerini, sâmbătă noaptea s-a ajuns la cifra de peste 45.000, fiind zone ale rândului atât de late încât stăteau şi 15 pelerini unul lângă celălalt. Ritmul cu care s-au închinat pelerinii a fost, ca de obicei, unul foarte rapid – mergând pe ambele părţi ale celor două racle, în momentele de vârf, au trecut şi 1.300 sau chiar 1.400 de persoane prin baldachinul împodobit cu flori.

180 de voluntari, dintre care 40 preoţi

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva s-a distins anul acesta în mod fundamental faţă de alţi ani prin faptul organizarea foarte bună a celor de la Mitropolie, de la lucrurile minore, precum distribuirea de ceaiuri şi sendvişuri pelerinilor, cât şi la chestiunile majore, de la numărul mare de toalete, ecranele amplasate de-a lungul cozii la care pelerinii au putut să vadă diferite imagini legate de pelerinaj. Au fost 140 de voluntari şi 40 de preoţi care s-au plimbat de-a lungul cozii pentru a putea vorbi direct cu oamenii, să încerce să le ofere informaţii şi să îi ajute. În mod concret, au fost oferite şi 30.000 de pachete cu alimente ambalate, produse de patiserie, ceai cald şi cafea, iar în fiecare noapte, de la 21.00 la 06.00 au fost tineri voluntari care au împărţit ceai şi cald de-a lungul cozii.

VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

Am fost şi mulţi pelerini nemulţumiţi, care au intrat în dispute cu jandarmii, dar în general plângerile acestora au fost legate de faptul că au fost persoane care ieşeau din rând şi încercau să intre mai în faţă sau că se odihneau pe partea cealaltă a drumului, ieşind din rând, şi nu se întorceau la locul lor. Nu au fost raportate incidente majore din acest punct de vedere, nici în ceea ce priveşte fapte de tulburare a ordinii şi liniştei publice sau cazuri medicale foarte grave.

Luni, slujbă pe pietonal

În seara de sâmbătă, pornind în procesiune pe străzile Iaşului, circa 25.000 de pelerini au însoţit moaştele Sfintei Parascheva pe Calea Sfinţilor, alături de un sobor impresionant de aproape 100 de preoţi, câteva zeci de măicuţe şi oficialităţi, împreună cu înalţi ierarhi ieşeni. Pelerinajul s-a terminat în mai puţin o oră, moment în care a fost primită în faţa Catedralei Mitropolitane racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, după ce a stat până la ora 14 expusă în Bucureşti, lângă Catedrala Patriarhală, pentru închinare. În cursul zilei de duminică, un sobor alcătuit din patru ierarhi, condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a efectuat slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Toma“, din Alexandru. Punctul culminant al pelerinajului Sfintei Parascheva la Iaşi l-a reprezentat însă an de an slujba organizată – în ultimii ani – pe scena amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane, aşezată cu faţa spre bulevardul Ştefan cel Mare.

Anul trecut au fost prezenţi circa 25.000 de pelerini, iar Înaltpreasfinţitul Teofan, în timpul slujbei, a făcut unul dintre cele mai puternice gesturi în anul Centenarului: a distins cinci români, din cele cinci provincii tradiţionale ale ţării, care aveau 100 de ani anul trecut şi erau, practic, de-o vârstă cu ţara. În fiecare an, de altfel, IPS Teofan are pregătită o astfel de premiere – în urmă cu câţiva ani, spre exemplu, a distins mai multe mame eroine, care aveau mai bine de 10 copii şi reuşeau să îi ţină pe toţi la şcoală şi la biserică, cu ajutorul celor din jur, dar un ajutor care nu a fost cerşit niciodată. Anul acesta nu a fost anunţat încă ce anume are în plan Înaltpreasfinţitul, urmând a prezenta acest lucru la finalul slujbei, liturghia începând la 9.30. În ceea ce priveşte slujba propriu-zisă, anul acesta au fost invitaţi un număr record de ierarhi – 20, care vor încerca să ajungă pentru a sluji mâine.

Printre aceştia în enumerăm pe Înaltpreasfinţitul Nathanael, mitropolit de Amantia, Înaltpreasfin­ţitul Laurenţiu, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, Înaltprea­sfin­ţitul Irineu, arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfin­ţitul Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi exarh al Plaiurilor, Preasfinţitul Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei sau Preasfinţitul Policarp, episcop de Belogradcic şi vicar al Mitropoliei de Sofia.

Comentarii