2015

marți, 30 decembrie 2014, 02:50
3 MIN
 2015

Ce va fi? Ce ar trebuie să fie?

Anul 2015 va sta sub semnul luptei pentru ciolan. Nici în acest an, nu vor începe reformele promise în Administraţie, în Educaţie sau în Sănătate, nici autostrăzile pomenite în discursurile electorale şi nici spitalele de urgenţe amintite în vizitele de lucru ale miniştrilor. Pe termen scurt, aceste proiecte nu aduc voturi ci doar bătaie de cap. Rememoraţi elucubraţiile debitate de Şova, tartorul “marilor proiecte”. În schimb, ca o compensaţie, vom avea din nou parte de scandal.

Cum este şi firesc, cele mai mari tensiuni vor fi provocate de intenţia PNL de a prelua cât mai rapid puterea. Din primăvară, liberalii vor deschide lupta pe toate fronturile, acuzând PSD că nu respectă votul românilor. Teatrul de război va fi cutremurat de strigătele ascuţite ale celor de la PMP, dar şi de trădările jenante ale unora de la UNPR. La rândul lor, primarii traseişti vor presa guvernul pentru a le trimite fondurile promise în campanie, în numele cărora şi-au dat cinstea pe ruşine, iar şpăgarii din deconcentrate îşi vor ameninţa şefii că scuipă tot, dacă nu vor fi protejaţi în continuare.

Dar, cel puţin până la un punct, genul acesta de presiune face parte din jocul politic. Rău e altceva. Că, în spatele acestui zbucium menit a distrage atenţia alegătorilor, mafia transpartinică va şmenui în continuare legile, pentru a-şi recupera pensiile nesimţite, tovarăşii din puşcării şi imunitatea în faţa Justiţiei. Prea mulţi liberali nu au niciun interes ca DNA să sape în continuare. Vosganian a luat mereu apărarea celor  acuzaţi de corupţie. Chiuariu este deja condamnat. Iar cei doi nu sunt printre cei mai răi!

Abia aici putem vorbi de rolul extrem de important pe care îl poate juca Klaus Iohannis. Nu, preşedintele nu-i poate îndepărta şi nici măcar izola pe cei cu probleme. Cum Chiuariu i-a dat deja cu tifla când i s-a cerut demisia din PNL, e greu de crezut că onoarea a stat vreo clipă cu politicienii la masă. Dar şeful statului poate aduce mereu în discuţie adevăratele probleme ale României. Îi poate pistona permanent pe politicieni. Pentru a cere cele mai bune legi din partea parlamentarilor, dar şi cele mai eficiente măsuri din partea guvernanţilor. Şi pentru a-i compromite pe politicienii care măsluiesc cărţile. Acesta trebuie să fie mandatul lui Iohannis!

Dar care sunt marile probleme ale României? Cine a avut curaj să le enumere? Iliescu a văzut una singură: Ceauşescu. Constantinescu arunca vina pe criptocomunişti, iar Băsescu a arătat spre corupţie. Fiecare dintre foştii şefi de stat a identificat o problemă principală care – în opinia lor – le genera pe toate celelalte. Dar să existe oare într-o ţară ca România o singură problemă importantă? De pildă, ce legătură de prim rang există între corupţie şi integrarea ţiganilor în societate? Formulează bine întrebarea şi vei deţine jumătate de răspuns!

Ca fost primar al unui oraş multietnic, ca neamţ, ca liberal şi – mai ales – ca un politician din afara sistemului, Iohannis pare a îndeplini condiţiile necesare de a pune degetul pe toate rănile. Chiar dacă vom sări în sus de durere. Există tratamente ce pot duce la vindecare Abia după aceea vom avea şi reforme, şi autostrăzi şi civilizaţie. Dar sigur şi o altă clasă politică.

Comentarii