De Business

Punem punctul pe știi

Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la AJOFM ca să fie consiliaţi

joi, 09 iunie 2016, 01:50
2 MIN
 Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la AJOFM ca să fie consiliaţi

Absolvenţii de liceu promoţia 2016 se pot înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) pentru a primi asistenţă în vederea găsirii unui loc de muncă. Conducerea instituţiei a precizat că absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la AJOFM vor beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă precum şi de facilităţi financiare. 

„De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională. Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la AJOFM din raza de domiciliu, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fi, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei”, a menţionat într-un comunicat Gabriela Vasilache, directorul executiv AJOFM Iaşi. 

Pentru absolvenţii de liceu, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat, data absolvirii cursurilor este 3 iunie 2016, iar termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi, a subliniat conducerea Agenţiei. În cazul în care absolvenţii nu se înregistrează la serviciul public de ocupare în acest interval de 60 de zile de la terminarea studiilor nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, ci doar să se înscrie ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.  

 

 

Comentarii