Renumitul oenolog de talie internaţională a fost victima unui accident stupid: s-a înecat cu o bucată de portocală. Medicii spuneau aseară că starea pacientului se menţine critică.
Academicianul Valeriu Cotea, reputat oenolog ieşean, se află internat în stare critică la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Renumitul om de ştiinţă a ajuns în spital în urma unui incident neplăcut, fiind spitalizat sâmbătă, după ce s-a înecat cu o felie de portocală.
Profesorul în vârstă de 90 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD, care l-a găsit în stop cardio-respirator. Victima a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind transportat la spital. Potrivit medicilor, starea sa se menţine critică, iar prognosticul rezervat.
„Pacientul se află în stare critică, fiind în comă postresuscitare. Bolnavul a suferit un stop cardio-respirator, a fost resuscitat, iar acum se află internat în ATI, cu prognostic rezervat“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.
Fost cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, academicianul Valeriu Cotea este o figură emblematică a Iaşului universitar, fiind un cunoscător rafinat al ştiinţei vinului. Profesorul ieşean a reprezentat România la Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului timp de 20 de ani, iar din 1993 a devenit membru titular al Academiei Române.
Valeriu Cotea a înfiinţat plantaţii viticole experimentale, colecţii ampelografice, o staţie pilot de vinificaţie şi un laborator de oenologie, menite să asigure instruirea şi formarea viitorilor specialişti.