Adevărul e undeva, la mijloc, pe dreapta

vineri, 04 octombrie 2013, 10:09
4 MIN
 Adevărul e undeva, la mijloc, pe dreapta

* Încă din prima zi a lui octombrie iarna ne-a dat un semn, la fel cum zmeul din basme îşi trimitea buzduganul înainte, dintr-o singură mişcare, să pună zmeoaica borşul pe foc şi să-l scoată prin spate pe Făt Frumos. Un semn că vine iarnă grea, cu omătul mare şi cu gol în buzunare, că facturile la încălzire nu iartă! Bine, că pe partea cealaltă e posibil să se şi încălzească, în curând, iar oamenii să uite că vine iarna şi să se mai ia cu una, cu alta, cu o sărbătoare, un târg, un must, un grătar, o pielicică. Am ajuns de-a dreptul obsedaţi de târgurile astea de piei, care se ţin anual: ce legătură au cu Sărbătorile şi cu Sfânta Parascheva? Se organizează pe motiv că vine sezonul rece, să cumpere ieşenii, să se apere de frig? Păi, în cazul ăsta, de ce nu se face şi târg de reşouri, calorifere sau alte sisteme de încălzire? Sau, şi mai simplu, de ce nu se ieftineşte gigacaloria şi de ce nu scade preţul gazului? Nouă ni se pare că, în fiecare toamnă, un asemenea târg e un fel de aluzie, ca înainte de ’89, gen "mai puneţi o haină groasă pe voi!". Oricum, dacă e să aleagă între cele două sisteme de încălzire prezentate simultan, pesemne că mulţi vor prefera să se încălzească la Sărbătoarea Vinului cu banii de dat pe pielărie!
* Am aflat de la televizor şi de pe diverse site-uri că românii devin tot mai ecologişti şi tot mai militanţi pentru o lume verde, ca să nu fim înghiţiţi de poluare, de otrăvuri şi de deşeurile lăsate în urmă de industrializare. Din alte surse am aflat că e vorba, de fapt, despre eco-terorism, iar o victorie a manifestanţilor din Piaţa Universităţii etc. ar putea declanşa o criză severă, din cauza blocării investiţiilor străine (Ionel Blănculescu). Nu ştim ce să credem, dar treaba sigur e mai simplă decât pare…
* Întâi, chestia cu industria, care strică mediul: aşa e, dar parţial. Fără industrie, militanţii eco n-ar avea smartphone sau tablete, cu care să facă poze, nici Facebook, unde să se laude cu ele la prieteni, ce verzi sunt ei. De fapt, n-ar avea nimic, de la avioane, trenuri şi maşini, la Internet, filme şi muzici preferate. Lumea, după eco-virulenţi, ar arăta ca o comunitate Amish, în care sunt interzişi şi nasturii. Ei n-ar mai lucra la firme, în birou, ci ar ara şi semăna, ar bate untul şi ar ţese (de mână, nu industrial!). Sigur le-ar plăcea!
* Pe partea cealaltă, nici cu industria noastră nu ne este ruşine, fiind nepoluantă, pentru simplul fapt că nu prea mai există. Cu excepţia câtorva combinate (puţine şi străine, de altfel) nevândute pe bucăţi, la fier vechi, sau netransformate în terenuri pentru construit, la noi poluează doar grătarele, şaormăriile, Daciile 1300 (da, mai sunt!), mârlanii care aruncă resturi prin poieniţe sau îşi spală maşinile în pârâu etc. Mai sunt şi televiziunile şi politicienii care poluează societatea, dar intră în altă categorie. Oricum, puţină poluare nu strică, dar s-o facem noi, în folosul nostru, nu să ne-o facă alţii şi să ne lase cu ea, în vreme ce ei iau restul, iar politicienii iau şpăgile. Treaba e complexă, deci vom reveni. Că problema e la Guvern, dar şi la ONG-uri, da!
* Mai mulţi au probleme cu prostia decât cu prostata, dar prostia nu doare şi o simt doar cei din jurul prostului. Pentru prostie nu există leac, din nefericire; pentru problemele de prostată da, din fericire. Multe, din câte vedem în reclamele televizate: am scris despre ele încă de când au îmbobocit pe micile noastre ecrane. Marea lor familie s-a mărit, de la o vreme, cu Prostafix, promovat din oră în oră pe nişte posturi. Problema pe care am sesizat-o este că, pentru a comanda produsul, trebuie un telefon la un număr isprăvit nu doar cu 666, numărul fiarei din Biblie, ci cu 6666! Deci Super-Fiara răspunde la telefon şi preia comenzile? Cu vreo zece ani în urmă, nişte compatrioţi au refuzat să ridice acte de la stat, pe motiv că seriile printate pe ele conţineau trei de şase, ca în Apocalipsă!
* Că tot am pomenit despre teleshopping, revenim a enşpea oară (nu-i pleonasm!) la o reclamă care ne îngreţoşează din ce în ce mai mult. Chiar ni se pare că ar fi o variantă mai nouă, nu cu "AP" sau cu "12", ci cu "18", fiindcă ni se arată şi mai multe călcâie crăpate, şi mai multe tălpi galben-verzui, "desprinse, parcă, din pozele legiştilor". De ce trebuie să vedem aşa ceva de multe ori pe zi? Nouă strategie guvernamentală, acum, în prag de iarnă, când românii nu vor mai avea şi bani pentru mâncare? Greu de crezut: greaţa vine zilnic, la fiecare jurnal de ştiri!

Comentarii