10 copii vă vor ţine minte toată viaţa. Ei au primit burse după ce aţi alergat la semimaratonul din aprilie

sâmbătă, 20 iunie 2015, 01:54
3 MIN
 10 copii vă vor ţine minte toată viaţa. Ei au primit burse după ce aţi alergat la semimaratonul din aprilie

Elevii din mediul rural vor beneficia de burse şcolare în urma fondurilor strânse la semimaratonul desfăşurat, în premieră la Iaşi, în luna aprilie.

Organizatorii au declarat ieri că o sumă de 37.000 lei va fi donată Fundaţiei Pro Ruralis, banii acoperind în întregime costurile pentru un an de zile a 10 copii de excepţie înscrişi în program. „A fost primul semimaraton organizat într-un oraş din regiunea de nord-est. Cred că această iniţiativă, care nu se transformă în mod neapărat într-o mişcare sportivă, trebuie să fie susţinută în continuare. Bursele care au fost strânse cu siguranţă vor avea efecte în timp, copii vor beneficia de condiţii de şcolarizare mai bună şi vor reuşi să promoveze educaţia şi în mediul rural. Acest lucru înseamnă că evenimentul şi-a atins scopul”, a comentat primarul interimar Mihai Chirica.

Evenimentul a fost organizat de cluburile Rotary, Primărie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. „Prin această acţiune, noi am venit să susţinem proiectul Pro Ruralis. Sprijinim excelenţa şcolară, proiect pe care noi l-am mai susţinut, dar nu la o asemenea anvergură. Toate sumele de bani strânse merg în acest program”, a declarat vicepreşedintele clubului Rotary Iaşi Copou, Vlad Diaconescu.

Sute de ieşeni au participat în aprilie la prima ediţie a semimaratonului care s-a desfăşurat pe o distanţă de 21,5 km. „S-au întâlnit idei şi proiecte ce ţin de comunitate cu idei şi proiecte ce ţin de mediul educaţional. Cred că educaţia pentru mişcare, pentru sport, pentru o viaţă sănătoasă trebuie începută de pe băncile şcolii, e motivul pentru care aproape 200 de elevi de la Liceul Sportiv, de la cluburile sportive, şcoli gimnaziale sau licee au venit la manifestare. Ne dorim ca în anii ce vor urma să continue acest semimaraton”, a precizat inspectorul şcolar general, Camelia Gavrilă.

La rândul său, preşedintele Fundaţiei Pro Ruralis, Victor Geangalău, a subliniat că evenimentul a fost prima manifestare de anvergură care a fost organizată cu scopul de a ajuta elevii din mediul rural. „Acest proiect frumos, burse pentru elevii din mediul rural cu coeficient de inteligenţă superior provenind din familii defavorizate nu ar fi avut acest succes dacă nu era sub egida Ziarului de Iaşi, a Primăriei, a Prefecturii, a Consiliului Judeţean şi a Inspectoratului Şcolar. Trebuie să recunosc că cluburile Rotary au fost permanent alături de asociaţie şi a elevilor de-a lungul anilor. În acest an, a fost cea mai mare acţiune realizată vreodată la Iaşi în favoarea unor copii”, a precizat Victor Geangalău.

Acesta a adăugat că, până în prezent, peste 1.100 de copii au beneficiat de-a lungul timpului de programul Pro Ruralis. Pro Ruralis susţine material, la liceele de elită din Iaşi, 100 de copii cu vârstele cuprinse între 11 şi 19 ani. De-a lungul timpului, beneficiarii burselor Pro Ruralis au încheiat studiile în poziţia de şef de promoţie, au câştigat concursuri şi olimpiade şcolare. „Ziarul de Iaşi” se numără printre iniţiatorii proiectului ProRuralis.

 

Comentarii