De Business

Punem punctul pe știi

Accidentele de muncă fatale au început să se înmulţească

miercuri, 13 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN
 Accidentele de muncă fatale au început să se înmulţească

 Numărul de accidente de muncă mortale este în creştere de la an la an în judeţul Iaşi. Angajatorii dar şi salariaţii din Iaşi nu dau doi bani pe normele de securitate şi sănătate în muncă. Când vine vorba de achiziţia de echipamente de protecţie ori de purtarea acestora, majoritatea celor „vizitaţi” de Inspectoratul de Muncă ridică din umeri.

În 2015, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 124 accidente de muncă, în cele mai multe cazuri, 110 la număr, salariaţii ghinionişti având incapacitate temporară de muncă. În alte 14 cazuri însă deznodământul a fost tragic, angajaţii plătind cu propria viaţă pentru o fracţiune de neatenţie. În urmă cu doi ani, în Iaşi au decedat zece persoane în accidente de muncă, iar pe parcusul anului 2013 nouă salariaţi şi-au pierdut viaţa la locul de muncă. Din anul 2008 şi până în prezent peste 90 de ieşeni au murit în urma unor evenimente de acest gen, cei mai multe cazuri, 13 la număr, fiind consemnate în urmă cu şapte ani. În intervalul 2008-2015, ITM a acordat sancţiuni de aproximativ 8 milioane de lei angajatorilor doar pentru abateri din domeniul securităţii muncii.

Numai anul trecut, peste 1.500 de agenţi economici din judeţ au fost surprinşi în ofsaid la capitolul securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de resort împărţinând amenzi în stânga şi în dreapta celor în culpă. Situaţia din teren este îngrijorătoare pentru viitor: din cei 1.550 de angajatori controlaţi, 1.503 au ieşit „şifonaţi” de la verificări. Aşa reiese în urma centralizării datelor privind acţiunile de control derulate de ITM Iaşi pe întreg anul 2015. Aproape 3.100 de neconformităţi de la legislaţia în domeniu au fost descoperite în urma verificărilor, fiind dispuse patronilor tot atâtea măsuri obligatorii de remediat până la următoarea „vizită” a inspectorilor de muncă. Circa 490.000 lei este valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale cu amendă acordate angajatorilor în contul neregulilor din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, potrivit centralizării realizate de ITM.  

 

 

Comentarii