De Business

Punem punctul pe știi

Acţionarii de la o mare firmă ieşeană au ajuns de râsul curcilor

miercuri, 25 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Acţionarii de la o mare firmă ieşeană au ajuns de râsul curcilor

Situaţie nemaiîntâlnită la o mare companie din Iaşi. AAAS, acţionarul majoritar de la Fortus, a convocat o adunare ca să schimbe administratorul special. Curios este că reprezentantul instituţiei a plecat de la firmă cu un sfert de oră înainte de adunare şi din cauză că nu a fost cvorum întâlnirea nu s-a putut desfăşura. AAAS este la a doua încercare de schimbare a administratorului special.

 

Doi acţionari principali de la Fortus joacă şah cu soarta combinatului urmărindu-şi doar interesele personale. Dincolo de acest circ de prost gust, documentele oficiale se abat deseori din litera legii şi pun sub semnul întrebării corectitudinea deciziilor care sunt luate de către persoanele sau instituţiile cu rol decizionar. Cel mai recent exemplu este Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor de ieri, organizată la cererea acţionarului majoritar, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
 
 
Prima greşeală
 
 
Sub conducerea lui Adrian Volintiru, AAAS a solicitat administratorilor judiciari de la Fortus, pentru luna iulie, organizarea unei Adunări Extraordinare a Acţionarilor, pentru a-l schimba pe Gheorghe Chişcă din funcţia de administrator special. Numai că la acea dată, mandatatul AAAS să reprezinte instituţia la întâlnire deţinea o procură de reprezentare neconformă, motiv pentru care s-a întors la Bucureşti cu coada între picioare. În plus, chiar dacă s-ar fi aflat în legalitate, Chişcă nu ar fi putut să fie schimbat, deoarece a fost numit printr-o AGOA, iar legislaţia nu permite revocarea din funcţe decât printr-o şedinţă similară. A fost prima mutare a preşedintelui AAAS, care a fost prins în şah de legislaţie şi Chişcă şi-a păstrat postul de administrator special. După prima încercare, AAAS face o nouă mutare rectificându-şi greşeală şi solicită organizarea unei AGOA pentru data de ieri, punând pe ordinea de zi cinci puncte: revocarea lui Chişcă din funcţia de administrator special, numirea noului administrator, stabilirea unei indemnizaţii, aprobarea datei de înregistrare a acţionarilor şi stabilirea unei persoane care să semnze hotărârile AGOA din partea societăţii. De aici începe, însă, o serie de proceduri care fie indică o necunoaştere crasă a legislaţiei, fie aşază deasupra evenimentelor unele semne de întrebare.
 
 
S-a invocat un articol din lege greşit
 
 
Cel mai interesant eveniment este, de fapt, răspunsul acţionarului SIF II Moldova, de altfel un verv susţinător al lui Gheorghe Chişcă, respectiv solicitarea completării ordinii de zi a AGOA cu încă două puncte. Dincolo de trimiterea completării pe 2 septembrie, deşi în convocator era specificată această posibilitate „până la data de 2 septembrie”, lăsând astfel loc la interpretări, SIF II Moldova aruncă bomba: solicită prezentarea unui raport al administratorului special şi numirea a doi administratori speciali. Dacă propunerea AAAS viza o persoană juridică, respectiv SC Euroinsol SPRL, societate condusă de Remus Borza, SIF II Moldova îl propune pe actualul administrator special Gheorghe Chişcă, anulând, practic, primul punct de pe ordinea de zi privind revocarea acestuia din funcţie. Ca tacâmul să fie complet, SIF Moldova a redactat eronat articolul prin care solicita numirea a doi administratori speciali, respectiv „desemnarea a doi administratori speciali în conformitate cu prevederile articolului 118 din Legea 85/2006 (…)”. În fapt, articolul 118 face referire la vânzarea de bunuri imobile, nicidecum la administratorul specil, despre care se vorbeşte în articolul 18 din legea menţionată. Această eroare a fost preluată fără nicio verificare de către administratorii judiciari, astfel că aceasta se poate găsi atât pe procesul verbal de şedinţă, cât şi în documentele publicate în Monitorul Oficial.  
 
 
„Îmi aminteşte despre filmul cu Stan şi Bran”
 
 
Speţa în sine nu şi-a găsit, însă, rezolvare deoarece reprezentantul AAAS, Marian Debu, deşi s-a prezentat ieri la sediul Fortus, s-a făcut nevăzut cu doar un sfert de oră înaintea întâlnirii. Cum AAAS care deţine peste 60% din acţiuni şi Metal Exportimport cu circa 26% din acţiuni nu au fost prezenţi la AGOA, administratorii judiciari au constatat că nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru a fi discutate punctele de pe ordinea de zi, motiv pentru care şedinţa s-a amânat pentru ora 12.00, astăzi, conform legii. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să obţină un punct de vedere de la consiliera preşedintelui AAAS, Gabriela Tănase, care este şi responsabilă cu situaţia de la Fortus, însă aceasta nu a putut fi contactată. Prezent la şedinţa de ieri, unul din acţionarii Fortus s-a declarat dezamăgit de atitudinea acţionarului majoritar al combinatului. „Cu domnul Debu am vorbit înainte de şedinţă, iar după ce a intrat în biroul administratorilor judiciari, cu un sfert de oră înainte, m-a salutat respectuos şi a plecat. Probabil şi-a amintit că trebuie să participe la vreun miting ecologist sau cu privire la maidanezi, prin Bucureşti. Am o părere macabră despre jocul făcut de AVAS şi SIF II Moldova, îmi aminteşte despre filmul cu Stan şi Bran cu bătaia din stradă cu prăjituri cu frişcă, atunci când oricine se putea alege cu una în faţă”, a comentat ironic situaţia Florin Rugină, mic acţionar la Fortus. Potrivit legii, astăzi va avea loc o nouă întâlnire a AGOA, însă punctele de pe ordinea de zi vor fi discutate doar dacă se întruneşte cvorumul.

 

 

Comentarii