Academicianul Valeriu Cotea, în stop cardio-respirator din cauza unei portocale

luni, 18 aprilie 2016, 01:59
2 MIN
 Academicianul Valeriu Cotea, în stop cardio-respirator din cauza unei portocale

Renumitul oenolog de talie internaţională a fost victima unui accident stupid: s-a înecat cu o bucată de portocală. Medicii spuneau aseară că starea pacientului se menţine critică.

Academicianul Valeriu Cotea, reputat oenolog ieşean, se află internat în stare critică la Spitalul „Sfân­tul Spiridon“ din Iaşi. Renumitul om de ştiinţă a ajuns în spital în urma unui incident neplăcut, fiind spitalizat sâmbătă, după ce s-a înecat cu o felie de portocală.

Profesorul în vârstă de 90 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD, care l-a găsit în stop cardio-respirator. Victima a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind transportat la spital. Potrivit medicilor, starea sa se menţine cri­tică, iar prognosticul rezervat.

„Pa­cientul se află în stare critică, fiind în comă postresuscitare. Bolnavul a suferit un stop cardio-respirator, a fost resuscitat, iar acum se află internat în ATI, cu prognostic rezervat“, a arătat profesorul Diana Cim­po­e­şu, medic-şef UPU-SMURD.

Fost cadru didactic la Uni­ver­sita­tea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, academicianul Va­leriu Cotea este o figură emblematică a Iaşului universitar, fiind un cu­noscător rafinat al ştiinţei vinului. Profesorul ieşean a re­prezentat Ro­mânia la Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului timp de 20 de ani, iar din 1993 a devenit membru titular al Academiei Ro­mâne.

Valeriu Cotea a înfiinţat plantaţii viticole experimentale, colecţii ampe­lografice, o staţie pilot de vinificaţie şi un laborator de oenologie, menite să asigure instruirea şi formarea viitorilor specialişti.

Comentarii