60 de familii au beneficiat de tratament în cluburi ale alcoolicilor în recuperare

miercuri, 03 august 2016, 02:00
4 MIN
 60 de familii au beneficiat de tratament în cluburi ale alcoolicilor în recuperare

În Iaşi există de zece ani un centru pentru recuperarea alcoolicilor unde peste 500 de familii afectate de dependenţa de alcool au reuşit să se recupereze.  

Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru spune că atunci când un membru al familiei este dependent, de fapt toată familia devine afectată. De aceea nu se numără persoanele recuperate, ci familiile. Aici stau, în medie, trei săptămâni, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică merg acasă, unde încearcă să reintre în sânul familiei. După această perioadă urmează participările săptămânale, în cluburi ale alcoolicilor în recuperare, care în Moldova sunt în număr de zece, unde participă şi membrii familiei. 

De cele mai multe ori pacienţii ajung mai întâi la Institutul de Psihiatrie „Socola” unde trec printr-un program de dezalcoolizare, fiind aduşi de către membrii familiei care, ajunşi în pragul disperării, nu mai ştiu cum să gestioneze situaţia. Aceştia simt că echilibrul familial se strică şi că deşi în balanţa unei familii sunt cel puţin două persoane, una dintre ele devine absentă. „De exemplu, vine bărbatul acasă şi adoarme direct. Chiar dacă nu e violent, toate sarcinile ajung pe umerii celuilalt membru al familiei care se vede copleşit de amploarea problemelor”, a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru şi coordonator al Asociaţiei Grupurilor Alcoolicilor în Recuperare (ACAR). Există şi cazuri în care alcoolicii ajung singuri la dezalcoolizare, deoarece încep să aibă probleme la serviciu sau să aibă probleme de sănătate pe care nu le mai pot gestiona. „Printre primele cazuri era un bărbat care bea enorm de multă tărie, de ordinul litrilor pe zi şi care, concret, era mereu beat. A intrat în comă alcoolică, iar când şi-a revenit a vrut să se ţină de program şi a şi reuşit. De aceea, cu cât sunt mai multe ancore motivaţionale, cu atât el are mai multe pârghii pentru a întreţine voinţa. Dacă nu există, mulţi doar iau o pauză de la băutură şi apoi revin la acest obicei”, a completat medicul. Anul acesta au beneficiat de tratament un număr de 60 de familii, care se recuperează treptat. 

A băut contravaloarea a două maşini 

O statistică îngrijorătoare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un român consumă, în medie, anual 14 litri de băutură, ceea ce situează ţara noastră pe locul cinci în lume la alcoolism. Dr. Alexinschi consideră că acestea sunt doar date oficiale, deoarece se consumă şi mult alcool neaccizat, produs de oameni prin dispozitive improvizate în propria curte. În tratamentul unui alcoolic se merge pe o abordare familială, fiind şi principala motivaţie pe care acesta o are atunci când hotărăşte să renunţe. „Persoana respectivă nu mai are energie interioară ca să facă ceva, e ca o ştergere a întregii personalităţi, cu toate repercusiunile. E o problemă care perturbă ecosistemul familial, în primă fază acesta încearcă să ascundă probleme şi apoi refuză să mai participe la anumite manifestări”, a explicat dr. Alexinschi.

Până acum rata de succes a acestei terapii a fost de 65%, aici fiind incluse persoanele care au renunţat la băutură de mai bine de un an. „Parcă mi-a cusut cineva buzunarele, altfel mă descurc de la o lună la alta cu banii”, i-a spus medicului Alexinschi unul dintre pacienţi atunci când a realizat câţi bani cheltuia zilnic pe băutură şi că economiile pe care le putea face în ultima vreme nu erau deloc de neglijat. „Alt pacient îmi zicea că a făcut un calcul şi că în ultimii ani a băut contravaloarea a cel puţin două maşini”, îşi aminteşte medicul. Însă una dintre cele mai mari probleme este că în ultima perioadă vârsta celor care devin depedenţi de alcool a scăzut, fiind înregistrate tot mai des cazuri de tineri afectaţi.

Recent, un tânăr dependent de alcool, dar şi de jocurile de noroc, care nici nu împlinise 30 de ani, a ajuns la spital după ce făcea pauză de la băut abia atunci când se epuiza fizic sau când nu mai avea bani şi realiza că are datorii peste tot. În urma terapiei s-a lăsat de băutură, de jocurile de noroc şi vrea să fie vatman şi să ducă o viaţă normală. „Un alt caz dificil şi din păcate trist a fost cel al unui medic tânăr, de 30-40 de ani care a băut până a pierdut tot. La un moment dat îşi găsise o prietenă care încerca să îl ajute să iasă din această stare, însă el continua să bea pe ascuns. Până la urmă a intrat în comă alcoolică şi mai apoi, din păcate, s-a pierdut”, a precizat dr. Alexinschi.

Medicul crede că o influenţă foarte mare asupra tinerilor, pe lângă anturaj sau modelele din familie, o au şi băuturile slab alcoolizate cu 1% sau 2% care fac o tranziţie lină către un consumator fidel de produse alcoolice din ce în ce mai tari. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii